用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1321|主題: 869791

住院保險加價,拒絕加價俾返舊價可以嗎?

男爵府

國民生產總值:6444

通漲頭尾五年加左30%,
第一次簽左份唔加價文件,今年又話通漲加價。

經紀直頭叫我轉個plan咩同樣價錢俾得著數啲抵啲,

有冇JM俾返舊價,最多保障減少,遲幾年break even?我問經紀佢又帶我遊花園。

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

別墅

國民生產總值:858

回覆:住院保險加價,拒絕加價俾返舊價可以嗎?

住院保費係會加價 因為會隨年齡增加
你係咩保險公司?

侯爵府

國民生產總值:20670

畀面勳章

Huuu 發表於 16-10-17 17:32

住院係年年加價㗎,我個agent話跟年紀同醫療通脹,年紀越大就越貴

wcpcelia    發表於 16-10-18 09:31
很累~我幾時先可以抖吓呢

翡翠宮

國民生產總值:94004

回覆:住院保險加價,拒絕加價俾返舊價可以嗎?

住院係跟年齡年年加的。

男爵府

國民生產總值:6913

醫療保險無儲蓄價值
應該唔存在break even既問題
而且醫療保險會每年加價,亦無得拒絕加價 除非你cut單
你sure你講緊既醫療保險?

男爵府

國民生產總值:6382

你係唔係買咗住院加saving嘅plan 呀,saving plan 唔會加好正常但係住院係冇saving &遂年紀加的

邊有得話唔加價比返舊價小D benefit ga, 你即係叫保險公司tailor made 一個plan 比你?地球圍著你轉好嗎?

伯爵府

國民生產總值:18197

畀面勳章

轉人啦⋯⋯個 agent 搵緊你笨,擴通漲等於經紀加人工,!
親無病痛,搵果個老實d吧!
保險公司唔會為你一個改policy,但你有權唔買!

大宅

國民生產總值:3077

Huuu 發表於 16-10-17 17:32

边間和咩plan?

子爵府

國民生產總值:14320

畀面勳章

住院係每年加家

侯爵府

國民生產總值:21018

開新單佢第一年七成佣,當然叫你轉單佢先賺多d

侯爵府

國民生產總值:21018

大宅

國民生產總值:2461

住院年年加價係真。但你個agent好似有點當你傻仔

大宅

國民生產總值:4783

我一開始買保單嘅時侯,就係怕年年加,失預算。所以要求住院醫療保險係水平式供款(年年一樣保費),後生供定老o個份,所以貴過正常同齡嘅朋友幾倍。點知買左6年,都係年年加我價,但用嘅名義係通漲。

前排又係話公司想叫我轉翻做年年加嘅plan,仲講到公司一定都會年年加我價,我唔轉都係唔會水平式供款,佢仲話新plan嘅好處係唔洗 body check,即刻買得 ,但係我之前供貴左咁多年,就乜都無哂。

侯爵府

國民生產總值:20670

畀面勳章

lt08427 發表於 16-10-17 23:08
我一開始買保單嘅時侯,就係怕年年加,失預算。所以要求住院醫療保險係水平式供款(年年一樣保費),後生供定 ...

你個agent好差喎,你仲同佢轉保買份新單?我會轉agent再睇多幾間公司先決定,但住院真係年年加嘅,我問我個agent朋友同出去比較咗2間公司,最後都選擇同呢個朋友買,佢意見中肯尐
很累~我幾時先可以抖吓呢

大宅

國民生產總值:4783

回覆 Hoining 的帖子

我無轉到吖,因為覺得我同老公2份已經供多左咁多。但佢暗示公司 policy ,下年都會加好多,當然都係用通漲名義,唉,我地只有硬食

男爵府

國民生產總值:6382

Jasmine-4711 發表於 16-10-17 22:39

你咩年代 20年前咩宜家仲邊有七成commission?
當初班精算師冇預計個醫療洗費加咁多,唯有加價
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎