用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4844|主題: 869520

有關逆按揭安老一問

男爵府

國民生產總值:9831

係咪只比擁有一層樓嘅長者?如果長者有兩層樓得唔得呢?一層收租一層搞逆按揭,兩公婆嚟計會生活得鬆動啲

珍珠宮

國民生產總值:44304

20020116 發表於 16-10-17 15:01
係咪只比擁有一層樓嘅長者?如果長者有兩層樓得唔得呢?一層收租一層搞逆按揭,兩公婆嚟計會生活得鬆動啲
...
2536 0136 幫到妳 !!

子爵府

國民生產總值:14914

樓主你呢個 case 梗係得啦, 你有10層收租, 自住一層, 自住那一層當然可以申請逆按揭 (符合一些資格, 年紀, 樓齡 etc). 根據佢地既網站, 係可以申請一個或以上的住宅 tim. 詳情自己研究下, 或打電話問.

安老按揭是一項貸款安排,讓借款人可以利用在香港的住宅物業(一個或以上)作為抵押品,向銀行申請安老按揭貸款。借款人將仍然是物業的業主,並可繼續安居於該物業直至百年歸老。
http://www.hkmc.com.hk/chi/our_b ... gage_programme.html

男爵府

Yibu 發表於 16-10-17 15:52
樓主你呢個 case 梗係得啦, 你有10層收租, 自住一層, 自住那一層當然可以申請逆按揭 (符合一些資格, 年紀, ...

我上網睇過下,吶雖然仲有detail唔夠清楚,但真心覺得呢個逆按揭計劃好適合退休,比嗰啲咩基金、保險、甚至股票都穩陣得多!

男爵府

pbpk03845784 發表於 16-10-17 15:09
2536 0136 幫到妳 !!

個電話都冇人接,上網睇仲快
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎