用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

婆媳關係 今日: 0|主題: 24233

同c6搬去同我屋企人住

複式洋房

國民生產總值:182

是咁的,我個囡岩岩個幾月,前幾日我先知道99會接個寄養家庭返黎湊(兩歲),屋企有兩個姑仔,一個仲讀緊小六,一個就黎讀完書,62已經吾係到。
我自己就接受吾到喇緊係,不過間屋吾係我既,我都無資格去講啲乜野,咁又好彩地,我自己屋企人佢地打算搬出去,就問我會吾會一齊住(因為我媽黎探過我,覺得我地間房太細,c6又要訓地下,加上佢了解我性格,知我住得吾開心)而且我爸爸知道99接個細路返黎湊就話我一定要搬去同佢地住,咁我就同c6傾話搬走同我屋企人暫住,出年等抽居屋,抽到再搬,都吾係長住既,但c6擔心99無依靠,吾知99會點,因為62去左1年都無。
你地覺得我要c6搬去同我屋企人住自私嗎?我係米好似搶左人地個仔咁?我有同c6講,叫佢留低但我同囡囡會照搬走,但佢又吾想....
我咁做係米變相強逼佢離開99,但我地都已經有自己一頭家,離開係遲早問題....
我咁做有無錯?

王國熱話
各位泵媽,handsfree值得買嘛?
餵母乳,可唔可以食中藥?
BB蠶豆症可以飲mother milk 茶嗎?
優合8004/8016邊款好啲呀?

大宅

國民生產總值:2736

搬開等如搶咗人地個仔嘅咩?
你老公床都冇得訓
同佢搬去一個地方等佢有床訓仲想點
驚佢老母冇依靠?
你老公真係好諗唔諗
佢仲有兩個妹架喎
無嘢呀嘛

複式洋房

xavierma215 發表於 16-10-17 09:49
搬開等如搶咗人地個仔嘅咩?
你老公床都冇得訓
同佢搬去一個地方等佢有床訓仲想點

C6話有個男人吾同啲喎,最後佢都選擇左同我一齊搬走,但我地傾呢個問題既時候c6講既野令我覺得我好似好自私淨係諗自己同個囡,但呢啲都係人之常情姐....

別墅

國民生產總值:935

回覆樓主:

事實上間房咁細, 真係唔夠住, BB會大, 要嘅空間會愈來愈多。

加上如果2公婆長期分床瞓係會影響關係的

現實係咁, 又唔係搬左就唔見, 唔返去探99, 香港咁細有咩事一個電話都會飛奔返啦

大宅

國民生產總值:1725

講真....搬走都好...唔自私喎....同埋佢接左個寄養返來...得2歲...你個都係個幾月...一齊住實吵到暈啦...同埋搬走先好...唔係分分鐘要你順手睇埋個寄養bb...

子爵府

國民生產總值:12491

動物勳章 熱血勳章

回覆樓主:

一個小六、另一個就讀完書姑仔係中學?大學?
62走左無一年,另外姑仔仲係學生
樓主c6作為大仔,又係家中唯一成年男人,搬走唔係咁好

你想像一下自已帶住2個女,都想家人幫吓手
99反正要在家凑女,所以接一個寄養賺錢,
總好過完全咩都唔做問仔攞錢嘅99丫

你都唔希望自已將來有仔女會咁無情,在困難時走左去,對嗎?

wcpcelia    發表於 16-10-18 16:48
cheuklei    發表於 16-10-17 11:52

子爵府

國民生產總值:12771

你99應該年齡不太老.暫時都不用什麼依靠.(定時俾足家用即可)多些打電話返去就可以啦 ?

民房

國民生產總值:18

Miss.Hui 發表於 16-10-17 11:21
樓主c6作為大仔,又係家中唯 ...

完全同意,我相信如果唔系經濟問題,你奶奶應該唔會接個兩歲迫返來湊。坦白講,兩個姑仔仲咁細,有個男人系屋企好d。你嫁比C6時都應該知道環境,99都需要休息,多一個大人分擔下會好d

大宅

國民生產總值:2736

有個男人喺度會好d....

咁樓主叫你個男人唔好做嘢一日到黑喺屋企算啦
咁樣好d吖嘛
咩思想嚟
咁人地單親嗰d係咪過唔到日子呀

大宅

國民生產總值:2233

既然決定左搬,樓主覺得內疚嘅話,就安慰C6話多D陪佢翻去探99~

子爵府

國民生產總值:11207

貓狗褓姆 BK Milk勳章

呢個決定係岩架喎!
地方細, 搬都係遲早既事啦!!
E家你老公又唔會唔再返去見佢阿媽, 邊係搶走人地個仔呀?
如果係咁, 咁我地呢度好多人都係拐子婆了...

再講, 你99 湊你個個幾個月大再加個TROUBLE TWO, 佢自己有冇力處理都係一個問題啦, 到時叫佢理你個BB定係個2歲小朋友好呀?

如果呢個時間你外家都要搬, 要你地一齊住, 完全係FIT 哂TIMING。
同埋自己爸媽湊, 好過叫人地阿媽湊囉...
你自己明白的, 住係度都唔開心, 有得痴返阿爸阿媽最好~
老細是腦細

翡翠宮

國民生產總值:91874

如果真係唔夠地方住,都係要搬,最多以後姑仔嫁佐或者有大屋先再一齊住

男爵府

國民生產總值:5627

回覆:同c6搬去同我屋企人住

都唔夠侮位住,99仲要做寄養家庭。搬走真係唯一出路。

c6擔心99咪日日番去睇啊媽囉!

大宅

國民生產總值:2189

等抽居屋....
不如等中lottery
一開始就唔應該同99住啦
間屋有咁多女人...

複式洋房

Miss.Hui 發表於 16-10-17 11:21
樓主c6作為大仔,又係家中唯 ...

另一個讀緊大專

大宅

國民生產總值:2390

回覆樓主:

現實黎講屋細人太多真系好多問題,既然老公已答應搬去外家一齊住,其他野冇謂諗太多(傷神),搬走後多D返去探奶奶比較實際。

複式洋房

ninachu 發表於 16-10-17 13:17
現實黎講屋細人太多真系好多問題,既然老公已答應搬去外家一齊住,其他野冇謂諗太多(傷神),搬走後多D返去探 ...

都岩既

子爵府

國民生產總值:13762

回覆:同c6搬去同我屋企人住

間屋咁多人,你99點會無依靠呀~況且你講得岩喎你地已經有一個自己嘅家庭,遲早抽到居屋都係搬架啦~
你老公應該俾個機會你99去適應,最偉大嘅愛,係識得忍痛放手呀!

男爵府

國民生產總值:6431

要睇平時你同奶奶姑仔相處好何?好難遷就就不如拉遠距離

自問地方唔夠分,生活上好多碰撞,另願自立一頭家
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

國民生產總值:21392

回覆樓主:

你呢個新抱都算係咁
大把人結婚都搬開住啦
無話咩依唔依靠啦
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎