婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

一直我都好少出PO 講99/ 姑9 既野既..今次真係要爆~炸~

我個女1歲生日, 兩家一齊食飯 (我唔想的, 不過62早係7月已經話拎定假同阿孫慶祝, 咁同爺爺麻麻食咁公公婆婆都要架..一齊做啦)
今次佢地過黎近我娘家個邊食飯既...次次都係我娘家個邊既人過黎老年咁遠食,3年黎佢地第一次就娘家地點食一次飯, 唔過份啦!!!個日我BOOK左檯6點半。我就係知佢地唔識路, 先再預早話6點等佢地。
我地帶6299姑9一家過去酒樓。其實佢地一早已經過到黎,帶小朋友去左公園玩。

佢地去到酒樓, 姑9先話個大女行過見到旋轉木馬就要玩,佢老豆又真係同佢排喎! 但係排玩6點50分個SECTION囉!!!!
再講多次, 我地約左6點半!!!
我哥要返工, 佢都快快脆趕過黎。
但竟然要我屋企人等佢個小朋友, 滿足佢想玩既慾望!!!

又好衰唔衰, 我老公比錯地址出黎,姑9個老公去左另一間酒樓,結果我要帶佢地返黎。
最後7點半先可以上菜!!!!

我唔明!!! 我個女係主角, 我個女生日。唔識分莊閒嗎?
平時就咁6299一家人食飯, 咪等囉~
但係今次有埋我屋企人係度喎!!! 係咪又要全世界就你地呀? 咁我約你地6點等啦~咁調轉頭等我屋企人等個半鐘啦!好唔好?

我女百日宴已經係咁啦!! 同我D 舅父講七點入席, 結果兩圍人要等阿姐夫等到8點先可以開始!!!
唔知點解唔可以起菜先呀? 佢係主角嗎?
我忍左一次啦! 今次又係咁!!!

我老公就好似講到我黑面係影響做生日做得唔開心. 喂~E家有問題個個係你家姐呀! 無禮貌!
你比錯地址人地係另一回事!!!

可能又有口痕友會話"小朋友想玩O者" "就下小朋友囉"
就你小朋友唔係問題, 但唔係要我屋企人係度個陣就既!! 因為我屋企人其實同你地冇親架!!!!

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

我唔會等,照開始

男爵府

你最錯就係將兩家人擺埋一齊做生日

公爵府

xavierma215 發表於 16-10-17 12:05
你最錯就係將兩家人擺埋一齊做生日
係! 好錯~所以我以後唔會!!!
知錯~

wcpcelia    發表於 16-10-18 16:38

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

原來個姐夫有底唔好,會遲到要人等,下次聚會你地都醒目喇,唔洗咁早浦頭,遲成粒鐘先去,去到問咁遲就話"就翻姐夫D時間呀嘛,次次都等佢,而家我地自動波遲D迷幾好,我又可以做埋D乜乜乜乜……先來"

男爵府

回覆樓主:

點解要等,照起菜~

公爵府

QY08040408 發表於 16-10-17 12:10
原來個姐夫有底唔好,會遲到要人等,下次聚會你地都醒目喇,唔洗咁早浦頭,遲成粒鐘先去,去到問咁遲就話" ...
佢家姐仲覺得冇問題, 唔會唔好意思囉!!! 其實你縱你個女, 我明~我都縱自己個女~~~
但係睇場合囉!
成日都要全世界佢遷就佢個女...
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

wing715 發表於 16-10-17 12:12
點解要等,照起菜~
基於禮貌, 所以等。但原來自己禮貌係冇用架, 只會激氣!!!

都係個句, 以後唔會再咁樣搞!!!

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

翡翠宮

有功者就留飯送,玩嘅話食住得囖,邊好意思要大人等架

大宅

回覆樓主:

下次行開先,跟手叫經理部長上菜。

上菜時實有人話未齊人wor...到時笑笑口講: 唔緊要啦…而家照上5菜, 食住等, 佢都應該就到架喇...

局佢

男爵府

回覆:以後唔會再兩家人食飯!!

第一應該話你老公俾錯地址,四大長老咁多人喺齊度不容佢出錯。

第二你係主人家,你話要起菜邊個阻你?長老出聲咪話bb要早訓唔等得。

大宅

我唔明嘅係...
點解百日宴要等齊人?
咁婚禮洗唔洗等齊人?

公爵府

ssl1102 發表於 16-10-17 12:38
我唔明嘅係...
點解百日宴要等齊人?
咁婚禮洗唔洗等齊人?
其實百日宴個日我個女爆喊, 我當時都冇理做乜唔起菜, 係望一望8點, 仲未食得, 我先知!!已經即刻話起菜..

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

有冇兩家人都好,你夠鐘就起菜唔好等,佢知唔會等佢下次就唔敢

男爵府

引用:有冇兩家人都好,你夠鐘就起菜唔好等,佢知

原帖由 金三珣 於 16-10-17 發表
有冇兩家人都好,你夠鐘就起菜唔好等,佢知唔會等佢下次就唔敢
係喎!唔通男家做節就唔使準時?

公爵府

無下次....

伯爵府

其實第一步已經行錯咗啦.....應該分開2家人食....其實2家人坐埋一圍都唔自在啦

fattymama    發表於 16-10-18 15:39

大宅

回覆樓主:

其實唔洗等,照上菜
遲黎咪唔好食囉
下下等齊人等到幾點呀

子爵府

家教問題⋯⋯我地試過等姑仔一個鐘。老爺返到屋企即鬧。之後冇人會食飯聚會遲到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

同佢講咁食住等!

首頁

尾頁

跳至