用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 4|主題: 23634

返工後安排

別墅

國民生產總值:699

產假好快完,bb 會交比奶奶湊
有無 jm 會裝 cam 睇住............怕奶奶話我唔信佢呀

大宅

國民生產總值:1714

工人信唔過,裝CAM可以。
自己親人呢,暫時唔好裝啦,再者除非C6同意裝,仲要C6同你奶奶講。
再者裝CAM都有死角位,所以要避一定會可避到。裝晒全屋既話,到你自己返屋企唔舒服啦

不如買部影相好D既電話,叫奶奶湊BB時影D得意相或者片俾你睇好過啦。
你自己有得keep,仲可以翻睇。

而家我阿媽幫我湊仔,日日whatsapp佢D相同片俾我,仲俾我阿媽影到佢係我o地張床到用腳勾床尾袋o野,然後用對腳夾想起交俾自己對手時,俾我阿媽截住,呢條片我太太睇親都笑爆咀。

別墅

MonsterGary 發表於 16-10-17 11:54
工人信唔過,裝CAM可以。
自己親人呢,暫時唔好裝啦,再者除非C6同意裝,仲要C6同你奶奶講。
再者裝CAM都有 ...
老公都有擔心
奶奶用 n 年前個套去湊 bb,開奶茶七星茶,肚仔凍要係肚臍位搽白花油個類人........

今晚我同老公傾傾先,學你所講屋企點都會有死角位影唔到.......

翡翠宮

國民生產總值:92020

一定會裝cam睇住,唔一定係唔信佢,隻係自己掛住bb可以睇下

別墅

wahiuma 發表於 16-10-17 12:03
一定會裝cam睇住,唔一定係唔信佢,隻係自己掛住bb可以睇下
上次保嬰丹事件後老公都擔心呀

大宅

國民生產總值:1356

趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 動物勳章

裝應該唔係問題,不過最好由妳C6出聲,話想返工時都可以望吓BB,如果妳會泵奶就仲多個理由,話睇住BB泵奶會上奶啲

大宅

happy4everever 發表於 16-10-17 12:15
不過裝都要留意,唔好無端端用個IP CAP出聲,可能會嚇親老人家,如果妳99真係亂咁來,最好由妳C6搵佢,唔好由新抱出聲囉

別墅

親親小孩子 發表於 16-10-17 12:23
裝應該唔係問題,不過最好由妳C6出聲,話想返工時都可以望吓BB,如果妳會泵奶就仲多個理由,話睇住BB泵奶會 ...
懷疑同住壓力太大所以上唔到奶,而家轉左食奶粉

別墅

親親小孩子 發表於 16-10-17 12:25
不過裝都要留意,唔好無端端用個IP CAP出聲,可能會嚇親老人家,如果妳99真係亂咁來,最好由妳C6搵佢,唔好 ...
希望佢會做肯醜人啦

大宅

happy4everever 發表於 16-10-17 12:29
懷疑同住壓力太大所以上唔到奶,而家轉左食奶粉
咁就冇計喇,一於搵妳C6出聲啦,而家啲CAM好平,都唔駛幾百蚊就有,我用小蟻CAM,平靚正!

大宅

親親小孩子 發表於 16-10-17 12:33
咁就冇計喇,一於搵妳C6出聲啦,而家啲CAM好平,都唔駛幾百蚊就有,我用小蟻CAM,平靚正! ...
對住奶奶,就當然搵C6出聲;對住外母,當然要C9出聲。

我太太坐月,我外母過o黎幫手,第一日已經重新執過晒我廚房D碗碗碟碟位置,咪由我太太出聲同我外母講囉。唔通我話我外母咩,咪等我外母搞掂走o左,我咪重新搬回原位囉.....

子爵府

國民生產總值:12171

我都有想過裝, 但係又怕影響自己工作..

大宅

happy4everever 發表於 16-10-17 12:02
老公都有擔心
奶奶用 n 年前個套去湊 bb,開奶茶七星茶,肚仔凍要係肚臍位搽白花油個類人........
有時都要老人家接受新事物啦,而家新式既孭帶、BB車、環保尿片、消毒爐、暖奶器,我都要花一段時間教我阿媽點用,都成日教我阿媽點樣用電話影相,再whatsapp出o黎。
都可以睇下以下文章:

隔代教育(一)︰爺爺嫲嫲照顧我

隔代教育(二)︰ 隔代教育好處多

隔代教育(三)︰兩代分歧,吃力不討好

隔代教育(四)︰公公婆婆也「升呢」

隔代教育(五)︰家庭「分工」避免衝突

別墅

國民生產總值:571

MonsterGary 發表於 16-10-17 13:18
有時都要老人家接受新事物啦,而家新式既孭帶、BB車、環保尿片、消毒爐、暖奶器,我都要花一段時間教我阿媽 ...
多謝分享!
Jack 有好多好文章呀!

大宅

糖呢兩茶匙 發表於 16-10-17 15:57
多謝分享!
Jack 有好多好文章呀!
係,尤其係"窮養男孩富養女"同埋"最強大腦"
睇完"最強大腦"之後,我個仔而家就o黎五個月,我當我個仔個腦係海綿,乜都吸晒。

男爵府

國民生產總值:8122

回覆樓主:

裝無問題,不過妳要講好,唔係妳唔放心99,而係妳好掛住BB,想關注bb動態。估計99個心可能有D唔舒服,總會有既,覺得被人監視住。

翡翠宮

國民生產總值:92020

happy4everever 發表於 16-10-17 12:15

所以就更加要裝cam,老公都掛住bb架

大宅

國民生產總值:1142

一定要由老公講,你講好易出事,叫老公講埋平時夜收工,唔用 CAM 就睇唔到 BB 之類嘅嘢呀

水晶宮

國民生產總值:61790

自己屋企人就亂估唔話你唔相信。我囝囝都系99湊。

禁止訪問

國民生產總值:1129

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎