用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 363|主題: 869405

爭玩具玩 —— 讓,還是不讓?  

大宅

國民生產總值:1297

請教下各位媽媽,小朋友們玩玩具時,總會有爭玩具情況。你們會怎麼處理?

我從小教小朋友:
1) 人家在玩,你就排隊,問人地玩完後可否俾你玩。
2) 你在玩,別人來搶,你還想玩的話要跟他說我未玩完,你先排隊,我玩多一陣比你玩

他懂得說後,我作為大人,基本上可不插手就不插手。

不過我發覺呢個模式太斯文,以前playgroup(emoji)有家長在場的時候還可以,但現在幼稚園,同埋我刻意放手,先發現小孩子搶玩具的世界原來動手不動口,我仔實驗幾次後充滿挫敗感⋯⋯

我明白要放手,也已經放手,但3歲仔仔次次都冇心頭好玩好挫敗,話唔中意同小朋友玩,要自己玩。

媽媽們,有沒有好建議給我?

男爵府

國民生產總值:5776

我教我個女攞玩具同人交換,肯換就換,唔換就算。
我個女玩緊都係叫其他小朋友攞件岩心水的交換,又好少有暴力事件

複式洋房

國民生產總值:194

真係要好好收藏你地寶貴既經驗...依家先發覺playroom如戰場,個個小朋友都超級保護自己既領土,仔仲細,成日想走埋去同人一齊玩未掂到玩具已被一掌推開...未識聽唯有不斷不斷同佢邊講哥哥姐姐玩緊架,一邊拉開佢...

之前去日本真心覺得日本小朋友好懂得分享,見亞仔坐一邊無野玩,一個一個排住隊攞一大堆玩具放係仔面前俾佢玩...好想教到佢第日都識得咁樣做!

大宅

國民生產總值:3057

畀面勳章

好認同樓主講的“係小朋友世界係動手不動口的”,我估我仔情況同你所講近似,自從阿仔返學後就唔再鍾意同小朋友玩了,留位學野

子爵府

國民生產總值:10066

2015xmas

moma1023 發表於 16-10-17 01:29
請教下各位媽媽,小朋友們玩玩具時,總會有爭玩具情況。你們會怎麼處理?

我從小教小朋友:

樓主, 我同你一樣都係咁教我自己個女

但我發現好多父母就算係身邊, 見到自己仔囡搶人嘢, 打尖, 撞人一般都唔理

好似尋日係淘大咁, 有個大小朋友一手推開我女, 大家玩緊sir滑梯,我女都好乖唔打尖, 位大小朋友係樓梯位推咗我個女跌咗落來, 好彩我姨甥係後面咋,姨甥話個小朋友, 叫佢小心睇住BB, 唔好打尖反比佢阿媽鬧返轉頭問做咩蝦佢個仔

之後我先出面, 話係佢個仔推跌我小朋友, 點知個阿媽竟然話咁細就唔好比佢玩

有時我都唔知點好, 太斯文又驚佢比人蝦, 因女女仲未點識講嘢。

但我自己就認為, 教好佢品德先, 做我認為啱嘅事, 我唔想個女係做被投訴個個

子爵府

國民生產總值:11308

我都有呢個問題 我係教囝囝要share
但出去玩多左發現 你分享你有禮貌 人地都未必會比你
我會比佢知道呢個世界 唔係每日都會分享自己心愛既野
但都唔代表你要學其他人
最慘係佢會學左「原來用口係唔會拎到玩具 人地用手一手推開你 或者搶你玩具就得到」
自從佢出街多左 「動口不動手」既情況都多左
做父母只可以不停係側邊提醒 而家情況都改善好多
唔係個個做人父母都會教小朋友規矩...
只能做好教自己小朋友個部分

大宅

國民生產總值:4943

動物勳章 畀面勳章 2015xmas

回覆:爭玩具玩 —— 讓,還是不讓?

playroom 永遠比較大嘅小朋友會霸住一堆玩具,細個d 行埋佢,d 大就出聲話係佢地嘅!所以已經好少去了。但我教小朋友玩自己手上果個,唔好攞人果d。

男爵府

國民生產總值:9377

有某派學說係支持由佢地自己處理
但係香港呢個社會,呢啲媽媽會被痛斥為唔識教

另外 唔好迫小朋友分享

珊瑚宮

國民生產總值:109797

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:+本帖最後由+moma1023+於+16-10-17+01:30+

原帖由 moma1023 於 16-10-17 發表

請教下各位媽媽,小朋友們玩玩具時,總會有爭玩具情況。你 ...
你要教佢同小朋友一齊玩

不可自私

珊瑚宮

國民生產總值:109797

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女真係無呢個問題

細個同佢落playhouse

人玩個d我教佢唔好玩

自己玩緊個d可以大家一齊玩

因為唔係你既,playhouse d 玩具係大家都可以玩

而家啱啱4歲,從來無呢個搶玩具定比人搶玩具既煩惱

因為我見識過唔小個d自私小朋友,要獨擺玩具..唔比人掂...差在未帶返屋企玩

連輪住玩都唔得...仲之佢掂過就係佢架啦,佢一日唔離開你一日都唔駛旨意玩

大宅

國民生產總值:2610

回覆樓主:

我由得小朋友決定讓定唔讓~

我大女係弱勢嘅小朋友,比人搶嘢只會望住,唔郁手亦唔會喊,佢就會玩其他嘢,亦會發現其他嘢都好玩~而同學仔慢慢熟絡,都會叫佢一齊想玩嘅嘢~~
至於細仔,係強勢嘅小朋友,對自己玩緊嘅嘢好保護,但佢好清楚自己一個玩會好悶,所以會揾其他人同佢一齊玩心頭好~

只要唔會整親人又或者無危險,我都好願意比佢地試~

大宅

國民生產總值:4450

Joant 發表於 16-10-17 02:43
有某派學說係支持由佢地自己處理
但係香港呢個社會,呢啲媽媽會被痛斥為唔識教

強逼分享我真係到依家做人阿媽都有童年陰影

就係細個俾人強逼share,強逼送玩具俾表弟表妹,講緊只係細幾個月,明明大家同年!我記到依家歷歷在目!

呢個topic好值得討論,必須收藏!

子爵府

國民生產總值:12534

我同你教法一樣,人地玩緊唔搶,自己玩緊唔讓,但只限1件,我好反感一人霸幾件玩具唔俾人玩。大仔仲會趴系件玩具上保護,可能俾人搶得太多但佢會話同小朋友講左我仲玩緊佢地都照搶囉。
而playroom霸玩具,我見過大人霸住砌個城堡同小朋友講故事做游戲添。其他小朋友想入去或攞走就話佢地玩緊

男爵府

國民生產總值:6691

我教佢玩具要同人分享一齊玩 多個人一齊玩 多倍開心!

有晚臨訓前佢同我講餅仔,糖,雪糕,果汁唔可以同人分享 所以除左野食我冇迫佢同人分享了

男爵府

國民生產總值:8057

早2日上育兒班
原來姑娘話唔可以強迫小朋友分享
平常爭玩具既時候我都會同仔仔講:
同小朋友一齊玩,俾小朋友玩下
原來咁係對仔仔唔好

大宅

國民生產總值:2943

日日媽媽 發表於 16-10-17 06:29
早2日上育兒班

咁個姑娘有無俾其他建議?真心請教

子爵府

國民生產總值:14349

我係教禮讓果隻,頭幾年都會有時覺得阿仔比人恰咁樣咁慘⋯人地一手就搶左去,阿仔仲企係原地發呆⋯一唔係一拎起手就有人問佢比佢玩得唔得,佢又比左人⋯

果陣我有一刻都諗過咁教佢岩唔岩,好似係我教到佢咩都蝕底晒比人。

但阿仔宜家6歲幾,佢自己識分是非,你有心同佢玩既佢會讓會一齊玩,但你有心搶既,佢唔會讓⋯

同埋佢是非黑白分得好清楚,唔乖既佢寧願唔同佢玩,周圍搶野霸道既佢唔會同佢玩⋯

咁証明我當初無教錯佢。

琥珀宮

國民生產總值:198657

畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

moma1023 發表於 16-10-17 01:29

我從小教小朋友:

你嗰兩個方法都係take turn咁玩,我玩完到你,你玩完到我,但有時有d玩具其實係可以同一時間一齊玩的

水晶宮

國民生產總值:51846

日日媽媽 發表於 16-10-17 06:29
早2日上育兒班

姑娘有無講點解唔好

侯爵府

國民生產總值:23929

https://hk.mobi.yahoo.com/news/強迫孩子分享玩具-只會讓他的佔有慾更強-034332939.html

樓主,你可以參考下。

wcpcelia    發表於 16-10-17 08:48
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎