興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

引用:Quote:moonlight9198 發表於 16-10-19 18:0

原帖由 小小bb 於 16-10-19 發表
原先我買的是英短三個月大。但回家吃了一餐就開始不吃不喝,送回寵物店看醫生,留下十天也不好起來(懷疑 ...
我兩隻都係網上私人繁殖買既。bb係佢地既bb仔。
第一胎。得一隻。
亦係唯一既一胎。
貓爸已做公公。

左上。bb。
左下。貓爸。
右邊。貓媽。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

moonlight9198 發表於 16-10-19 20:45
我兩隻都係網上私人繁殖買既。bb係佢地既bb仔。
第一胎。得一隻。
亦係唯一既一胎。

英短可以繁殖,但摺耳不可以繁殖

瑪瑙宮

引用:Quote:moonlight9198 發表於 16-10-19 20:4

冇話唔可以。唔可以繁殖。
繁殖場多的是。
邊有咁多bb貓出世。
但就摺耳話會有好多。
身體摺耳貓有既毛病。
大大下先會出現。
但可能唔係隻隻都會係咁。

我兩隻貓爸同貓媽都係2個月番黎。都有睇過醫生。

名種貓既毛病會比唐貓。家貓。略多。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

引用:Quote:moonlight9198 發表於 16-10-19 20:4

其實我響Facebook見到好多私人繁殖既。都比佢地係咁生。再賣bb。一隻幾千。但我地唔係諗住咁搵錢。所以生一胎。就同佢地絕育。如果生多過一隻。都會比親戚養。或自己養番。唔會賣比人。

公爵府

moonlight9198 發表於 16-10-19 21:47
其實我響Facebook見到好多私人繁殖既。都比佢地係咁生。再賣bb。一隻幾千。但我地唔係諗住咁搵錢。所以生一 ...

聽聞做咗絕育之後隻貓會乖啲同健康啲,唔知係唔係真嘅?

瑪瑙宮

引用:Quote:moonlight9198 發表於 16-10-19 21:4

聽聞做咗絕育之後隻貓會乖啲同健康啲,唔知係唔係真嘅?
係架。聽講冇咁多子宮毛病。
唔會咁易發情。一發情好煩。發幾日。叫足幾日。

公爵府

moonlight9198 發表於 16-10-19 23:06
係架。聽講冇咁多子宮毛病。
唔會咁易發情。一發情好煩。發幾日。叫足幾日。

我隻小貓是仔

瑪瑙宮

引用:Quote:moonlight9198 發表於 16-10-19 23:0

我隻小貓是仔
絕育左。佢地會乖D。同胃口會好D。又會肥D。同埋唔會發情時。就周圍痾尿。

我隻貓爸就係咁。
好多人都會咁講。

瑪瑙宮

引用:Quote:moonlight9198 發表於 16-10-19 23:0

我隻小貓是仔
但起碼有六個月先可絕育。

大宅

我家 5 位小朋友中 2姐 回家時因泠倒, 店主說可收回......但我沒有退回之後病毒入眼要做手術,可幸 現在 14歲 老人家.
多謝5位小朋友陪伴我.

公爵府

Cuco 發表於 16-10-20 09:24
我家 5 位小朋友中 2姐 回家時因泠倒, 店主說可收回......但我沒有退回之後病毒入眼要做手術,可幸 現在 14 ...

我都好難過,原先以為退回貓貓等佢養好病就會返屋企。點知一去無回頭!仲擔心緊以前的小貓會唔會比佢哋放棄咗!

複式洋房

有機會系因爲貓糧唔岩食 腸胃敏感都會咁 不過最好都系睇醫生(emoji)

複式洋房

引用:Quote:moonlight9198 發表於 16-10-19 18:0

原先我買的是英短三個月大。但回家吃了一餐就開始不吃不喝,送回寵物店看醫生,留下十天也不好起來(懷疑 ...
摺耳最好從小餵軟骨素 cosequin 或 dasuquin,。我從小有餵,見佢無咩事停左幾個月,跟住佢有日行路吊吊地腳,而家再餵返四五個月,又好返d。

首頁

尾頁

跳至