用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 295|主題: 48900

如何擺脫飢餓感

大宅

國民生產總值:4838

8w,三餐以外時間經常肚餓,食個麵包食完好似冇食咁要食多個。剛剛餓到瞓唔著老公煮咗個麵過我,我食完…… 依家仲係餓嘅?

其實有咩健康唔肥又飽肚嘅嘢可以幫我過度呢段時間?依家一餓就全身冇力,冇晒心機。

別墅

國民生產總值:611

KulookFung 發表於 16-10-16 23:52
8w,三餐以外時間經常肚餓,食個麵包食完好似冇食咁要食多個。剛剛餓到瞓唔著老公煮咗個麵過我,我食完…… ...

試下正餐以外改食蔬果或疍白質(雞蛋或肉類)吖,因澱粉質太易消化變糖,肌餓感會常存的。

大宅

國民生產總值:1310

蛋 奶 梳打餅 低糖份水果...一日3餐一定唔夠架,我初初有左個時個幾鐘就肚餓餓就食,千祈唔好忍呀

複式洋房

國民生產總值:441

少食多餐~~我初時食唔落 但過左4個月後就同你一樣成日肚餓
依家我除左一日3餐, 其餘時間肚餓會食水果~ 萍果/香蕉, 有時飲杯熱奶/豆漿...烚隻蛋...或食杯yogurt~ 真係堅餓會煮個無湯無調味既蕎麥麵~ 或者烏冬 加D菜
另外你可以試下食多D蛋白質食物...同轉食粗糧~ 例如 白飯 改 糙米; 白麵包 改 麥包~ 都會襟飽D架 :)

水晶宮

國民生產總值:61494

食齋麵就唔會肥,話姐食梳打餅,我每晚就提前訓,就唔會覺得肚餓。

男爵府

國民生產總值:5208

記住肚餓就要食野,孕吐出現時,你會因為肚餓而嘔的。

大宅

國民生產總值:3107

cheuklei 發表於 16-10-17 10:06
少食多餐~~我初時食唔落 但過左4個月後就同你一樣成日肚餓
依家我除左一日3餐, 其餘時間肚餓會食水果~ 萍果 ...

香蕉唔食得,大蕉就可以食

複式洋房

國民生產總值:441

Aprilacm 發表於 16-10-17 11:19
香蕉唔食得,大蕉就可以食

我由有左到依家一至兩日食一條蕉! 初時朋友知道後勁鬧我!! 話會滑左個BB出黎!! 勁無稽.....

大宅

國民生產總值:1597

係成日餓呀,但係食乜都無味,成日餓但又好似乜都唔想食咁,一食又想嘔

翡翠宮

國民生產總值:91874

可以食D水果,水果都係幾飽肚嘅

大宅

Tingting1205 發表於 16-10-17 11:27
係成日餓呀,但係食乜都無味,成日餓但又好似乜都唔想食咁,一食又想嘔
...

係呀,正餐坐到埋枱又有種唔想食嘅感覺

大宅

願我能 發表於 16-10-17 10:58
記住肚餓就要食野,孕吐出現時,你會因為肚餓而嘔的。

我依家餓未食及食完都有嘔心感覺

大宅

haha748494 發表於 16-10-17 10:14
食齋麵就唔會肥,話姐食梳打餅,我每晚就提前訓,就唔會覺得肚餓。

其實晚晚都係十一點幾發作,十點瞓應該會冇咁難受

大宅

國民生產總值:1064

通常食麵包呀, 有時收工都好肚餓
屋企前係街食啲野先

複式洋房

國民生產總值:487

餓就食啦.
肚餓又唔俾自己唔開心對BB都唔好啦. 仲要陀咁耐有排捱. 我覺得大肚怕食得多其實都係怕妊娠糖尿同高血壓, 所以想要食多啲, 就揀啲低升糖指數既食物. 例如, 唔好午餐同晚餐都食飯, 揀一餐係食意粉/ 粥/ 蕃薯etc. 咩係升糖指數可看看政府呢個網. https://www3.ha.org.hk/dic/sdn_02_09.html

平時飲多啲水, 少油少鹽就無咁怕高血壓.

仲要做啲運動, 宜家只有兩個月肚, 就做啲簡單啲行下路 (唔係慢慢散步, 正常步速快DD, 個人微熱)咁.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎