用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

婆媳關係 今日: 82|主題: 24223

.

男爵府

國民生產總值:6402

之前講到上一單事件後我奶奶扭到去日本旅行,
返到黎買一堆手信曬命,無事不登三寶殿,忽然走去打電話同我媽外母講,自己去完日本買左好多手信,多到唔知點好,99叫外母過黎上佢屋企自己簡份攞走。

我媽立即搵我,話佢有心送就一早選擇邊份送俾親家,唔喺一副曬命態度話自己買到太多唔知俾邊樣,叫人上去佢屋企“攞”!……再者可以叫自己個仔送過來女家都可以!或大家約出來飲餐茶交換手信也可以!平時唔多熟,叫人上佢屋企睇下佢有幾多手信,叫人上門攤開手掌簡其中一份禮物?!

因為奶奶說話上尊重問題,結果我媽話唔會上門………

然後99喺老公面前話點都要送份禮俾我,叫我過去睇下邊樣鍾意……攞一份走。

應該如果對應99的說話?

王國熱話
售二手兒童玩具、摺餐椅
100%新 米妮人型大公仔 $200
BB 公仔 85%新 會叫,可換衫
Japan gals 天然水素水面膜 30片 $120
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

國民生產總值:11385

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 2015xmas 畀面勳章

回覆 Huuu 的帖子

要用不屑態度答佢 : 『哦! 得閒先, 搵日啦!』然後當冇件事, 問親就答唔記得......
佢再搵你媽, 你教你媽答法一樣。

美菲絲    發表於 16-10-18 19:32

男爵府

國民生產總值:5607

回覆:去完旅行買左手信都要曬命

99你送咩俾我都(要)鍾意㗎啦!

別墅

國民生產總值:540

ILLUMA Inspired by Nature勳章

佢都講得出, 岩咪照拎,
唔岩/唔想拎咪話: 冇野岩喎, 唔洗喇

男爵府

國民生產總值:5981

BK Milk勳章

阿流 發表於 16-10-17 13:21
99你送咩俾我都(要)鍾意㗎啦!
係,咁講就算,無謂同99交惡,佢日後講你是非時你好難做,同埋表示你媽係識教女

大宅

國民生產總值:2384

Huuu 發表於 16-10-17 12:47
之前講到上一單事件後我奶奶扭到去日本旅行,
返到黎買一堆手信曬命,無事不登三寶殿,忽然走去打電話同我 ...

上去奶奶屋企揀手信,有咁多攞咁多再講句多謝,其他咩都唔講,相信以後你奶奶唔敢再叫你去揀手信。

wcpcelia    發表於 16-10-18 16:39
小肥楊    發表於 16-10-17 14:08

大宅

回覆樓主:

重要講一句,奶奶我份份都好鐘意好岩我心意,你真系識揀又有品味,我可唔可以全部要晒,多謝

子爵府

國民生產總值:12749

首先要多謝99有心......之後再....不了了之LO......如果你真系上門揀禮物.又會俾99在背後唱你貪心.....

美菲絲    發表於 16-10-18 19:32

別墅

國民生產總值:820

回覆樓主:

我會答奶奶,唔使啦,香港都有得買,留番俾你送俾人啦
由佢擺到過期,再迫你要既時候,就話下,奶奶過左期架喇

有咩叫老公自己上去奶奶度開黎食左佢,唔好拎番屋企,費事話你食佢d野

男爵府

國民生產總值:6402

ninachu 發表於 16-10-17 13:37
上去奶奶屋企揀手信,有咁多攞咁多再講句多謝,其他咩都唔講,相信以後你奶奶唔敢再叫你去揀手信。
...
以前我傻下傻下用過,奶奶曬命去完台灣,叫我攞包零食,我見其他都甜食我就攞左盒魚乾,
結果個次俾99眼剷剷左成晚,寸左成個月,還要念佛經甘對住c6由頭數到落尾佢唔喺唔錫新抱,

事後先知攞左佢最貴盒手信。…………其實佢都喺不斷輪迴出現,目的踏底女家和新抱!

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 16-10-17 14:53
以前我傻下傻下用過,奶奶曬命去完台灣,叫我攞包零食,我見其他都甜食我就攞左盒魚乾,
結果個次 ...

由佢寸由佢講,唔系貪佢D野,只系佢咁口爽爽叫人揀,揀比佢睇,揀晒全部,等佢心痛,睇佢以後敢口敢咁口爽

大宅

國民生產總值:1376

回覆:Huuu 的帖子

叫老公去揀。

男爵府

國民生產總值:6108

引用:Quote:ninachu 發表於 16-10-17 13:37 上去

原帖由 Huuu 於 16-10-17 發表
結果個次 ...
咁就啱啦,上到去有咁多攞咁多,有咁貴攞咁貴!
反正要踐踏嘅,你攞唔攞佢都照踩,唔好蝕俾佢!

大宅

littledot 發表於 16-10-17 16:15

大宅

國民生產總值:1833

其實佢係咪真係有心送比你地咋..有D人..講野唔叻但就易比人誤會
我唔會串99....反而順路就去攞,多謝佢....
去日本都唔係咁巴閉姐.....係你地面前曬又點...去一次半次旅行唔代表佢富貴過你~
有時自己睇開D....心境都唔同..

大宅

國民生產總值:2441

回覆樓主:

你奶奶好幼稚

比著我都唔想要佢啲手信~

別墅

國民生產總值:725

回覆:去完旅行買左手信都要曬命

我只會同佢講: 多謝99,不過你有咁多朋友,送咗俾佢哋先啦!等佢哋知你去咗日本玩,戥你開心嘛!!!

別墅

國民生產總值:954

ninachu 發表於 16-10-17 13:40
重要講一句,奶奶我份份都好鐘意好岩我心意,你真系識揀又有品味,我可唔可以全部要晒,多謝
...

好方法

大宅

國民生產總值:1436

擦份最貴既,叫佢自己送去

複式洋房

國民生產總值:433

littledot 發表於 16-10-17 16:15

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎