用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

烹飪錦囊 今日: 20|主題: 106907

[用具] Miele vs 西門子洗碗碟機

男爵府

國民生產總值:6133

Miele vs 西門子洗碗碟機

王國熱話
不定期更新市場分析/股票/新股介紹 **(updat...
家庭收入40K,有一個小朋友,要供樓,學費...
收期權金
想停FⅩD The one

大宅

國民生產總值:1353

回覆:德國寶洗碗碟機

8千幾元我一定買其他牌子,西門子或Miele 都唔係貴好多,貴買平用

男爵府

mongng 發表於 16-10-17 11:30
8千幾元我一定買其他牌子,西門子或Miele 都唔係貴好多,貴買平用

可以放到煲,又慳水慳電 ,有冇邊款介紹?
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

大宅

引用:Quote:mongng+發表於+16-10-17+11:30+8千幾

原帖由 LuckyGirl 於 16-10-17 發表
可以放到煲,又慳水慳電 ,有冇邊款介紹?
你去showroom 睇下,介紹得好詳細,你了解清楚先買都未遲

男爵府

mongng 發表於 16-10-18 15:34
你去showroom 睇下,介紹得好詳細,你了解清楚先買都未遲

頭先睇了2個freestand 60cm model, 分別是Miele G6200 SC 同埋西門子iQ700:

Miele 有Sensor wash(耗水量6.5L), 另外auto open drying, 本身prefer銀色,function一樣,但銀色貴$6000,所以應該只會考慮白色

Siemens 沒有Sensor wash,(耗水量7.5L), 沒有auto open drying, 但有Zeolite 烘乾技術, 鈦銀色機身

以上兩部價錢差不多,唔知點揀
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

大宅

回覆:德國寶洗碗碟機

所以我都推介唔到比你,比較清楚按自己需要做決定。

男爵府

mongng 發表於 16-10-18 17:00
所以我都推介唔到比你,比較清楚按自己需要做決定。

可以分享下你用邊個牌子嗎?

大宅

引用:Quote:mongng+發表於+16-10-18+17:00+所以

原帖由 LuckyGirl 於 16-10-18 發表
可以分享下你用邊個牌子嗎?
我之前用Panasonic 坐枱,啱啱放左準備裝修後換Miele

男爵府

mongng 發表於 16-10-18 21:25
我之前用Panasonic 坐枱,啱啱放左準備裝修後換Miele

之前有jm開post話唔好買西門子,所以好掙扎,開始有選擇困難症,希望有多d用家比吓意見

大宅

其實電子野真係好睇彩數,Miele 蒸爐好多人話有問題,但好多人話好好用用左好多年都冇問題,我屋企部西門子2合1洗衣機,用左10年先出現小小問題。只可以講,部機出廠有問題,就算整左都好易再出問題,如果正正常常德國出的電器應該係超級耐用。

子爵府

國民生產總值:14302

mongng 發表於 16-10-18 21:25

坐枱係咪洗吾到煲?坐地多數深60cm,太深喇

大宅

引用:Quote:mongng+發表於+16-10-18+21:25+我之

原帖由 lai8888 於 16-10-21 發表
坐枱係咪洗吾到煲?坐地多數深60cm,太深喇
坐枱放到LC細煲,但煎pan中式鑊就放唔到,不過都幫到好多手,自己洗小小順便抺埋廚房都ok,宜家搬屋新裝修,有位一定放大機😆

子爵府

國民生產總值:14302

mongng 發表於 16-10-21 12:16
坐枱放到LC細煲,但煎pan中式鑊就放唔到,不過都幫到好多手,自己洗小小順便抺埋廚房都ok,宜家搬屋新裝修 ...

我約上師傅上屋企睇吓放吾放到大機,之前見有個JM放洗衣機上面

翡翠宮

國民生產總值:79204

lai8888 發表於 16-10-22 23:14
我約上師傅上屋企睇吓放吾放到大機,之前見有個JM放洗衣機上面

要用水既電器下面最好唔好放電器。 用水電器放下面好d。

我揀機時都有選擇困難症,雜嘜vs 西門子,d 機內籠,用水量同嘈音都差唔多,最後我買雜嘜加額外保養,因為上面jm 講左,電子野幾時壞好難講。如果你要二揀一,佢地既內籠有冇分別?我之前有jm 既機有三層,我覺得好d,d 鑊剷唔駛塞奇塞,當然冇都冇所謂。

別墅

國民生產總值:804

bosch 發表於 16-10-24 03:09
要用水既電器下面最好唔好放電器。 用水電器放下面好d。

我揀機時都有選擇困難症,雜嘜vs 西門子,d 機內 ...
我想問你係咩雜嘜牌? 係咪要自己安裝?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎