自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

HiPP勳章(2)

講返少少自己背景先,已有兩個小朋友,一個讀緊高小,一個初小,冇姐姐亦冇長老幫手,全職媽,但已快37歲屬高齡了,一向都想有三個小朋友,同老公相量左好耐,但暫未決定到,佢比較唔主張要,因為覺得我分身唔到,會好吃力,同埋擔心再多個,會影響到兩個小朋友,有冇即將係/已有三位小朋友既媽媽,或者係心大心細要第三個小朋友既媽媽可以分享下?

男爵府

陀緊阿三,大仔 2013,細女 2015,阿三 2017

wcpcelia    發表於 16-10-17 11:41

男爵府

回覆樓主:

如果handle就生,但如果生完要姐姐凑才可以,咁為什麼要生,唔好為生而生!

大宅

回覆:有冇三個小孩既媽媽/已有兩小孩,計劃生第三個既媽媽呢?

比著我,有兩個已心足了,
我得一個,想要兩個

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我有3個,如果無人幫手真係勁辛苦。

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我有3個,都係自己一個凑大,3個比2個辛苦及勞氣很多,但苦中作樂都係一種樂趣,其實時間都好快過去,我3個已經14 .11.8歲啦!

男爵府

回覆樓主:

如果我有仔有女就唔會考慮再生多個啦!
而家我有兩個仔,但都唔考慮再生,因為好怕生三個仔

子爵府

回覆樓主:

我有三個,7歲,6歲,意外多左阿3,家陣已經6個半月,返緊半職,家有工人姐姐幫手,辛苦但開心,因為阿大阿二本身都好乖,好錫阿3,希望一直咁錫佢啦

大宅

我有3個, 中學, 小學, 幼稚園有齊, 原本2個已滿足, 現在3個好幸福, 我主力照顧小朋友, 最頭痛要跟功課同品德, 因為老大青春期, 老二要教功課, 最細要跟實, 同一時間對住3個教肓方法同語氣都唔同, 都幾勞氣, 日日都好似精神分裂. 不過我無悔生3個.

侯爵府

bebechichi 發表於 16-10-16 23:56
講返少少自己背景先,已有兩個小朋友,一個讀緊高小,一個初小,冇姐姐亦冇長老幫手,全職媽,但已快37歲屬 ...

其實老公都表明立場囉喎,再生,就是佢就你,到時可能夫妻關係都影響埋

wcpcelia    發表於 16-10-17 11:42

大宅

講返少少自己背景先,已有兩個小朋友,一個讀緊高小,一個初小,冇姐姐亦冇長老幫手,全職媽,但已快37歲屬 ...

點解想要三個?
我認為有兩個已經好嘈,又爭野又鬧交,又爭寵,如果兩個都係仔更加會打交,好攞命!湊三個真係分身不下,時間好難平均分配給三個。如果意外有了就冇得講,都係三思啦

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我..2個仔, 5歲, 3歲, 陀緊1個下年年頭出世
都係冇人幫咩都做哂..我預左要好辛苦, 因為我小朋友年齡好近, 2來真係一腳踢
但我估應該最辛苦係阿3出世頭1年, 之後希望會好D啦

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

yeeyee27 發表於 16-10-17 01:43
我有3個, 中學, 小學, 幼稚園有齊, 原本2個已滿足, 現在3個好幸福, 我主力照顧小朋友, 最頭痛要跟功課同品 ...
請問你會點樣公平地對待3個? 2個就好容易, 但3個, 我怕會忽略其中一個, 而我唔想咁(因我陀緊第3個, 我其實煩惱緊點樣可以公平對每一個, 而唔會令其他覺得唔開心)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

睇你硬唔硬淨, 同埋細路好唔好湊.

湊得掂兩個, 再加多個唔係咩大問題, 我大仔8歲, 反而覺得輕鬆左, 青春左. 佢地三個一齊玩, 或者食飯傻下傻下咁講九唔搭八既野時, 有時好似花蝴蝶咁幾得意, 有時似青山開放日...

三個小朋友之間既互動係唔同兩個, 變化多好多, 當然返學同同學都有互動, 但係d 小朋友對住外人同對自己人d 反應係唔同.

以前我只想要兩個, 之後想要三個, 因為我覺得2個細路唔o岩牙就一世, 有多個人點都應該有兩個玩得埋o卦, 如果三個之間自細就唔夾就冇得好講.

三個鬧交一定會發生, 係超難頂, 咪睇情況教. 有時我係對大二仔執得緊d, 因為佢地既言行係細佬妹即刻學, 所呢呢樣係難搞d, 不過生兩個都係咁教...

家務多左, 洗費多左係必然. 不過都有好處, d 污糟衫可以日日清大洗機, 買野可以豪氣d, 煮飯煮多d 係易d, 有時諗到仔女第女搬走晒, 由煮大獲飯變番青菜兩條咁, 好似有d 唏嘘, 唔怪得d 99 會呷醋又會霸住d 孫黎湊.

旅行麻煩d, 以前book 開雙人房, 而家要相連房或家庭房, 貴d又難搵到酒店. 而家出門多左住apartment.

拖三個細路出街, 聽到d 人響我地背後評頭品足唔係新鮮事.

我一向湊開仔, 細果個係女. 湊女真係多好多野做, 又擔心多d野, 我歎慣變左辛苦d, 而家適應中... 有時侯三條king 都唔係壞事.

陀細女時我年紀唔細, 最擔心係萬一細女有乜問題就會連累大果兩個 (當然都可以係掉番轉....). 同埋好現實, 年紀大生b, 湊果陣體力真係冇咁好.

影響一定有, 有正面有負面, 我覺得無必要將負面影響無限放大, 同埋除非湊你兩個都攪唔掂, 否則未試過就唔應該講你攪唔掂你湊唔掂呢d 說話. 如果老公唔想生, 都仲可以游說下大家取得共識 (一定要有共識, 唔係遷就)再作決定, 如果你地冇共識, 你攪唔掂兩個或有太多疑慮, 經濟環境搞唔掂, 咁唔好生.

侯爵府

我有3個,分別18,16同4歲,大既會幫手睇下细,不過感覺到年齡差別,最细既有時好似好孤單咁

子爵府

老公吾想一定吾會。而家行精英教育,集中資源好D,學多樣野,第時讀直資去外國都多個選擇。

子爵府

另我有朋友在澳洲回流,都話後悔生左三個,佢話原來香港讀書咁麻煩,佢攪大個個又忽略細個個,搵學校都冇時間,又冇時間同佢講野攪到講野慢。

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

高齡点都有d危險
比我吾生

公爵府

醒目開學勳章

ngachi 發表於 16-10-17 01:25
我有3個,都係自己一個凑大,3個比2個辛苦及勞氣很多,但苦中作樂都係一種樂趣,其實時間都好快過去,我3個 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至