親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛先決定和爸媽及6歲仔仔去北海道過聖誕,到時應該約零下3-4度,因為我地全家都未玩過雪嫁(應該唔會滑雪,但可能玩下雪上電單車、砌下雪人)。所以唔清楚要咩裝備。初步爬左文,見到要有雪褲、雪褸同埋防滑BOOT,
1.請問有無咩牌子推介呢?
2.我估雪褲、雪褸一定要在香港買先啦,防滑BOOT、防滑手套係咪去到北海道千歲機場至買都OK呢?
3.大人穿羽絨係咪唔駛專登買雪褸呢?
4. 仲有無其他衣飾要準備?

唔知各位有無經驗可以分享下,多謝。

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆樓主:

淘寶幫到手。。。。一次性不用太貴。。
中國東北也很寒冷,所以淘寶的也不差,但需花心機。。。

我都聖誕節去。。。你搞晒酒店機票未?

瑪瑙宮

大廚勳章

千萬不要樽領,羊毛底衫。。。最好有件擋風防水goretex 已幫到好多,手套,勁巾,冷帽,或耳cup好需要。。

老人家就小心一冼骨都碎。。雪場未必冼,半濕冰地穿咩鞋都死,好滑
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

謝謝你。昨天先去旅行社訂機票及酒店。今次無咩準備,遲BOOK貴好多呢。

大宅

深水步大把雪褲、雪褸,可以試又唔貴

大宅

我都想知, 深水埗哪裡呢?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:北海道過聖誕~裝備一問

如果唔滑雪衣服唔洗一定防水,但防風就最好,因為入風會再凍d,唔想再買過晒羽絨加打底褲,落雪日子就要擔遮。鞋最好防滑防水,易踏到雪,timberland, columbia ok。普通鞋就抵達後買發熱鞋墊,防滑鞋爪。有老人家就小心d冰面,滑倒好傷。

別墅

我都係12月聖誕去北海道, 我幫囡囡係淘寶貫左一套滑雪服, 好平, 我去過旺角上樓舖, 我見有一件同淘寶一樣款, 淘買258人仔, 旺角買$980.太貴喇, 我全套都係$230. 鞋我就係GMARKET買, 都係好平.

男爵府

misshk12 發表於 16-10-17 09:59
剛剛先決定和爸媽及6歲仔仔去北海道過聖誕,到時應該約零下3-4度,因為我地全家都未玩過雪嫁(應該唔會滑雪 ...

如你諗著定期都會去,大人就買,小童去到租。如無諗著成日去,大人細佬去到租。講真雪褲及褸唔滑雪無必要租,反而鞋就要租,尤其是你著波鞋。不過鞋爪就要有,尤其你行街,巿區地上的冰,真喺踩上去好似溜冰咁,我去時見都幾多本地老人家跣低。

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

Gmay 發表於 16-10-17 19:11
我11月去,應該雪唔會太厚,還需要加鞋"找"嗎?

無需要。。。。除非你上山,雪爪,只適合室外,你一忘記除掉。。。入餐廳,老闆面都黑。。。爪花晒地下。。。如只普通遊覽,無需要雪爪。

水晶宮

引用:Quote:seaheart88 發表於 16-10-17 10:23

原帖由 Gmay 於 16-10-17 發表
我11月去,應該雪唔會太厚,還需要加鞋"找"嗎?
11月機會唔大。通常一二月,雪地多人踩到變冰晒,札幌,小樽最易跣低。

複式洋房

BAC媽媽 發表於 16-10-17 16:14
我都係12月聖誕去北海道, 我幫囡囡係淘寶貫左一套滑雪服, 好平, 我去過旺角上樓舖, 我見有一件同淘寶一樣款 ...

可否分享淘寶link?感謝!

公爵府

回覆樓主:

其實唔滑雪唔駛買雪衣書褲。著返平日喺hk嘅保暖衣物已ok. 記得要冷帽,頸巾。唔好着羊毛底,樽領冷衫,因為室內同公共交通工具有暖氣會好熱。

男爵府

ahmama 發表於 16-10-17 20:50
11月機會唔大。通常一二月,雪地多人踩到變冰晒,札幌,小樽最易跣低。

...

大宅

想請教由千歲機場坐JR到札幌站,唔駛上地面(酒店在地下街入),係咪都可以在千歲機場(我記得日本關西機場,那裡好多衫褲鞋襪賣,又唔特別貴,唔知北海道機場係咪咁)或在札幌巿地下街舖頭先買鞋套,手襪accessories之類,因為日本款式多又平過香港d。有人試過嗎?謝謝

水晶宮

引用:想請教由千歲機場坐JR到札幌站,唔駛上地面

原帖由 misshk12 於 16-10-18 發表
想請教由千歲機場坐JR到札幌站,唔駛上地面(酒店在地下街入),係咪都可以在千歲機場(我記得日本關西機場 ...
新千歲機場有勁多店舖,特別內陸機場果邊賣食品手信,賣衫都有d。另外札幌站已經係一個超大商場,可以入到札幌站先買。但新千歲火車月台好凍,要忍一陣。

大宅

回覆 ahmama 的帖子

謝謝你回覆。如果火車月台會「當風」,咁我要考慮下在千歲機場裡買啦。你那時有無預留時間在機場shopping?我見網友話臨走前預時間逛機場,又有叮噹館,好似都幾多野睇咁。

瑪瑙宮

大廚勳章

misshk12 發表於 16-10-18 11:09
回覆 ahmama 的帖子

謝謝你回覆。如果火車月台會「當風」,咁我要考慮下在千歲機場裡買啦。你那時有無預留 ...

其實。。。。。我又吾覺機場內多衣服用品賣wor,國內線就只多手信。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

引用:Quote:misshk12 發表於 16-10-18 11:09 回

原帖由 seaheart88 於 16-10-18 發表
其實。。。。。我又吾覺機場內多衣服用品賣wor,國內線就只多手信。。
係咪食物太吸睛?起碼我幫襯過uniqlo同lawry farm

首頁

尾頁

跳至