懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛做媽咪,有冇人奶媽可分享經歷?

水晶宮

liuliubb 發表於 16-10-17 08:47
儘可能多埋身,多補充水分同食飽飽。如餵奶有困難,儘快搵健康院姑娘幫手,特別係姿勢方面。保持心境愉快。

大宅

回覆樓主:

的確不易行 , 但萬分值得。

我第一胎餵到有第二胎先停(因見啡一定要停 , 不過餵了21m已經覺得自己好叻)

全埋身 , bb會冇乜嘔奶 , 不過亦因為母乳比配方奶粉易吸引 , 所以初時換片換得好密。呢頭換完 , 嗰頭埋身每邊要20分鐘(15分起bb先食到後奶) , 即每次要餵45分鐘左右 , 跟住瞓一陣又要重複做過以上ge野...真係好攰。

我的母乳路 , 其間少不免有乳腺塞 , 乳腺炎 , 發高燒 , 由我每次遇到呢d事要去健康院求助到懂得自己處理解決 , 看到自己的成長。

母乳真係好好 , 亦係我送俾我大仔第一份珍貴無比的禮物 , 呢份禮物令佢身體健康 , 佢頭一年真係冇病過 , 每次打完針都冇發燒 , 而且即使佢有咩唔舒服 , 媽媽奶就係最好的安撫。

所以我同人講媽媽奶真係勁好。

我的母乳路要多謝醫院的姑娘 , 健康院的姑娘 , 最重要要多謝我另一半 , 同朋友的支持。:mother:

嘻~~~勁長氣添 , 樓主也加油。

大宅

liuliubb 發表於 16-10-17 08:47

盡可能埋身,好過食d咩飲d咩
個人經驗,幾乎日日食外賣,無湯水,但keep住埋身,起碼餵到呀囡而家六個月
唔好放棄餵人奶,加油

男爵府

陪月勳章

請教有經驗媽媽,我生完第三日開始俾bb啜,初時未谷奶,第四日晚開始覺得谷,有keep住埋身但之後bb完全唔肯啜,試pump但又pump得好少,我用avent架,但每次都漏到去晒個胸既下面,氣餒之下有幾日都冇俾bb啜同pump奶,之後就冇左谷奶既感覺,呢幾日開始返試俾bb啜但感覺個胸已經唔實,大力按胸都仲會有少量母奶出,bb每次都會啜15-20分鐘左右就會爆喊要飲奶粉,每日只埋身二至三次

其實我咁既情況下係咪已經回奶了?仲有冇辦法可以谷返?謝謝

首頁

尾頁

跳至