用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 80|主題: 49036

一個人可以照顧兩個小孩嗎?

大宅

國民生產總值:2383

大囡兩歲...第二個預産期一1月尾...

男爵府

國民生產總值:8030

湊兩個BB,一個人真係會好辛苦。妳99可以幫忙嗎?有無考慮請工人?

大宅

想請part time....

子爵府

國民生產總值:12123

我湊一個都好吃力...

大宅

國民生產總值:1918

照顧初生B,瞓都唔夠呀,最好有人幫手照顧下大女

別墅

國民生產總值:555

Same case here.... 大囡同開邊個訓呀?
我開始訓練佢同daddy訓,第時我就湊細既。但未成功,
點算好?

別墅

國民生產總值:617

我同你一模一樣,預產期都係一月尾,仔仔而家兩歲返緊N班,我真係冇信心自己可以湊兩個,所以嚟緊請咗工人姐姐會11月到

大宅

國民生產總值:2143

我係1湊3,大同阿2差年半,個陣阿2出世無耐阿大就返半日N班,而家細細11月就出世,1個人湊當然會辛苦啲,最重要分配好時間

大宅

國民生產總值:3920

poohpooh23 發表於 16-10-17 16:05

同你差不多。 細仔12月岀世,大仔到時18個月左右。
我打算一湊兩。

別墅

國民生產總值:533

回覆樓主:

自問1個搞唔掂2個, 細b黎緊3月出世, 姐姐11月到步

侯爵府

國民生產總值:24061

一個人湊會好辛苦架
最好就有人幫你,例如99,或者你媽咪
如果經濟允許,就請個工人~

大宅

kitkitboo 發表於 16-10-17 18:04
同你差不多。 細仔12月岀世,大仔到時18個月左右。
我打算一湊兩。

有咩心得呀?又唔想請工人...又驚搞唔掂

男爵府

國民生產總值:9772

無話唔得。我識幾個朋友,不是因爲經濟壓力問題,選擇一湊二仲要無工人,事事親力親為。最近一個仲生了第三胎,一個人湊、無工人、自己坐月,老公工時長,好少幫手。這是一個個人選擇的問題,無話唔得!

別墅

國民生產總值:944

畀面勳章

黎緊3月之後我都係...
本來婆婆肯幫手湊大仔,但係阿仔唔肯,要痴住我,我都煩緊點,而且可能下年搬唔近四大長老,c6又唔鐘意請姐姐,到時應該一湊2

大宅

國民生產總值:1014

回覆樓主:

我黎梗2月尾生..大女果時27m..都無人幫.再自己坐月..擔心中

別墅

國民生產總值:966

poohpooh23 發表於 16-10-17 16:05

Exactly same
我打算請鐘點
我相信無野無可能既

大宅

國民生產總值:1856

回覆樓主:

我大仔而家1歲11個月,細仔12月預產期,我都係打算自己湊

子爵府

國民生產總值:13236

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 2015xmas

回覆樓主:

我好快1 湊3 tim
冇野唔得, 係辛苦d, 同緊要係時間安排得好好

複式洋房

國民生產總值:138

我細女黎緊12月尾出世,大女都係18個月咋!
雖然好擔心唔知應唔應付到,但點都試下先
但大女唔肯跟老公訓,好煩惱

大宅

國民生產總值:2848

poohpooh23 發表於 16-10-17 22:23
有咩心得呀?又唔想請工人...又驚搞唔掂

可以唔使請工人,家務可以等佢哋瞓咗先做。
但一定要有人幫你買餸(例如99,婆婆),因為頭幾個月湊住兩個細路真係落街都落唔到。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎