自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:Wishsss 發表於 16-10-18 00:17 好多

原帖由 mugtaitai 於 16-10-18 發表
我身邊嘅個案中,因為讀唔成書而送去外國搏一鋪嘅有四個,兩個搏到,兩個搏唔到,成功率一半一半,如果屋企 ...
我識兩個兩個都失敗而回,大學都讀唔成返嚟!
但兩個共通點係响香港完全讀唔成書,人又懶嗰D。 所以要送小朋友去外國讀書真係要諗清楚!

公爵府

jerma 發表於 16-10-24 03:00
我識兩個兩個都失敗而回,大學都讀唔成返嚟!
但兩個共通點係响香港完全讀唔成書,人又懶嗰D。 所以要送 ...

我識得嘅嗰四個,其實喺香港時都係讀唔成書嘅,即使係成功嗰兩個,其中一個完全係 wet 妹,日日出街玩到唔肯返屋企,頭髮同化妝都古靈精怪,佢阿媽送佢出去係諗住死馬當活馬醫,橫掂都咁了,仲可以再差成點呢?點知出到去,成績差都有老師讚賞同鼓勵,變得有心機讀書,後來入左劍橋,好勵志。當然呢個係一個好 exceptional 嘅個案,大部份如果能夠順利入到唔差嘅大學,父母都還神了

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:jerma 發表於 16-10-24 03:00 我識兩

原帖由 mugtaitai 於 16-10-24 發表
我識得嘅嘅四個,其實喺香港時都係讀唔成書嘅,即使係成功嗰兩個,其中一個完全係 wet 妹,日日出街玩到唔 ...
佢遇到好老師真係好好彩👍

公爵府

jerma 發表於 16-10-24 10:01
佢遇到好老師真係好好彩👍
的確係,佢更好彩在佢屋企肯花錢搏一搏,比著好多父母,會覺得佢都唔會係讀書嘅料,無謂簁錢,不如買多層樓收租好過

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

mugtaitai 發表於 16-10-24 10:13
的確係,佢更好彩在佢屋企肯花錢搏一搏,比著好多父母,會覺得佢都唔會係讀書嘅料,無謂簁錢,不如買多層樓 ...

珍珠宮

theone1 發表於 16-10-17 16:46
可以再計一計
但身邊朋友就話愈早送小朋友過去愈好,煩緊

我自己大學先過去,聽D早過去boarding嘅講生活,我會perfer亞仔係香港讀多幾年,大學先去

利呻:我吾係話boarding吾好,而係boarding所經歷嘅生活吾係我想佢出去學嘅嘢,咁無謂浪費嗰幾年嘅錢啦

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 16-10-17 21:25
英國好嚴,加拿人太free,dui草都有。冇親戚睇住,米選加拿大,学坏三日,学好三年。 ...

其實英國一樣

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cherrylemon 發表於 16-10-24 02:33
講得啱,我個小朋友係year 9過去,好多同學foundation 過英文係冇咁好

我唔太知foundation情況,但如果Sixth Form先過去,好難融入本身由year 9一齊學一齊住嘅圈子,年紀越細,越小芥蒂,不同國籍都好容易玩埋一齊,但到Sixth Form, 小朋友本身有班玩開嘅同學,對外來者冇咁熱情,就算以前唔玩得埋的,到有Sixth Form外來者,反而會同以前唔玩開嘅親近,因為見慣見熟咗幾年,而Sixth Form先入讀的,多數會同埋同聲同氣的港人玩埋一堆,喺文化上,語言上,都好難有突破,相信foundation的情況都會類似。

我兩個小朋友對high school boarding life都好愜意,最好嘅朋友都係high school嘅同學,不同國籍,一齊玩,一齊喊, 一齊笑,一齊面對,互相安慰,哩啲喺大學生活應該比較小。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kavenzou 發表於 16-10-24 12:43
其實英國一樣

所以要嚴選學校,英國有二千四百幾間public school, 總會良莠不齊,排名較前的,一般都會較嚴格,當然,排名前的學校,對學生入學成績會有要求,以維持學校的排名。(不過近年好似唔俾公開學校排名?但top嗰幾間highschool大家都會略有所聞)

複式洋房

引用:Quote:theone1 發表於 16-10-17 13:59 幾年

原帖由 cacamon 於 16-10-24 發表
最好有boarding school highschool life,體驗同學習獨立會好好多,上到大學會融入到,唔使只會同亞洲人玩 ...
我係諗住俾個仔去boarding school

複式洋房

引用:Quote:jerma 發表於 16-10-24 10:01 佢遇到

原帖由 mugtaitai 於 16-10-24 發表
的確係,佢更好彩在佢屋企肯花錢搏一搏,比著好多父母,會覺得佢都唔會係讀書嘅料,無謂簁錢,不如買多層樓 ...
我仔响香港嘅讀書成績都唔錯,不過佢本人都想出國,能力做到都會幫佢

mugtaitai    發表於 16-10-26 00:08

複式洋房

引用:Quote:theone1 發表於 16-10-17 16:46 可以

原帖由 kavenzou 於 16-10-24 發表
我自己大學先過去,聽D早過去boarding嘅講生活,我會perfer亞仔係香港讀多幾年,大學先去

利呻: ...
可能每人經歷,感受都唔同,我聽好多boarding嘅情況好理想,而boarding對我嚟講係一個美好嘅回憶

複式洋房

引用:Quote:cherrylemon 發表於 16-10-24 02:33

原帖由 DoReMi媽媽 於 16-10-24 發表
同我諗法接近

複式洋房

引用:Quote:kavenzou 發表於 16-10-24 12:43 其

原帖由 DoReMi媽媽 於 16-10-24 發表
我同老公囝囝商量完,一致決定去加拿大boarding school啦

象牙宮

theone1 發表於 16-10-24 23:55
我同老公囝囝商量完,一致決定去加拿大boarding school啦
去邊個國家都冇問題,最緊要揾間好同啱小朋友的學校,出門在外,學校管教嚴格會穩妥好多的,加油!

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

theone1 發表於 16-10-24 23:55

一家人有商有量,相信小朋友係外國讀書會很開心

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+DoReMi媽媽+於+16-10-24+發表

原帖由 theone1 於 16-10-24 發表

大宅

加拿大good,咩學校?幾錢一年呀?

複式洋房

引用:Quote:theone1 發表於 16-10-24 23:55 我同

原帖由 DoReMi媽媽 於 16-10-25 發表
去邊個國家都冇問題,最緊要揾間好同啱小朋友的學校,出門在外,學校管教嚴格會穩妥好多的,加油!:fortuna ...

首頁

尾頁

跳至