用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2940|主題: 869655

小朋友5歲,要改過個名有咩手續?

大宅

國民生產總值:4380

畀面勳章

如題,6299話要改過,我之前喺我個女1歲時同佢哋講過要改喺讀書前改冇咁麻煩,幾年之後依家又話要改

水晶宮

國民生產總值:52125

BK Milk勳章

回覆樓主:

你無主見既咩
仔女自己改吾改無人有權話事

keroppi_pororo    發表於 16-10-17 12:26

大宅

國民生產總值:3719

回覆樓主:

改出世紙就得,再通知學校及所有人小朋友已改名!不過如已擺passbook及身份証,要改身份証先才可改passbook!

子爵府

國民生產總值:14103

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

去出生登記署(攞出世紙嗰度) 有個counter係for改名的,改名好似係四百幾蚊,之後攞一張出世紙$140,有特區護照的話就先改身份證$4xx, 再改護照,回鄉證,保險,跟手通知埋學校!

珍珠宮

國民生產總值:42436

6299 話要改,我係唔會聽,個小朋友係自己生,關佢地咩事

大宅

畀面勳章

bongbongpatty 發表於 16-10-17 09:47
你無主見既咩
仔女自己改吾改無人有權話事

個女個名係我改,但佢哋問過師父,話我個女個名唔夠重第時好容易俾人蝦喎,不過佢哋會問左我哋先,如果啲名我哋唔鐘意我都唔會改

大宅

畀面勳章

貧窮媽媽 發表於 16-10-17 09:58
6299 話要改,我係唔會聽,個小朋友係自己生,關佢地咩事

我都係咁諗,佢哋份人好婆媽同慳家,我想問下有咩手續再同佢哋講整呢樣整嗰樣全部都要錢,講下講下可能會冇左件事,我依家都係hea住佢哋先
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎