自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

bebechichi 發表於 16-10-16 23:56
講返少少自己背景先,已有兩個小朋友,一個讀緊高小,一個初小,冇姐姐亦冇長老幫手,全職媽,但已快37歲屬 ...

老公唔想就冇辦法

我同老公一早都想生3個
已有2個,因為唔想3同大既爭太遠
所以現正努力中

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

鍾意又湊得掂就生啦

公爵府

回覆樓主:

我經濟住屋都ok,大仔5歲幾細仔3歲幾,一直想追個女,上年同老公都勁想生,但當時身體唔好,睇中醫調理好後醫生鼓勵我生,但我地就縮沙,刻意避開排卵期
因為真係好驚再生仔,如果有左我唔想唔要,但湊兩個仔好痛苦,日日n次打交鬧交,我怕3個仔打到日日報警如果保證生女幾好

子爵府

好媽媽勳章

我都係中、小、幼三個年紀有齊,我FTM, 但有part time 工作,無工人,一直自己湊
我唔覺好辛苦,有時間整下甜品麵包,辛唔辛苦睇個人性格、時間分配,以及從小教子女習慣
我連最細嗰個都已經自己搞掂自己沖涼食飯換衫,大嗰兩個小二三自己坐車返學;同我識人小六都仲要人湊出湊入、初小仲要人同佢換衫半餵半食,已經差好遠

男爵府

c9ha 發表於 16-10-17 00:10
陀緊阿三,大仔 2013,細女 2015,阿三 2017

我同你差唔多喎
大仔2013 女2014 肚呢個2017
我又覺得ok喎

子爵府

回覆樓主:

朋友44,早排有咗,思前想後都決定唔要,早排26歲媽生B不幸過身新聞更堅定佢唸法。因佢幾乎肯定會有糖尿和而家有高血壓。同埋沒麼$

伯爵府

bebechichi 發表於 16-10-16 23:56
講返少少自己背景先,已有兩個小朋友,一個讀緊高小,一個初小,冇姐姐亦冇長老幫手,全職媽,但已快37歲屬 ...

湊到怕,依家有一對仔女好滿足。係時候要享受下生活,之前自己湊兩個太緊張。

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

多謝各媽媽既意見先,其實我同老公都想有三個小朋友,只係我老公擔心我一湊三個會好吃力,暫時而家我一湊二絕對冇問題,只係睇功課時勞氣d,但佢擔心到時先萬一真係搞唔掂,真係冇得返轉頭,同埋佢覺得之前掛住照顧兩個小朋友,我地都少左好多兩公婆一齊既時間,所以難得而家小朋友開始大,最辛苦既時間又過左,再要多個既話我地兩個人既時間少左之餘,俾兩個小朋友既時間都會分薄左 老公話如果我真係決定要,佢一定支持我,但我怕我既決定會令到其餘三個人都有所犧牲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ailimama 發表於 16-10-17 07:26
我情況跟你相似,兩個大仔,妹妹將快出世。請問女不是較乖較易湊? 點解會更多野做既?
...

乖唔乖一時時, 佢成跟兩個哥哥d 曳野, 響佢既年齡做同一個動作危險d. 我個女有時又曳又潑辣, 做d 哥哥一向唔做既野, 例如行哥哥後面有時會伸腳出黎踢哥哥小腿 (呢樣有時係大佬衰, 呢兩年d 同學個個咁玩, 阿妹睇到咪學), 發脾氣掉玩具去哥哥度, 又去推人, 佢用筆畫牆.

我個仔唔痴我, 我做家務可以自由d 清靜d, 個女痴身到好似貼身膏藥咁.

幫女仔清潔下面係要小心d 溫柔d, 同埋女仔企響度沖涼, 間中下面d 摺位會沖唔乾淨, 要再清潔.

出街時我老公同個仔去廁所, 但個女要跟我.

幫個女去公廁, 一定比幫個仔去廁所麻煩好多. 去公廁時要抺廁所, 舖紙, 抱起個女坐上去, 閉氣等個女去廁所, 我怕掂到d 公廁又憎我d 頭髮店到廁格門或或者兩邊既板..... 呢方面湊仔真係簡單好多.

阿女長頭髮, d 頭髮又易打結, 梳頭吹頭都花時間, 要抽時間幫佢紥辮, 我要睇youtube 學紥辮. 有時佢用對污糟手潑頭髮, 攪到頭髮都污糟埋.

幫女仔著裙要著埋legging, 有時趕時間都係著褲出去就算.

湊仔真係輕鬆好多. 不過女仔d 舉動又得意d, 睇到會會心微笑.

大宅

HiPP勳章(2)

bosch 發表於 16-10-17 17:58
乖唔乖一時時, 佢成跟兩個哥哥d 曳野, 響佢既年齡做同一個動作危險d. 我個女有時又曳又潑辣, 做d 哥哥一 ...

你係FTM嗎?其實我都覺大果兩個開始大,唔洗樣樣跟到足,如果真係有多個應該都ok, 只係可能有時冇人手會麻煩少少,touchwood是旦一個有唔舒服就呢hea d喇。

男爵府

唔生啦!香港讀書辛苦樓又細又貴

37 生得都38-39,老公仲大你幾年,個細既大學畢業你二老都退休了。

男爵府

回覆樓主:

唔生啦~ 唔想再從頭來過。。。

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

^^Hannah^^ 發表於 16-10-17 01:26
如果我有仔有女就唔會考慮再生多個啦!
而家我有兩個仔,但都唔考慮再生,因為好怕生三個仔
...

me too

子爵府

回覆樓主:

我三個,因為中意三個 ……只可以說辛苦x3, 快樂也x3

湊多個一定唔會唔辛苦,只係睇你覺得值唔值

珍珠宮

emimi 發表於 16-10-17 08:46
我經濟住屋都ok,大仔5歲幾細仔3歲幾,一直想追個女,上年同老公都勁想生,但當時身體唔好,睇中醫調理好後 ...

我本來諗住2個已夠!但老公想追個女⋯點知又係仔⋯⋯⋯忙到發癲!有條件請工人,但奶奶係都唔比(唔同住但日日上黎最少8個鐘)平時還好,是但一個病就大大大件事⋯⋯攰到想C

別墅

2007、2010 n 2016尾
桐桐媽媽
http://hk.myblog.yahoo.com/karenlaw0110

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我3個,要請工人。
3個相隔唔係好多。
阿3剛出世。
一次過辛苦頭幾年。
但如果似你小朋友咁大,就唔會生。
因為年齡相距太多,對小朋友未必係好事。
你又高齡,你體力又否應付到?

男爵府

會計劃生第三個

公爵府

Vinccy 發表於 16-10-17 19:38
我本來諗住2個已夠!但老公想追個女⋯點知又係仔⋯⋯⋯忙到發癲!有條件請工人,但奶奶係都唔比(唔同住但 ...

可能老公都知我港女性格唔中意做家務,餵奶換片我ok,但日日洗碗洗廁所我會發癲,所以第一胎鐘點第二胎就工人,如果唔俾請工人,我寧願返工自己出錢請工人

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

恭喜,恭喜

首頁

尾頁

跳至