自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

我朋友今朝同我講, 佢公司炒佢。要求佢自己比信。佢話同TEAM 兩個月內有兩個人比人炒左。
今日竟然到佢。
朋友已經做左兩年

問題:

1. 應唔應該自己比信, 定係等佢炒
2. 佢已經做夠兩年,如果等炒, 應有遣散費, 但係咪要係MPF 扣?
3. 佢咁既CASE向平基會查詢有冇用?

朋友好嬲, 個BRAND佢一個去建立, 竟然到頭黎係咁樣樣...
勞工法保障公司的...
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

2018復活節勳章

lemontea520 發表於 16-10-17 14:38
我朋友今朝同我講, 佢公司炒佢。要求佢自己比信。佢話同TEAM 兩個月內有兩個人比人炒左。
今日竟然到佢。
...

1.如果公司唔特別玩佢.個人睇法等佢炒.如果自炒要補一個月.等佢炒攞多一個月.
2.如果有乜乜乜費賠.多數都係MPF扣.除左有合約特別訂明
3.冇用.我身邊有2個FD.同舊公司一個同事.都係類似.只要按勞工法賠足.告唔入.

算喇,同老細都係講金.唔好諗住講心.唔好以為自己做左好多好多野.老細倒頭諗...佢有出糧架!

funfun759    發表於 16-10-20 15:11
Chirley    發表於 16-10-17 17:09

公爵府

大檸樂 發表於 16-10-17 14:46
1.如果公司唔特別玩佢.個人睇法等佢炒.如果自炒要補一個月.等佢炒攞多一個月.
2.如果有乜乜乜費賠.多數都 ...
我都叫佢等炒, 話哂出到幾多糧就幾多...養子都要錢架...
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

水晶宮

1. 可以的話當然等佢炒, 但小心佢用殘招迫佢走
2. 長服同遣散, 僱主都可用mpf抵銷僱主供款部分, 唔夠僱主都要補
3. 因為佢已經生左, 除非佢有好有力的證據證明佢因為家庭崗位或懷孕歧視, 否則都好難.

男爵府

Any difference between tender the resignation or being terminated in term of $$$ ?
as many company will propose you to tender the resignation but on the money $$ should be the same, just don't want you to have a record under "termination" in your career history .

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

如果等炒,小心公司玩野

我朋友講過,如果公司出咗2封WARNING LTR,係可以炒而唔洗補錢.(有錯更正)

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

lemontea520 發表於 16-10-17 14:38
今日竟然到佢。
...

俾著係我,我會等炒!

男爵府

今日竟然到佢。
...

冷靜D, 問清楚 , 有机会公司叫你比resign letter. 但其實会賠足當炒的payment. 也会比reference letter 方便你揾工, 我前公司係咁做, 但傾好再準備文件。

knifesheep    發表於 16-10-17 18:05
wcpcelia    發表於 16-10-17 15:12

公爵府

TTJTMaMa 發表於 16-10-17 15:03
冷靜D, 問清楚 , 有机会公司叫你比resign letter. 但其實会賠足當炒的payment. 也会比reference letter ...
係喎! 呢個我問問佢先~~多謝
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

奇異果小邱 發表於 16-10-17 15:00
如果等炒,小心公司玩野

我朋友講過,如果公司出咗2封WARNING LTR,係可以炒而唔洗補錢.(有錯更正) ...

錯!最多系炒人既藉口,唔可以當唔補錢既理由,除非有偷公司野等等犯法野。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

等公司炒 !最憎果d要炒人仲想賺埋人地果一個月代通知金,再加上有遣散費落袋,就算要起MPF度扣都好過D錢要60歲至用得。

別墅

等炒,儘快搵工

水晶宮

lemontea520 發表於 16-10-17 15:06
係喎! 呢個我問問佢先~~多謝

如果系賠足既公司就出封遣散信就得啦,又點會叫員工自己辭職,員工自己辭職就咩都唔使賠,亦無得追,千期唔好上當。

公爵府

奇異果小邱 發表於 16-10-17 15:00
如果等炒,小心公司玩野

我朋友講過,如果公司出咗2封WARNING LTR,係可以炒而唔洗補錢.(有錯更正) ...
應該係3 封....
我聽同事講過佢朋友公司既CASE, 有個員工成個遲到, 一共比左3 封WARNING LETTER 佢話佢遲到, 跟住就唔駛補錢叫佢即走.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆 wannabe118 的帖子

所以公司要玩野,真係小心D

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我朋友今朝同我講, 佢公司炒佢。要求佢自己

原帖由 lemontea520 於 16-10-17 發表
今日竟然到佢。
...
除非公司不再請人replace個位, 否則不算遣散。同公司傾下, 如果自己辭職會否有reference letter.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:奇異果小邱 發表於 16-10-17 15:00

原帖由 wannabe118 於 16-10-17 發表
應該係3 封....
我聽同事講過佢朋友公司既CASE, 有個員工成個遲到, 一共比左3 封WARNING LETTER 佢話佢遲到 ...
勞工法例無出左3封警告信就唔使賠錢

大宅

TTJTMaMa 發表於 16-10-17 15:03
冷靜D, 問清楚 , 有机会公司叫你比resign letter. 但其實会賠足當炒的payment. 也会比reference letter ...

係,我公司會咁

子爵府

回覆樓主:

二年就有遺散?

大宅

3b 發表於 16-10-17 17:01
勞工法例無出左3封警告信就唔使賠錢

冇講明3封警告信,但警告過再犯都可以不用補水
嚴重過失,不服從上司命令,都可以炒而不補呀

首頁

尾頁

跳至