自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

昨天看了一個幾年前的台灣節目,討論母親同子女的關係。節目請來幾個母親,又請來幾個十幾至二十幾歲的年輕人,大家討論父母對子女的掌控。
父母眼中其實不覺得是掌控,例如子女想吃炸雞腿,母親覺得炸的熱氣無益,叫子女吃别的,甚至幫子女點自己覺得有益的食物,原來子女眼中就覺得被掌控。
子女帶朋友回家,父母覺得這朋友不妥,叫子女不要跟這人玩得太近,在子女眼中這是冒犯,覺得父母質疑他們選友的能力,通常第一個反應就是"起槓"
有一個年輕人,看起來很乖,她也知道父母愛她,知道父母不想她跌倒受傷,還說母親經常跟她講"我是你媽媽,我那麼愛你,我對你的管制是為你好,你將來會知道。"
可是子女卻覺得這些管控對他們來說已經是傷害。他們想過自己的人生,就算跌倒也是給自己的教訓,作為父母只要在子女跌倒時讓子女覺得回家就得到安慰,給空間他們哭一場就可以了,而不是做很多事情不讓他們跌倒。
此時,有位媽媽就給觸動了神經,她認為子女這樣說,對媽媽是種傷害。因為母親有她的人生經驗,她知道子女這樣走會跌倒受傷,作為一個母親,自己經歷過的傷痛,她不希望子女會經歷,自己走過的冤枉路,她不希望子女再走,作為母親没可能明知前面有個洞也不阻止子女,讓他掉進去....
似乎父母跟子女永遠都存在矛盾,我在二十出頭時都跟母親講過這樣的話,這是我的人生,就算受傷也是種經歷。到現在做母親就明白,子女跌倒,不是只有子女痛,做父母的會更痛,所以父母不知不覺間因為愛子女而掌控子女,但原來這種愛在年輕的子女眼中卻是傷害。

象牙宮

2024年龍年勳章

厚多士 發表於 16-10-17 12:17
昨天看了一個幾年前的台灣節目,討論母親同子女的關係。節目請來幾個母親,又請來幾個十幾至二十幾歲的年輕 ...

在家長眼中是教導,在孩子眼中是掌控。

水晶宮

其實係咖, 除非真係好大鑊既事或有生命危險,
如果唔係真係俾小朋友趺下其實仲好,
俾教訓佢等佢自己記住, 好過常哦佢,
而且大家都年輕過, 有D野唔試過唔死心...

珍珠宮

昨天看了一個幾年前的台灣節目,討論母親同子女的關係。節目請來幾個母親,又請來幾個十幾至二十幾歲的年輕 ...

有無方法解決?

Love and Kindness are never wasted.

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

無傷大雅小事就放手啦, 每個人都有自己人生要過。
大事大原則, 要自小潜移默化, 講得太多的確惹人厭。

funfun759    發表於 16-10-18 17:29
rhinegarden    發表於 16-10-17 17:08
esmehouse    發表於 16-10-17 16:13
ntefamily    發表於 16-10-17 15:56
wcpcelia    發表於 16-10-17 13:51
180    發表於 16-10-17 12:46
你若盛開, 蝴蝶便來!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

但有的【跌】是回不了頭的.............

願小孩都有智慧懂父母的苦心,不要一日到黑都講【冇自由】、【被掌控】

什麼人才是真正的【冇自由、被掌控】?
監犯是也

大宅

ver hard for mum

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都曾經咁同屋企人講過,就算你同我講前面條路係會跌,但我唔自己行過,真係跌過,我個心係唔會息
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

伯爵府

babycam 發表於 16-10-17 12:24
有無方法解決?

其實節目中請了些專家,但專家其實都是叫家長放手,去到某些年紀,子女跌倒確實已經不是父母的事情。
作為母親有一個事情要接受,就是養育子女其實是一個分離的過程。
有位專家就教父母,讓子女知道父母軟弱的一面,例如子女夜歸,母親可以在跟子女傾談時告訴子女你的憂慮,要在閒聊時講,而不是子女一回家便罵或嘮叨。

侯爵府

回覆:父母的愛,卻是子女眼中的傷害

睇你自己有幾堅持。。我就堅持到成日俾長輩話我粗心大意,唔呵護子女。。係我角度,佢無生命危險。。都要俾佢去試。。正如個個都教唔好玩熱水,我就係攞佢隻手去掂熱水。。掂一次就夠,之後佢廚房都會隨便入。。。廁所好多危險品,逐支俾佢聞下。。會臭會盛就唔會搞。。食熱氣野,食朱古力會咳,係要食阿麻。。成包食曬佢。。瞓覺咳到半死佢自然唔敢病時再食。。撞親仆親,唔係嚴重,輕輕帶過就足夠。唔需要呵到實。。但我怪錯佢地。。我就絕對會誠意道歉。。。我只係佢地品德上堅持。。食野,著衫呢D野。。係人性。。餓會食,凍會著。。唔需要我為佢地做太多選擇。。所以我呢個個阿媽成日受批評。。

anju    發表於 16-10-21 19:35
方方媽媽    發表於 16-10-17 22:10

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:睇你自己有幾堅持。。我就堅持到成日俾長輩

原帖由 lazywife 於 16-10-17 發表
睇你自己有幾堅持。。我就堅持到成日俾長輩話我粗心大意,唔呵護子女。。係我角度,佢無生命危險。。都要俾 ...
support u我都係咁,但喺人地眼中我係一個怪媽,被喻為不理仔女死活,其實我只係睇住佢跌

子爵府

2018復活節勳章

男爵府

讓操控慾望在心中是種罪惡。

華人特別喜歡,又好聽,因愛之名。

每個人都是個體,生命是自己的。

milk323    發表於 16-10-17 13:23

男爵府

greenpea 發表於 16-10-17 12:33
但有的【跌】是回不了頭的.............

願小孩都有智慧懂父母的苦心,不要一日到黑都講【冇自由】、【 ...

無智慧的是那些父母。

Older doesn't mean wiser

大部分更是脫節欠常識之輩

brindlewin    發表於 16-10-17 13:11

男爵府

厚多士 發表於 16-10-17 12:38
其實節目中請了些專家,但專家其實都是叫家長放手,去到某些年紀,子女跌倒確實已經不是父母的事情。
作為 ...

扮可憐,講擔心。完全是passive aggressive ,我好憎

珍珠宮

厚多士 發表於 16-10-17 12:38
作為 ...
父母要隨住仔女能力增加去放手, 唔係保護到自己力有不遞而撒手不管。

所以一定程度上, 我對"長憂99"不太認同。

BOB DYLON 嘅 The Times They Are A-Changin' 和 EASON 嘅SHALL WE TALK, 都係年青人心聲。

珍珠宮

開心吸收勳章

可以讓孩子付他付得起的代價,如遲到的代價、不溫習的代價、不做功課的代價、不穿外套生病的代價、吃炸雞喉嚨痛的代價。交友方面則要循循善誘,慢慢分析,不可操之過急。孩子做了父母自能明白父母的苦心。

伯爵府

lazywife 發表於 16-10-17 12:39
睇你自己有幾堅持。。我就堅持到成日俾長輩話我粗心大意,唔呵護子女。。係我角度,佢無生命危險。。都要俾 ...

對年幼子女的跌倒其實相對較易處理,我也提倡給子女空間去探索成長,如在公園,我盡量站在一邊讓她自己玩自己認識朋友,鼓勵佢勇敢嘗試。但人生的一些受傷卻不是這樣簡單,例如女兒長大了,帶個男友回來,你覺得這個男生很有問題,做媽媽的可以怎樣?放手不管,做媽媽會過到自己嗎?
管,其實又已經冇權去管,俾意見又會令關係緊張。這才是母親最煩惱的地方。

HappyYW    發表於 16-10-18 01:05

珍珠宮

回覆樓主:

跌過先知痛,同埋點樣令到自己下次唔好再跌,嚟d都要經歷過,痛過先上心記住,我重來唔覺得小朋友無跌過系一件好事

水晶宮

其實很矛盾, 但作為父母最擔心的是有些錯係返唔到轉頭...

好似在中學時,父母都唔鍾意我的同學, 我當時都覺佢地好煩管住曬, 但其後不知不覺和那班人疏遠, 識了另一班好好同學, 才無學壞

回頭才興幸有父母的提醒

當然有好多道德觀念是自小已經要教, 都中學先管先教, 便太遲了

首頁

尾頁

跳至