用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

美容扮靚 今日: 58|主題: 115245

敏感乾肌要做去角質嗎?

大宅

國民生產總值:3269

BKXmas勳章

今日去試粉底,ba 好有心機落妝再上妝,其間佢話我角質好厚,敏感肌都要去角質。請問真係要嗎?有冇介紹?

王國熱話
想平平地搞個簡單生日會
元朗生日會場地
Party請人畫face painting
peppa pig 蛋糕

禁止訪問

國民生產總值:346

BKXmas勳章

大宅

BKXmas勳章

I.O.I.O. 發表於 16-10-17 00:14
敏感肌皮膚基底層已受損,切忌肌膚過度清潔⚠洗臉過於頻繁 ➕ 經常使用清潔面膜 ➕ 去角質產品 ➕ 和清潔力 ...

我敏感後就冇再用過清潔面膜/去角質, 所以係咪都唔駛做?

象牙宮

國民生產總值:200150

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

可以搵爽膚水配toner 抹下

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

大宅

BKXmas勳章

good_pig 發表於 16-10-17 00:34
可以搵爽膚水配toner 抹下

爽膚水唔係即toner 咩?

象牙宮

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-17 00:34 可

原帖由 Melodyangel 於 16-10-17 發表
爽膚水唔係即toner 咩?
打錯。。其實我想打棉花

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

大宅

BKXmas勳章

good_pig 發表於 16-10-17 08:24
打錯。。其實我想打棉花

我有呀,但ba 話toner 抹唔到角質,只係軟化

象牙宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-17 08:24 打

我有呀,但ba 話toner 抹唔到角質,只係軟化
咁佢有冇教你點? peeling gel?

大宅

BKXmas勳章

good_pig 發表於 16-10-17 09:15
咁佢有冇教你點? peeling gel?

佢又冇sell 我,我唔係用開佢skincare

象牙宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-17 09:15 咁

佢又冇sell 我,我唔係用開佢skincare
其實peeling gel 我又覺得溫和既

子爵府

國民生產總值:13775

BKXmas勳章

回覆:敏感乾肌要做去角質嗎?

我有keep住去角質

禁止訪問

國民生產總值:346

BKXmas勳章

男爵府

國民生產總值:6137

BKXmas勳章

我係濕疹底, 但近半年有用vichy隻磨沙, 我輕輕按下,洗完你白左dd,搽番正常skib care,訓前再搽sleeping mask

伯爵府

國民生產總值:19552

BKXmas勳章

Melodyangel 發表於 16-10-16 23:48
今日去試粉底,ba 好有心機落妝再上妝,其間佢話我角質好厚,敏感肌都要去角質。請問真係要嗎?有冇介紹?
...

我自己都好少用去角質/PEELING產品,只係間中用下FOREO洗面機,酵素洗面粉,IPSA CLAY MASK,VALMONT磨沙同CDP CLARIFYING EMULSION。不過都係隔十日八日先用一下。我習慣勤按摩,按摩多啲都可以令角質層無咁易堆積的,SO FAR我角質唔厚,做過好多次SKIN TEST角質呢部份都良好的。

Save

Save

伯爵府

國民生產總值:15609

BKXmas勳章

我都有敏感 + 濕疹底...當皮膚唔係咁好, 我就無去角質, 都係等皮膚好啲先用去角質, 我就用ysl個隻, 用完無咩事....但皮膚唔係咁好, 都唔好去咁多次~~~

子爵府

國民生產總值:10868

BKXmas勳章

回覆:敏感乾肌要做去角質嗎?

如果想溫和去角質,可以考慮下fancl蜂皇mask or 乳酪mask!

大宅

國民生產總值:1047

BKXmas勳章

我係敏感肌, 好少用磨沙 , 自覺角質唔厚, 由其面珠, 一磨即死呀 !
平時都係Full 下水份mask, 用下油, 摸上手已經好滑

大宅

BKXmas勳章

good_pig 發表於 16-10-17 09:54
其實peeling gel 我又覺得溫和既

請問邊隻好?

大宅

BKXmas勳章

Jessieyin 發表於 16-10-17 10:06
我有keep住去角質

jm,你係咪用cdp?

大宅

BKXmas勳章

I.O.I.O. 發表於 16-10-17 10:45
因敏感肌的保護層已經不夠,不用特別去角質。敏感肌摸起來粗糙,並非角質堆積,而是因為含水量不足,更需要 ...

我就係咁講,但ba 話我咁樣保濕都冇用,不過,我又覺得難得呢排塊面冇事,唔係好敢搞佢。。。睇黎我要冷靜d 先
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎