用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 47|主題: 10886

請問如小朋友被人搶手上的玩具應甚處理

複式洋房

國民生產總值:408

請問妳地有無試過去到playgroup玩。。自己小朋友剛拿老師給的玩具或圖畫,但有些小朋友ㄧ手搶了自己小朋友的東西,但對方小朋友的媽媽又唔出声。。請問你哋會怎樣同自己小朋友講呢或怎樣處理

大宅

國民生產總值:1103

leannehcw2 發表於 16-10-16 23:32
請問妳地有無試過去到playgroup玩。。自己小朋友剛拿老師給的玩具或圖畫,但有些小朋友ㄧ手搶了自己小朋友的 ...

我仔返playgroup 都成日俾人搶玩具,我嘅做法就係乜都唔做,唔通幫人教仔咩。我阿仔又好易話為,俾人搶左佢轉頭走去攞第二樣玩我覺得如果我表現太緊張,我阿仔反而會驚,當無事發生最好。

大宅

國民生產總值:1541

但如果完全唔理的話會唔會領自己小朋友覺得原來搶人野係冇問題?

男爵府

國民生產總值:6711

回覆樓主:

睇下阿仔被人搶之後嘅反應,如果佢喊,即系佢鐘意件玩具啦,我會要求個小朋友俾返佢,唔聽就搵佢媽媽。如果無喊,即系唔太鐘意/緊張件玩具啦,俾人玩無問題。

洋房

國民生產總值:93

如果係我一定會話佢 俾阿囡知道搶人嘢唔岩

翡翠宮

國民生產總值:91876

睇下小朋友點樣處理先,大人就唔出手住

大宅

國民生產總值:2272

我女去會所playroom玩都係比大嘅小朋友搶,個女指住個小朋友望住我求救,我開頭話唔緊要我地玩第二樣。
後來有一次比大個小朋友搶完一件又一件,我睇唔過眼同個小朋友講"bb玩緊架,你可唔可以比返一兩件佢呀?"個小朋友極不願意咁比返最細果兩件我個女,一邊口吟吟話"咪比緊囉!"
其實成日都會有呢d事發生

大宅

國民生產總值:1890

睇情況啦 同佢地講一齊玩, 或者輪流玩

水晶宮

國民生產總值:54754

自己會教小朋友唔好搶其他小朋友嘅玩具

別墅

國民生產總值:926

我會比小朋友自己處理, 而我就會同我小朋友講'we need to share' 'sharing', 因為比自己小朋友知道佢都唔可以搶人地玩具.

大宅

國民生產總值:1371

我女比人搶咗玩具同我求救時,我同女講(2.5 years old), 如果件玩具你好喜歡,就要捉定唔好比人搶咗,然後同小朋友講,我依家玩緊, 一陣玩完比你玩好無?
不過好多時佢比人搶咗坃具都拎第二件玩, 冇咩hurt feeling

侯爵府

國民生產總值:22391

回覆樓主:

返到屋企會同佢講雖然搶人地玩具系唔啱既,但係自己都唔應該搶返,可以玩其他既

侯爵府

國民生產總值:24019

我唔會去話人地個仔
不過我會同我嘅小朋友話,咁嘅行為系唔得嘅~

水晶宮

國民生產總值:61614

我會同自己小朋友講,對方小朋友呢種行為系唔啱嘅,切勿模仿。

子爵府

國民生產總值:13492

回覆樓主:

我仔都成日比人搶玩具、我會叫佢同一講「哥哥/姐姐、我想玩呢個呀、可唔可以一齊玩呀。」不過9成時間人地都係唔so佢、但如果有人so佢的話我會好誇張咁同佢講「拿、你問人人地咪會比你玩lor」

如果人地唔so佢、之後佢有時會自己走去玩其他玩具、有時會扭爆喊、咁佢扭果陣我會同佢講、人地唔比你玩係咪唔開心呀、咁下次如果有人想
玩你啲玩具你會唔會同人分享?

大宅

國民生產總值:1889

我會同自己小朋友講唔緊要, 讓俾人地玩 , 再玩過第二樣

複式洋房

國民生產總值:436

AKKAPPO 發表於 16-10-18 09:58
我會同自己小朋友講唔緊要, 讓俾人地玩 , 再玩過第二樣

如果玩玩下俾人搶左都話唔緊要嘅話,小朋友會唔會覺得自己搶人野都唔緊要架? 又或者會唔會覺得媽媽保護唔到自己?

通常喺公園,大啲嘅小朋友搶野我會出聲同佢講「小朋友玩緊架喎,請你排隊」啲細路多數驚大人,但如果都係bb 唔識野咁搶,我都係會喺個家長聽唔到嘅情況底下同個仔講「小朋友唔識 唔知道搶野唔啱,俾人搶野唔開心架可,咁我地唔好搶人野呀,應該要排隊,我地玩過第二樣先啦」

大宅

國民生產總值:1889

回覆 laulau1120 的帖子

要睇對方係咪專登蝦人,純粹爲左好奇心就讓比佢喽,更係要同返自己小朋友講唔好學佢啦
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎