用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

在職媽媽 今日: 23|主題: 27607

全職媽媽冇做野幾年, 想出返嚟做嘢

大宅

國民生產總值:3263

大仔而家兩歲零十個月, 阿妹剛剛滿月, 三年前因為阿仔早產出世,所以決定辭職自己湊, 但我發覺我都唔係咁鐘意留係屋企 湊仔, 而家好想出返嚟做嘢, 想新年之後搵工 ,但大前提要工人可以一湊二, 不過我又唔放心工人一湊二, 有媽媽有呢啲經歷嗎?可以分享下。。。

王國熱話
^0^相聚一刻談天室Part29^0^
佛理及靈異事同夢境既朋友請入黎,一齊講...
有冇美劇推介?
牛棚吹水站~離開這一刻感覺不會忘記~part12...

大宅

國民生產總值:3854

個人意見,你又唔放心,妹妹又真係好細,又未必搵到工人,如果有家人邦手都可以諗,否則都是自己來

大宅

hellolo 發表於 16-10-17 18:23
個人意見,你又唔放心,妹妹又真係好細,又未必搵到工人,如果有家人邦手都可以諗,否則都是自己來 ...

其實已經有工人架啦,不過佢係大仔歲幾先黎。。。所以我唔放心佢一個湊兩個

大宅

國民生產總值:4520

2015xmas 畀面勳章

回覆:全職媽媽冇做野幾年, 想出返嚟做嘢

咁就等小朋友大啲先出嚟返工。

別墅

國民生產總值:679

有屋企人幫手當然好,如果得工人姐姐而又唔放心既話,不如過多兩年先?

大宅

NatalieTY 發表於 16-10-17 22:54
有屋企人幫手當然好,如果得工人姐姐而又唔放心既話,不如過多兩年先?
...

唔得。我全職湊 好易有情緒病呀

大宅

國民生產總值:3844

yiyi0401 發表於 16-10-17 22:56
唔得。我全職湊 好易有情緒病呀

你係親媽媽都覺得湊2個辛苦,工人又點做得到呢?不如拜託長老幫下眼?或者返parttime, 唔做full-time, 起碼早啲放工睇細路,等工人可以做家務

翡翠宮

國民生產總值:91924

你捨唔捨得個女咁細俾人湊啊?揾D文員之類嘅工,唔好咁高強度嘅做起會好D

大宅

金魚媽 發表於 16-10-19 00:02
你係親媽媽都覺得湊2個辛苦,工人又點做得到呢?不如拜託長老幫下眼?或者返parttime, 唔做full-time, 起 ...

其實有嫲嫲幫手睇住,大仔有返學 返全日的,係我係到無det ail咁講清楚。。。其實都唔多時間要姐姐一湊二,不過總會有 ,例如放學返黎

複式洋房

國民生產總值:476

yiyi0401 發表於 16-10-17 17:41
大仔而家兩歲零十個月, 阿妹剛剛滿月, 三年前因為阿仔早產出世,所以決定辭職自己湊, 但我發覺我都唔係 ...

我之前就係試過咁
原本工人都做得幾好,我番出來做野之後變咗要佢1凑2,結果3個月後工人遞信唔做話揾到第二份,煩死又要再請工人,之後揾工我只會考慮做part time

大宅

國民生產總值:1722

回覆樓主:

我都系同你系不多情况,不過我的安排系比大女返全日的N班,朝早返工就送女返學,放學就4:30婆婆接,放工先去婆婆到接返屋企,工人全日系屋企照顧細仔同家務及煮晚餐。對於家務我要求不太高,我會買晒一星期的餸比工作,所有事以照顧小朋友為先。

大宅

lobbmamee 發表於 16-10-22 01:06
我之前就係試過咁
原本工人都做得幾好,我番出來做野之後變咗要佢1凑2,結果3個月後工人遞信唔做話揾到第 ...

因為我同6299全得好近,其實工人都唔會長時間一湊二。。。不過我工人未湊過bb,所以。。。

大宅

貓奴 發表於 16-10-22 12:58
我都系同你系不多情况,不過我的安排系比大女返全日的N班,朝早返工就送女返學,放學就4:30婆婆接,放工先 ...

N我無報全日呀。。。所以打算K會揀全日班 ,咁工人都係照顧bb, 我工人唔洗買餸煮飯架,每晚返99到食(住係隔離)工人只係洗碗。。。所以我自己就覺得唔會辛苦掛,只係佢未湊過bb。

水晶宮

國民生產總值:52962

yiyi0401 發表於 16-10-24 15:30
N我無報全日呀。。。所以打算K會揀全日班 ,咁工人都係照顧bb, 我工人唔洗買餸煮飯架,每晚返99到食(住係 ...

咁你咪而家開始放手比佢揍下; 一路睇住佢train佢
比3個月佢, 有心學點都會上手.
仲有個老人家睇住; 唔洗太擔心

性格唔LIKE做FTM; 日日係屋企困住1 VS 2真係會癲.

大宅

mini1204 發表於 16-10-24 15:50
咁你咪而家開始放手比佢揍下; 一路睇住佢train佢
比3個月佢, 有心學點都會上手.
仲有個老人家睇住; 唔洗 ...

係呀 我以前有過抑鬱。。。

子爵府

國民生產總值:10816

好媽媽勳章

要有家人幫手睇住,同埋預左自己要幫手處理家務先得。

一個工人無可能一打二架,出面成日聽講兩個小朋友請一個工人,實情一係小朋友已大個返晒學,一係就另有家人幫手再自己幫手。兩個咁細小朋友點放心交比一個姐姐湊。

大宅

阿早! 發表於 16-10-25 06:10

一個工人無可能一打二架,出面成日聽講兩個小朋友請 ...

我大仔係我湊,我生左99湊多,有時姐姐從旁協助, 姐姐主力係做家務 。。從來都未試過放低我大仔 姐姐自己一個湊佢。。

其實都唔會俾佢一湊二,應該咁講 佢可以幫下手 換片,協助下我奶奶,有時奶奶去買餸,佢睇住bb一個鐘 咁已經足夠。

我見我姐姐每日朝早清潔完 11點已經無野做,下午每日都休息二三個鐘的。

複式洋房

國民生產總值:476

阿早! 發表於 16-10-25 06:10

一個工人無可能一打二架,出面成日聽講兩個小朋友請 ...

係呀,你講得好啱
我因為無老人家來幫手,請姐姐幫手自己出番去做野,結果D工人因為無王管,玩哂野,次次搞到抄工人收場,所以我覺得自己别無選擇,只可做ftm or part time

別墅

國民生產總值:839

而家啲姐姐好揀擇,你怕唔怕姐姐會走
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎