用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3731|主題: 869872

唔該旅遊人仕唔好摧毀啲植物!

珍珠宮

國民生產總值:35080

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

依家係南怡島,好多操普通話人仕影紅葉,將90度嘅植物拗落去45度影相,同佢地講唔好咁做,當然唔理,人地影緊相,照行埋來入鏡,繼續。

操流利廣東話嘅人仕,扯低塊葉落來影相兼親吻紅葉,影紅葉高峰期,梗人多,人地行過,無心阻佢 ,就發出接接聲。。

身體健康,生活愉快

男爵府

國民生產總值:6130

DHA勳章

瑪瑙宮

國民生產總值:136680

fanlee 發表於 16-10-17 12:39
依家係南怡島,好多操普通話人仕影紅葉,將90度嘅植物拗落去45度影相,同佢地講唔好咁做,當然唔理,人地影 ...

噚日係屋企附近正苦公園,見到位阿太折走幾枝花。

阿仔好大聲話:點解位姨姨偷花。對方好尴尬…

王國長老

國民生產總值:45570

好媽媽勳章 王國長老

香港人最鐘意踩大6人,但香港人外遊一樣勁失禮!

侯爵府

國民生產總值:21078

2015xmas

回覆:唔該旅遊人仕唔好摧毀啲植物!

上年行山經過大棠,好多人睇紅葉,d香港人都係咁,我老公出聲叫人唔好扯,話斷喇!d人係扮聽唔到,唔係淨係大陸人架,好多香港人都冇公德心!!
行南生圍又見到d家長摘d毛毛草比小朋友玩,係到破壞環境!

伯爵府

國民生產總值:18514

好媽媽勳章

唔水去外遊,只要走一轉迪士尼,你就可以親身感受下香港人的文明

寶石宮

國民生產總值:300248

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

哦, 不過各國都有好同唔好既遊客囉
你咁啱遇到講普通話既唔好遊客啫

珍珠宮

國民生產總值:35080

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:香港人最鐘意踩大6人,但香港人外遊一樣勁

原帖由 麟媽媽 於 16-10-17 發表
香港人最鐘意踩大6人,但香港人外遊一樣勁失禮!
認同,又大聲講嘢。。

身體健康,生活愉快

男爵府

國民生產總值:6056

五十步笑百步之作

伯爵府

國民生產總值:19427

Sumyeema1 發表於 16-10-17 12:47
噚日係屋企附近正苦公園,見到位阿太折走幾枝花。

阿仔好大聲話:點解位姨姨偷花。對方好尴尬…

問得好

子爵府

國民生產總值:11661

引用:依家係南怡島,好多操普通話人仕影紅葉,將

原帖由 fanlee 於 16-10-17 發表
依家係南怡島,好多操普通話人仕影紅葉,將90度嘅植物拗落去45度影相,同佢地講唔好咁做,當然唔理,人地影 ...
大陸人同香港人一出外旅遊就醜態百出,想唔認同一條根都唔得!有時見香港人失禮程度更比大陸人更勝一籌!

彩鑽殿

國民生產總值:802057

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

agree with you

寶石宮

國民生產總值:326632

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

桜花都係完全冇公德心

子爵府

國民生產總值:12741

BK Milk勳章 畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

我重陽節先跟團上大6玩2日,第2朝酒店食自助早餐,果段時間好多人,我同個女2人搵左好耐都冇位,有一家3口霸左6人位,問佢地有冇人,死都話有人,之後隔離有張6人枱走左,岩岩有4個係大6人,人地都唔介意share位。之前霸位果一家3口仲係同一團人。所以根本香港好多冇品港人

大宅

國民生產總值:3649

fanlee 發表於 16-10-17 12:39

唔理乜人,佢用乜文我盡量用佢地明白嘅語言直接“提醒”佢地尊重自己尊重保護公物。

不過就有內地人能厚顏問我:“你點知呢啲係公物?你憑什麼資格?”

我都好想呢度明白內地人思維的,解釋下佢地邏輯
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎