自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:Quote:Joant+發表於+16-10-17+02:43+有某派

原帖由 sillykaka 於 16-10-17 發表
強逼分享我真係到依家做人阿媽都有童年陰影

就係細個俾人強逼share,強逼送玩具俾表弟表妹,講緊只係細幾 ...
但你唔分享又會比其他覺得要分享既家長背後說三道四 說你唔識教 個仔小器 無禮貌 無家教

侯爵府

回覆:爭玩具玩 —— 讓,還是不讓?

個人愚見
其實小朋友擁有個樣野 佢有權決定比定唔比 請比小朋友決定 就好似大人 我地有時都唔想同人分享 點解要小朋友一定要讓 我覺得由返小朋友決定就得 你真係想佢禮讓 你可以利用同理心同佢講下 但最終決定權係佢到

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

Bradbubu 發表於 16-10-17 02:01
真係要好好收藏你地寶貴既經驗...依家先發覺playroom如戰場,個個小朋友都超級保護自己既領土,仔仲細,成 ...

Playroom係
我女歲幾去玩成日比d牛高馬大七、八歲既搶野

珍珠宮

moma1023 發表於 16-10-17 01:29
請教下各位媽媽,小朋友們玩玩具時,總會有爭玩具情況。你們會怎麼處理?

我從小教小朋友:

樓主,你教得啱,基本嘅價值觀係要首先遵守,到現場有其他人唔守規矩,我係由佢自己處理,之後再問返佢感受,然後先決定教佢用那一套處理方法。

因為每位小朋友有自己諗法,父母先勿心急表達自己意見,否則就左右了小朋友自己諗法。

如孩子被人搶玩具,我會先問佢有幾介意,唔介意就讓比人,介意嘅就say no. 好得意,當小朋友知道自己有得選擇, 佢地大部份時間都真心願意相讓。

而家我兩個仔都大了,見佢地處事有自己個套,又不失大方會讓同學,但大是大非上又可堅守,我好安慰

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

淘寶 發表於 16-10-17 02:10

樓主, 我同你一樣都係咁教我自己個女

係呀!
之前同呀囡去超市
我拖住呀囡(2歲)
突然有個小朋友跑過,衝埋嚟我囡度,撞到我囡差d跌低,我拖實所以冇跌,
跟住個小朋友又跑走左,我囡就fing 1 fing隻手,話好痛,
點知個細路既女親戚/呀媽鬧我女話我女想打果個細路
痴線,自己個撞到人又冇道歉又冇教唔好周圍走仲鬧人 有被害妄想症

珍珠宮

Joant 發表於 16-10-17 07:41
但你唔分享又會比其他覺得要分享既家長背後說三道四 說你唔識教 個仔小器 無禮貌 無家教

...

自己知道自己做嘜,人地講嘜唔使理!

公爵府

moma1023 發表於 16-10-17 01:29
請教下各位媽媽,小朋友們玩玩具時,總會有爭玩具情況。你們會怎麼處理?

我從小教小朋友:

我的重點反而不是能否爭取到玩具,而是訓練小孩「得不到」後如何處理自己的情緒,忘掉不快、重頭再玩過。Playgroup又好、遊樂場又好、學校又好,是訓練孩子群體生活的地方。

1314625    發表於 16-10-17 10:34
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

回覆樓主:

我仔女一個2歲,一個4歲,playhouse,公園一要輪住排隊玩,因為係大家既!如果其他小朋友玩得耐我會叫佢玩其他先。人地黎搶佢,我教佢要同人講我未玩完,請你排隊,等一等咁,通常都冇乜問題。
屋企既話,我會等佢地自己決定,因為物品係屬於佢地自己!分享當然好,唔分享我會叫佢地提議對方玩第二樣,又或者一齊再玩另一樣可以分享既野!

男爵府

回覆樓主:

而家d細路得一個,分享對他們來說跟本冇可能。我仔七歲,有一次同佢行公司,有d Thomas 火車做 promote, 有個约兩,三歲坐向道玩,旁邊還有櫈,我仔指一指話:媽咪,有Thomas火車喎!我地冇打算坐低玩,個细路即刻好大聲話:你唔好坐低玩呀!我嫁!打死你!我問佢:你媽咪呢?邊個話d 玩具係你?仲要打死人?唔可以咁講說話嫁……但四圍望也不見佢呀媽,可能放低個仔就行去shopping,唉!而家d 小朋友越來越自私

侯爵府

alice06_hk 發表於 16-10-17 01:45
我教我個女攞玩具同人交換,肯換就換,唔換就算。
我個女玩緊都係叫其他小朋友攞件岩心水的交換,又好少有 ...

我仔試過想攞件玩具去交換,結果比人搶埋⋯⋯
呢個方法去work的,但要遇到同樣係合理的小朋友。

侯爵府

Bradbubu 發表於 16-10-17 02:01
真係要好好收藏你地寶貴既經驗...依家先發覺playroom如戰場,個個小朋友都超級保護自己既領土,仔仲細,成 ...

真係好想知日本人點樣教出咁乖嘅小朋友

大宅

在中國,唔搶就無飯食
咁斯文既教育到抵仲適唔適合用在佢地既年代?
香港慢慢被中國同化了

子爵府

回覆樓主:

我覺得這是 conflict management一課,我宗旨係 ultimate goal係達至雙方都滿意/compromise. 中間過程,每一次孩子年紀不同對手不同結果不同,都係學習機會 ~~ 總體來說,我俾guiding principle and advice, 但盡量不參與,除非有受傷的機會

伯爵府

回覆樓主:

我仔睇人,frd 的讓,唔frd的唔讓,唔多覺成日有人搶佢,佢會捉實唔比人搶。

水晶宮

回覆樓主:

未返學3歲以下搶人玩具又唔識排隊都算正常,3歲後仲打尖動粗去搶,好明顯父母唔識教或者喺學校冇學好秩序守禮。就算K1學校老師都唔俾動粗搶玩具,一定開聲教。好怕d家長一味話放手俾d細路自己解決,大把6,7,8歲小學生一樣係咁搶k班小朋友玩具,成班野人咁,買佢地怕我甚少帶個女去playhouse玩。

d細路喺車上、餐廳跳櫈都大把父母唔理,真係咁多過度活躍冇方法控制到?話我冇愛心都好,喺街上好憎見到d曳到影響其他人嘅細路。

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

公家玩具就排隊
年紀比我仔小既會叫即時讓
别人搶既夾硬黎既喊既扭計既一律吾會讓
自家即好鍾意既
吾需要一定要讓
吾想讓可以吾讓
你會吾會讓出个心愛名牌袋俾人
就係咁解
要學識保護自己心愛既物品

水晶宮

MATINLONG 發表於 16-10-17 08:09
而家d細路得一個,分享對他們來說跟本冇可能。我仔七歲,有一次同佢行公司,有d Thomas 火車做 promote, 有 ...

等學野!
我去會所、有d小朋友會霸哂間屋仔唔比人入、咁佢地入先我都算、試過佢地走開左我仔入去玩、點知佢地入黎兇我個仔、我咪話係大家可以一齊玩、但個仔都驚驚自己走出黎。
我已經企係隔離、唔係唔知點。親眼見過佢地會推開人搶
D姐姐就坐埋一邊......

大宅

我認同樓主教法.

不過, 現今真的為數家長"身教" 是獨佔

例子: 我妯娌 & 佢2 個仔

去佢屋企作客-----收埋幾樣餸入廚房, 叫D 仔入去夾, 佢D 仔食剩就拎番出來叫客人食.

佢去人屋企-------開席前竟吩咐其他人..不要食甚麼甚麼, 因為佢仔好鐘意食.

何來分享, 獨佔是某些家長身教

侯爵府

薯圈 發表於 16-10-17 07:56
樓主,你教得啱,基本嘅價值觀係要首先遵守,到現場有其他人唔守規矩,我係由佢自己處理,之後再問返佢感 ...

Thank you, 要比佢有得選,我都覺得呢樣好重要thank you

侯爵府

little_monkey 發表於 16-10-17 08:29
我覺得這是 conflict management一課,我宗旨係 ultimate goal係達至雙方都滿意/compromise. 中間過程,每 ...

係呀,我昨晚都同自己講,要比機會佢自己handle其他人,同開始學習處理負面情緒。 係要睇下點引導佢用正面的方法思考。

首頁

尾頁

跳至