用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 787|主題: 869773

聖誕想去韓國!想問一下是否很凍合七歳小孩去嗎?

子爵府

國民生產總值:11181

玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如題!
因為本人都未曾試過去落雪的地方

男爵府

國民生產總值:7452

回覆樓主:

帶齊裝備~羽絨褸,雪褲,帽手套厚袜等就ok.
兩年前聖誕去,市區-2,3 至3,4度,郊區最低-9~11左右。

子爵府

玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Thx
ToBy GiNNy VinCent

伯爵府

國民生產總值:19655

親子達人勳章

除咗滑雪及室外地方,其餘全部有暖氣,完全唔覺凍,小朋友最緊要對脚夠暖,無問題的。

【我想河蟹,人士敬請繞路】

男爵府

國民生產總值:7438

如果係參觀的, 經常會係室外, 唔會點係室內, 我都算好抵得凍既人, 但我覺得韓國真係好凍, 特別佢係乾凍

如果樓主想睇雪, 韓國應該會幾失望, 我有年冬天去左7日, 每日都係零下11度- 零下16 度左右, 但係一日雪都無落過, 係韓國落雪都係唔係好平常的事, 仲有佢D 滑雪場因為唔夠雪量, D 雪係變做冰, 如果會去滑雪要好好好小心先得

男爵府

國民生產總值:7005

熱血勳章 2015xmas

vincentoby 發表於 16-10-17 11:36
如題!

若玩雪,就一定要雪鞋,又或者jm教路既水鞋,因為萬一鞋入水就凍入心,因我就試過,一家三口去,我c6著goretex shoes,囝著雪鞋,而我嗰對係早年潮著既雪鞋,我試過落雨都頂倒,於是照著去韓國,但時間耐都頂唔倒,會喺d縫線位入水。
仲有千其唔好諗住3m防水噴霧會有效,一樣唔掂

侯爵府

國民生產總值:23269

樂桃猴年勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如題!

細路扎扎跳,唔怕凍。 不過韓國暖氣勁,一出一入,焗到頭痛。 外褸著厚d, 裏面唔好又羊毛底,又樽領,一入室內,掉都掉唔切。

男爵府

國民生產總值:8368

回覆:聖誕想去韓國!想問一下是否很凍合七歳小孩去嗎?

聖誕節去過,一落機未必直受到凍既程度。係零下幾度。
著夠衫就一定架啦。
最好有野遮鼻,因為太凍抖氣會好辛苦。
著鞋都要小心選擇。溶雪好滑架。
買定暖包。
出入商場溫差好大。
所以裡面唔好著幾件,有排除。

子爵府

Thanks all

子爵府

國民生產總值:11634

如題!
聖誕未必係最凍, 但可能落雪. 預備防水外套而唔好只著羽絨在外. 因為羽絨唔防水, 萬一落雪羽絨濕透就保唔到暖. 褲最好買跣水料(牛仔褲唔建議, 我著LEGGING打底, 但真係入風). 波鞋都唔係咁好, 一踩落雪地除咗跣, 最慘係襪都濕......凍C人
我試過零下17度, 算係最凍......

男爵府

國民生產總值:5248

其實每個人嘅體質同適應能力都唔同,真係點答你呢?

做好保暖。

子爵府

國民生產總值:12816

Very good and interesting experience to the kids. You just need to prepare enough clothes. Go go go.

男爵府

國民生產總值:8368

買條雪褲,
我果陣係legging加雪褲
同最緊要係帽,
唔記得左提你。

wcpcelia    發表於 16-10-18 10:13

大宅

國民生產總值:4966

如題!

耳仔好凍的....買冷帽最好有包耳仔

大宅

國民生產總值:1510

室內室外溫差好大,小心點就無問題

子爵府

Thx

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎