自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

choiyan05 發表於 16-10-17 21:48
好多謝樓主你呢個post
睇左你#1果段野 我今日喊到傻左 唉.....
因為我屋企正是面對緊呢樣野

我看完那個節目也眼濕濕。看到那些被訪問的年輕人講起自己的父母都會流淚,但明明他們所講的都只是父母善意的提醒,為什麼在年輕人的內心都變成是受傷害。明明父母子女就是如此的血脈相連,亦同一屋簷十幾二十年, 而內心大家都愛彼此,但講起父母子女的相處溝通,原來兩邊都覺得好受傷。
不要說年輕人,就算老父現在想指教我,我也會很自然的起槓,回想兒時的相處也覺得受傷害。我小孩還年幼,現在跟她相處還很甜蜜,但我都擔心到她十幾歲,我對她的愛會變成她眼中的傷害。
希望你跟家人早日雨過天晴

男爵府

jkbabe 發表於 16-10-17 12:45
support u我都係咁,但喺人地眼中我係一個怪媽,被喻為不理仔女死活,其實我只係睇住佢跌

...

Me too, 成日比人話我錫d狗多過d仔,(雖然某程度上係)
但我非常相信慈母多敗兒

珍珠宮

2018復活節勳章

甄太太 發表於 16-10-17 15:59
好多人話父母管教是傷害,但有人犯罪做錯事又第一時間覺得是父母管教失敗.......即係教又錯,唔教又錯..... ...

同意。做父母都好無奈同艱難,我都贊同一啲jm所講小事應放手俾佢哋去撞板,係啱嘅,成長過程嚟嘅,都要學習嘅。
但如果係一啲嚴重或大是大非影響深遠嘅事我就唔可以話尊重仔女係個體,由得仔女自己做決定,呢樣我自問做唔到,而且管教仔女嚴鬆都幾難拿捏得準,管教都好睇仔女性格係點
,因材施教

翡翠宮

Jane1983 發表於 16-10-17 22:58
係節目中講到的小事,如食煎炸嘢、着唔着外套、幾點訓,真係無謂管。仔女有得十幾歲,嘈呢d一點意義也沒有 ...

認同由細開始要教,溝通同尊重子女先最重要

中一以下陪伴係好重要

放手,初中開始要學懂
但放手唔代表唔理,唔比意見
認同比子女自由度係重要,但同時也要管教

我中學時阿爸唔比我同男仔傾電話,我以前覺到爸爸尊制,但咁細個拍拖真係毫無好處
我去加拿大讀書,冇父母在身邊,覺得唔開心Lonely,開頭話明讀完High School 就番Hk,父母沒有任何怨言,尊重我決定,沒比壓力 ,在背後默默支持我。自己突然想通決定完成大學
多謝父母比空間我

所以放手+管制同時要有,睇下咩情況囉

侯爵府

Chirley 發表於 16-10-17 12:22
其實係咖, 除非真係好大鑊既事或有生命危險,
如果唔係真係俾小朋友趺下其實仲好,
俾教訓佢等佢自己記住, 好 ...

係啦,自己都年輕過,佢唔明白你係正常,我地要明白佢地先岩。

Chirley    發表於 16-10-18 10:01

公爵府

厚多士 發表於 16-10-17 12:17
昨天看了一個幾年前的台灣節目,討論母親同子女的關係。節目請來幾個母親,又請來幾個十幾至二十幾歲的年輕 ...
前幾日睇到呢篇文,有 d 啟發:
https://brightside.me/inspiration-family-and-kids/someday-when-i-have-a-son-248360/

做父母唔容易,唔同父母用唔同方法對待仔女,出發點都係愛,但無論點做都係可能係錯,到仔女成年後,都可能有怨言,parenting 並冇必勝方程式,我地只能邊做邊錯邊學,盡左力,無愧就算了

子爵府

厚多士 發表於 16-10-17 12:17
昨天看了一個幾年前的台灣節目,討論母親同子女的關係。節目請來幾個母親,又請來幾個十幾至二十幾歲的年輕 ...

其實係架!做父母要知道幾時放手,否則越管,小朋友走得越遠!

水晶宮

Happybabyhbb 發表於 16-10-18 16:33
其實係架!做父母要知道幾時放手,否則越管,小朋友走得越遠!

我之前share過、父母管好嚴、有次見fb 有幅圖係父母剪左子女對翼好大感觸、我感激佢教育我冇學壞、同時我亦覺得自己失去左一些經驗。

男爵府

個節目叫咩名?

子爵府

luckybaby2011 發表於 16-10-18 16:50
我之前share過、父母管好嚴、有次見fb 有幅圖係父母剪左子女對翼好大感觸、我感激佢教育我冇學壞、同時我 ...

人係唔滿足架!我爸媽對我零管,讓我自由發揮,但我小時會覺得點解我爸媽唔會陪我做功課,唔陪我溫書

伯爵府

孟母3000 發表於 16-10-18 17:12
個節目叫咩名?

請看#39
有link

伯爵府

mugtaitai 發表於 16-10-18 11:13
前幾日睇到呢篇文,有 d 啟發:
https://brightside.me/inspiration-family-and-kids/someday-when-i-have- ...

真是事實。
我選擇做文中第二種母親,我女兒近日跟我說: I want to be a shopkeeper...
我真係講唔出,Good! It's a good choice.

公爵府

厚多士 發表於 16-10-18 18:42
真是事實。
我選擇做文中第二種母親,我女兒近日跟我說: I want to be a shopkeeper...
我真係講唔出,Goo ...
唉,我好明白

我仔同我講佢將來要行科研嘅路,我都嘆口氣,同佢講,你嘅人生你嘅選擇,我唔可以阻止你,但我有責任話你知,呢條係一條清苦寂寞嘅路,花盡一生嘅時間精力同心血,都未必有成果,而且收入同 dedication 唔成正比,你要諗清楚。

將來到佢發現生活捉襟見肘,仔女放假想帶佢地去旅行都冇閒錢嘅時候,唔知會唔會怪我當日唔逼佢讀醫科?

大宅

回覆:父母的愛,卻是子女眼中的傷害

孩子長大會明白父母的苦心,父母以前都會埋怨自己父母吧

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

厚多士 發表於 16-10-17 16:53
非關命運
媽!我不是你的小木偶
超級好睇,謝謝

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實都係,到青春期太多既愛對佢地係負擔。父母百般無奈亦要學識放手。我心裡萬般不願不捨都要慢慢放手。

用戶要求終止服務

lazywife 發表於 16-10-17 12:39
睇你自己有幾堅持。。我就堅持到成日俾長輩話我粗心大意,唔呵護子女。。係我角度,佢無生命危險。。都要俾 ...

我都係咖,所以我99就試圖控制晒孫女嘅一切,結果就係我同女兒聯手暪騙佢。

大宅

回覆樓主:

男爵府

我覺得大人大者唔洗怕佢凍親餓親,反而交友方面要注意下,群埋d損友分分鐘好大鍋,中學時有好多個同學仔因為毒品而坐監!

複式洋房

大家位置唔同

首頁

尾頁

跳至