自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Hotpot-baby 發表於 16-10-17 12:57
無智慧的是那些父母。

Older doesn't mean wiser

咁你咁講都係既

命中冇智賢之輩,自然不懂

可惜呀,不被珍愛只有操控

侯爵府

2018復活節勳章

厚多士 發表於 16-10-17 12:17
昨天看了一個幾年前的台灣節目,討論母親同子女的關係。節目請來幾個母親,又請來幾個十幾至二十幾歲的年輕 ...

其實我覺得係啱架

有啲家長成日話比子女讀名校係為佢地好, 一見就20幾間, 港九新界都報晒, 剩係interview都攰喇。

讀書補習, 興趣班一大堆, 都話為仔女好。

其實父母嘅好唔等於小朋友嘅好

請各家長了解小朋友先決定讀邊一間學校, 了解學校背景同自己可唔可以負擔先報讀

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

jkbabe 發表於 16-10-17 12:45
support u我都係咁,但喺人地眼中我係一個怪媽,被喻為不理仔女死活,其實我只係睇住佢跌

...

有人都咁話過我,我只答:作為阿媽,唔知佢幾時會"跌",我唯有買定"藥水膠布"。
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

厚多士 發表於 16-10-17 12:38
其實節目中請了些專家,但專家其實都是叫家長放手,去到某些年紀,子女跌倒確實已經不是父母的事情。
作為 ...

珍珠宮

greenpea 發表於 16-10-17 12:33
但有的【跌】是回不了頭的.............

願小孩都有智慧懂父母的苦心,不要一日到黑都講【冇自由】、【 ...
我覺得如果件事係大到返唔到轉頭.. 父母阻止係無可厚非..但如果好似文中舉例既小事... 家長可以嘗試放手也無妨...

公爵府

厚多士 發表於 16-10-17 12:17
昨天看了一個幾年前的台灣節目,討論母親同子女的關係。節目請來幾個母親,又請來幾個十幾至二十幾歲的年輕 ...

雖然話「細路仔,唔跌唔識大」,但作為父母,有責任指引子女,明知前面是無底深淵仍由他們自己跨過去?一時的自由可能換來一世罪責。社會很現實,不是每個人都會接納其他人改過自新。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

引用:睇你自己有幾堅持。。我就堅持到成日俾長輩

原帖由 lazywife 於 16-10-17 發表
睇你自己有幾堅持。。我就堅持到成日俾長輩話我粗心大意,唔呵護子女。。係我角度,佢無生命危險。。都要俾 ...
其實你做得好好

子爵府

畀面勳章

好多人話父母管教是傷害,但有人犯罪做錯事又第一時間覺得是父母管教失敗.......即係教又錯,唔教又錯......最後,就是你不識得教,反正就是你錯!!

yumui61    發表於 16-10-17 16:55
願望石    發表於 16-10-17 16:25
InkCartridge    發表於 16-10-17 16:02

珍珠宮

厚多士 發表於 16-10-17 13:36
對年幼子女的跌倒其實相對較易處理,我也提倡給子女空間去探索成長,如在公園,我盡量站在一邊讓她自己玩 ...
不過兩睇啦... 家長覺得個男仔有問題... 要多d了解同溝通... 而唔係一開始就禁止個女同個男仔來往...好多時家長覺的個男仔唔好係好主觀既睇法... 唔代表家長一家睇得o岩...
我自己既個人經歷.. 我19歲就係外國同我老公(佢20歲)註冊結婚.. 而雙方父母當時係唔知道..
我只可以講.. 當時呢個決定我地係經過深思熟慮.. 而我同老公到15年後既今日所行既每一步都係有計劃.. 按部就班...
但如果當時我同父母講呢件事... 佢地一定會反對.. 而打亂晒我既計劃..
所以父母係咪真係知咩係對仔女最好呢?有好多野講出來父母會覺得唔可以接受.. 但可能十幾廿年後會有令一番體會..
我十年後同佢地講返年事佢地先驚覺原來我諗野咁長遠... 而事實亦證明左..
而家我自己陀緊個女... 我都會警惕自己第時要多溝通同尊重個女既想法...

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

咩節目名黎?可以介紹下嗎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

畀面勳章

ntefamily 發表於 16-10-17 16:06
所以人生好難,好多專家都呃飯食。有d父母唔化,而有d子女確實難教。

或者有人唔信某類人天生壞份子,教而不善!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

starbucks2016 發表於 16-10-17 12:34
ver hard for mum
同意, 講容易, 做就難, 道理其實大家都明, 儘力啦, 養兒一百歲, 長憂九十九, 我成日都同仔講, 你唔係我個仔我都費事話你, 又唔見我話人哋啲仔女

子爵府

ntefamily 發表於 16-10-17 16:06
所以人生好難,好多專家都呃飯食。有d父母唔化,而有d子女確實難教。
Fair comment.

珍珠宮

甄太太 發表於 16-10-17 15:59
好多人話父母管教是傷害,但有人犯罪做錯事又第一時間覺得是父母管教失敗.......即係教又錯,唔教又錯..... ...

從來唔理人點睇我教仔!

我都係一個要小朋友自己搞定嘅家長,所以由細到大,都受不少的言語壓力,我仲要同99 住,情況更嚴重。

不過我係好堅持自己已認真選擇左教法,人地講咩我好少理,所以我比人嘅感覺係好cool

侯爵府

做父母確實好難,做得太多是怪獸,做得太小是縱。
不過,我覺得大前題一定是關係,關係好,無咩道理都會依從受影響,果種影響係唔需要出聲批評。

另一種影響是,從日常生活安排的影響。之前亞仔班主任老師提要小朋友多睇英文書(因小朋友英文較落後),老師強調,要加對小朋友的要求睇多幾多本英文書,不要禁止小朋友睇中文書。同意,相同道理,小朋友有不同自己的選擇,不要批評,但行動上多安排其他選擇,不喜歡他現時的朋友,就幫佢搵佢喜愛的活動,加強他其他的朋友圈子。轉移到,就大家好。轉移唔到,就唯有說,他們感情太好,不能硬來。

禁止訪問

伯爵府

天佑我們 發表於 16-10-17 16:10
咩節目名黎?可以介紹下嗎

非關命運
媽!我不是你的小木偶

其中一個媽媽是曾志偉前妻,曾寶儀媽媽。

https://youtu.be/WUXtu-wL-YQ
https://youtu.be/LXvaOtQfFe4
https://youtu.be/eStfyccbSTs
https://youtu.be/2pKMtcZeb9A
https://youtu.be/qGJOcbtdb_Q

珍珠宮

InkCartridge 發表於 16-10-17 13:08
可以讓孩子付他付得起的代價,如遲到的代價、不溫習的代價、不做功課的代價、不穿外套生病的代價、吃炸雞喉 ...

同意!小朋友細個d較容易控制如合放手,因為這都是一些小問題。

最難處理係當他們漸漸長大,他們要的自由,交友,拍拖,升學,就業,社交。。。實在好多父母都按捺不住要插手

首頁

尾頁

跳至