用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 3|主題: 82233

請教吓有經驗母乳媽媽

別墅

國民生產總值:999

埋身餵奶時,好多時另外一邊都會滴奶,有啲人會用乳墊,但以我既經驗就係只要用手指按住乳頭十零秒佢就會停,唔再滴奶(長時間埋身邊得閒成日貼乳墊吖)。

但宜家有好多果啲細細個既'breast milk saver',放喺另一邊腦用嚟dull住滴出嚟既人奶⋯

我想問,係咪由佢滴出嚟會好啲呢?按住佢會唔會比錯訊息個腦,造少咗奶?

王國熱話
桌上遊戲
有無人鐘意砌NANO BLOCK?
請問知唔知HK邊到有呢款廚房玩具賣呀?
玩具反*城有無HAPE 這款玩具賣?幾$?

別墅

國民生產總值:895

回覆:happyberrylily 的帖子

breast milk savr想問下邊度有得買呢?thx

別墅

Amy12 發表於 16-10-16 22:33
breast milk savr想問下邊度有得買呢?thx

http://www.mymilkies.com/milksaver

伯爵府

國民生產總值:15248

回覆樓主:

試下邊餵邊pump

大宅

國民生產總值:3977

回覆樓主:

按住佢會唔會比錯訊息個腦,造少咗奶?一定唔會,我頭三個月都係埋身餵就要按住另一邊。身體係靠bb埋身啜去比訊息個腦,漏奶代表奶量過多所以自動流出黎防止塞奶,所以平日飲食注意唔好再食增奶既食物。

唔係要日日谷奶,甚至多奶到成日漏奶先等於奶量足夠,我到bb四個月大身體自動調節返奶量,之後無試過漏奶,谷奶既情況都少左好多,只係自己食左增奶既食物先會谷短時間,可以好肯定講奶量係一定夠bb食既我全埋身到依加bb 9個月大

別墅

艾森 發表於 16-10-16 23:17
按住佢會唔會比錯訊息個腦,造少咗奶?一定唔會,我頭三個月都係埋身餵就要按住另一邊。身體係靠bb埋身啜去 ...

Thank you! 咁都係按住佢就得啦,唔使又買多樣product! 我上胎都餵咗兩年架!

別墅

giraheiyear 發表於 16-10-16 23:15
試下邊餵邊pump

就係唔想咁麻煩呀

大宅

國民生產總值:3977

happyberrylily 發表於 16-10-16 23:28
Thank you! 咁都係按住佢就得啦,唔使又買多樣product! 我上胎都餵咗兩年架!
...

餵左兩年希望我都做到

大宅

國民生產總值:4124

我就咁用儲奶杯接住, 都好方便

別墅

國民生產總值:895

回覆:happyberrylily 的帖子

thx

別墅

國民生產總值:643

其實呢個叫奶陣,兩邊乳房乳腺是相通的,如果當你餵一邊時,另一邊會條件反射地滴奶或者噴奶,其實是乳房正在製造奶出來,並不會令奶減少,有時埋身時,bb啜緊都會有奶陣,因為吸啜令身體產生更多的奶,我一般是穿戴哺乳胸圍,24小時貼乳墊,由得距噴奶,唔理距一陣就冇事,有時沖完涼未出來即時餵奶未趕得切穿戴胸圍,餵奶時feel到開始谷緊上來,我都有用手指夾住乳頭,夾一陣就冇事。

別墅

cicichan521 發表於 16-10-19 13:10
其實呢個叫奶陣,兩邊乳房乳腺是相通的,如果當你餵一邊時,另一邊會條件反射地滴奶或者噴奶,其實是乳房正 ...

Thank you

翡翠宮

國民生產總值:79202

我果陣全日用乳墊, 餵一邊滴一邊我冇理, 由得佢滴. 要儲奶時用奶樽裝住d好, 有時順手擠奶.

複式洋房

國民生產總值:126

呢d係奶陣,通常只會維持幾分鐘,我無咩谷奶的,以前阿仔食得唔好無咩漏奶,而家佢引奶陣叻左,先有漏奶同噴奶

複式洋房

國民生產總值:485

回覆樓主:

另一邊可用silicon breast milk collector收集滴出嚟既奶,你可以上淘寶search“手擠奶收集器”
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎