懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

阿b出左世就有排忙嫁喇.. 所以想係懷孕蜜月期去個短trip 鬆一鬆,
想請問係咪要搵醫生寫證明可搭飛機??

複式洋房

F.CKL 發表於 16-10-17 08:20
阿b出左世就有排忙嫁喇.. 所以想係懷孕蜜月期去個短trip 鬆一鬆,
...

我上次問醫生話過左12週就可以去旅行,不過最好係行下街食下野果種,同埋出發前見多次醫生confirm無問題先出發

複式洋房

係咪要搵醫生寫證明可搭飛機?? ---> depends on 航空公司, 你要check清楚~
一般唔過3X周都唔需要醫生證明的, 但最好出發前見多次醫生~問清楚你自己身體狀況確保適合travel~ 同埋拎定孕婦可食既旅行藥物~ 記得買旅遊保險...留意保唔保埋孕婦

去到記得唔好令自己太疲累~ 注意休息, 同埋飲食衛生~ 記住有咩高危有菌食物孕婦忌食

我自己一路好好彩正正常常冇咩大問題, 我個醫生都好鼓勵我去旅行~ 10, 11, 17, 20 wk都有搭過長途機 (10-12hours)

最緊要都係了解自己身體狀況~ 事事小心就OK :)

大宅

我十一月中都會去英國...到時應該大約七個月...希望入境順利啦

別墅

我個時22週去左福岡買bb野同 relax 下。
我去私家到同佢講。佢開左堆平安藥俾我(主要驚水土不服同感冒)
佢會俾左懷孕証明你(因為好似28週以上就唔建議你飛)
我去到航空公司會問,過海關你同佢講會轉用手搜身,不用過機。
Enjoy & relax :)

複式洋房

回覆 poohpooh23 的帖子

I go to London in 8 months by CX. Its ok ga but remember to get the doctor letter for approval in case the flight company may ask you for health proof

大宅

scarlettsui 發表於 16-10-17 10:07
回覆 poohpooh23 的帖子

I go to London in 8 months by CX. Its ok ga but remember to get the doctor l ...

U go there 8 months? Any problem on immigration? I am afraid now as many people said pregnant woman is hard to go thru...

大宅

回覆樓主:

我3個月去台灣,行左半日都攰到咩咁,本身仲想6,7月去多次,咪搞我

洋房

回覆樓主:

多謝大家回覆, 我會check清楚航空公司嫁喇。
另外, 我淨係諗到要開定平安藥, 無諗到保險同過關問題tim, 多謝你地既提醒呀 ;)

大宅

shiba28 發表於 16-10-17 09:48
我個時22週去左福岡買bb野同 relax 下。
我去私家到同佢講。佢開左堆平安藥俾我(主要驚水土不服同感冒)
...

過機呢樣只係香港會改搜你身,台灣果邊海關同我講要過,仲話飛機上面既幅射仲勁過佢地部機

翡翠宮

最好去之前就揾醫生check下自己嘅身體情況,睇下適唔適合去旅行

別墅

F.CKL 發表於 16-10-17 08:20
...

要上機前一星期問醫生攞證明
我下個月去,醫生叫我早幾日去搵佢就可以喇

別墅

回覆 Piglet5 的帖子

搵醫生寫信由寫信日起十天內有效

洋房

GT13 發表於 16-10-17 12:19
回覆 Piglet5 的帖子

搵醫生寫信由寫信日起十天內有效

其實可唔可以用返之前既懷孕證明? 上面有寫預產期。
如果唔係搵普通診所得唔得? (之前驗孕既診所, 唔係產檢的)

別墅

F.CKL 發表於 16-10-17 14:15
其實可唔可以用返之前既懷孕證明? 上面有寫預產期。
如果唔係搵普通診所得唔得? (之前驗孕既診所, 唔係產 ...
應該有 有效期可以問番航空公司
似去婦產科醫生睇好d 有d都收得好平包照$320
我驚佢唔俾你上機

水晶宮

你問返自己嘅航空公司,究竟要唔要醫生證明

洋房

dinosaurmum 發表於 16-10-17 14:58
你問返自己嘅航空公司,究竟要唔要醫生證明

我已經向航空公司了解左唔洗證明呀~ thanks!!

珍珠宮

我4個半月時都去左一次旅遊,搭飛機都無乜問題。不過路程要盡量悠閒,唔好咁奔波。

複式洋房

Jenny_lau 發表於 16-10-17 11:11
過機呢樣只係香港會改搜你身,台灣果邊海關同我講要過,仲話飛機上面既幅射仲勁過佢地部機
...

日本都會改用手吾用機,我上個月喺名古屋返香港就改用手

別墅

F.CKL 發表於 16-10-17 15:21
我已經向航空公司了解左唔洗證明呀~ thanks!!
保障自己 去到目的地國家 有機會要提供拎左可以傍身 避免過x-ray

首頁

尾頁

跳至