用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

婆媳關係 今日: 9|主題: 24222

1000蚊當禮金,你會接受嗎?

珍珠宮

國民生產總值:33140

意見調查?

王國熱話

大宅

國民生產總值:1095

回覆:1000蚊當禮金,你會接受嗎

無話接吾接受既,雙方家長ok米得羅,不過個人覺得如果1000不如吾好比@@

wcpcelia    發表於 16-10-18 16:40
Jolin_Yuen    發表於 16-10-17 12:33

別墅

國民生產總值:954

channba31 發表於 16-10-17 08:30
意見調查?

why not……
禮金是新郎新娘自己比新娘家,結婚洗費多,如只可比此數,都無計,最重要嫁人後開開心心,月月仍有比家用

水晶宮

國民生產總值:52822

回覆樓主:

吾夠咪自己比撘夠佢

大宅

國民生產總值:1721

俾我唔會接受囉...1000唔要好過要啦....

侯爵府

國民生產總值:22845

回覆樓主:

無話夠唔夠架?車,想當年我既禮金都係我地兩老婆自己儲,自己比。點解一定要6299俾,無錢比,你係唔係唔嫁先。

子爵府

國民生產總值:12741

是由新人自己決定俾幾多?

大宅

國民生產總值:2812

真係要事乎你未來老公可以負擔幾多, 並不是6299比出黎架, 只係用佢地既名義比禮金. 當然有錢既6299又會自掏腰包.

侯爵府

國民生產總值:20520

自己認為唔夠就叫老公加入去就可以了...........無話接唔接受. 想比幾多咪自己同老公入幾多囉, 好簡單.

您99話比 1000, 您想要2萬, 咪叫您老公過大禮時入多19000元就得啦.

伯爵府

國民生產總值:19572

親子達人勳章

禮金應該係你老公俾的,你接受咪得囉。

而且不能單看禮金多少的,其他細節呢?例如:俾1000蚊禮金,外+20圍酒席(人情女家收)。
【我想河蟹,人士敬請繞路】

男爵府

國民生產總值:5599

引用:禮金應該係你老公俾的,你接受咪得囉。而且

原帖由 emt1314 於 16-10-17 發表
禮金應該係你老公俾的,你接受咪得囉。

而且不能單看禮金多少的,其他細節呢?例如:俾1000蚊禮金,外+20 ...
同意。

係一整個package問題。例如:如果婚後妻子無需供樓,可如常供養娘家,冇賣女,禮金冇咁重要。

男爵府

國民生產總值:6402

未來6299話只會俾一千蚊禮金,唔會掛………會唔會之前同你未來老公約法三章,俾左首期幫手,所以先冇禮金?!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

國民生產總值:2221

又冇前因後果好難評論,各人情況唔同。既然樓主咁問,好明顯係嫌少啦……覺得唔夠迷唔好嫁囉

大宅

國民生產總值:2173

channba31 發表於 16-10-17 08:30
意見調查?

既然象徵式
我覺得888會好啲

翡翠宮

國民生產總值:91874

好似少佐D囖,1000點拿得出手啊

男爵府

國民生產總值:5599

其實唔收仲型,冇受過男家恩惠,講嘢都大聲啲。

如:仔女改咩名,做節正唔正日...

大宅

國民生產總值:4932

阿流 發表於 16-10-17 13:26
其實唔收仲型,冇受過男家恩惠,講嘢都大聲啲。

如:仔女改咩名,做節正唔正日...

我一毫子都冇收過,所以我唔會覺得我要點樣去盡一個做心抱嘅責任,但我會叫我老公一定要做好做仔嘅角色

大宅

國民生產總值:3162

$1000係邊個提出?

大宅

國民生產總值:1434

咁少不如唔好俾,送平野當家傳之寶仲好

男爵府

國民生產總值:9213

侮辱性收費
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎