用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 274|主題: 48980

新手媽媽第一胎疑問

洋房

國民生產總值:92

想請教下有經驗既媽媽們,大概幾多week開始要擦防妊娠紋既油?好擔心出好多妊娠紋,有無推介邊個牌子好d?CLARINS好唔好吖?

別墅

國民生產總值:525

回覆樓主:

我第1胎時未夠3個月就搽油啦, 其實咩油都無問題, 最緊要保濕同唔好一下子重得快

大宅

國民生產總值:2595

回覆樓主:

我膏有搽,油又搽,要爆搽咩都冇用,聽講會遺傳,我未爆前已經問過我媽係有爆

洋房

JCSO 發表於 16-10-17 18:30
我第1胎時未夠3個月就搽油啦, 其實咩油都無問題, 最緊要保濕同唔好一下子重得快
...

因為朋友都話未夠三個月就已經開始搽,但都爆到成個西瓜咁,仲要係連個胸都出現d搵。

大宅

國民生產總值:3680

環保接龍勳章 2015xmas

係咪要揸好多, 油林林先好?

洋房

小霹 發表於 16-10-17 18:33
係咪要揸好多, 油林林先好?

我無法接受好笠既感覺。應該唔使咁誇張瓜

大宅

國民生產總值:3229

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我生咗一個, 個肚一條紋都無, 一來亞B唔大隻, 二來睇本人個皮膚彈性,
我陀第8個月, 個肚皮敏感, 乜都唔揸得, 到生都無紋...

洋房

macylee115 發表於 16-10-17 19:01
我生咗一個, 個肚一條紋都無, 一來亞B唔大隻, 二來睇本人個皮膚彈性,
我陀第8個月, 個肚皮敏感, 乜都唔揸 ...

真羨慕你

大宅

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

娜娜辣媽。 發表於 16-10-17 19:02
真羨慕你

不用羨慕,我痕咗4個月到生,我捱咗其他嘢啫

子爵府

國民生產總值:13867

2016夢想成真

引用:想請教下有經驗既媽媽們,大概幾多week開始

原帖由 娜娜辣媽。 於 16-10-17 發表
想請教下有經驗既媽媽們,大概幾多week開始要擦防妊娠紋既油?好擔心出好多妊娠紋,有無推介邊個牌子好d?C ...
咩牌子都冇乜關係
係睇個人啫

侯爵府

國民生產總值:22349

回覆樓主:

個肚開始大既時候就要搽喇,或者一有咗就可以搽

侯爵府

國民生產總值:23925

我好似都要等到5個月先開始搽
不過我好懶
記得就搽,好經常冇搽~

別墅

國民生產總值:944

畀面勳章

我第一胎用搽身體用嘅橄欖油,十幾蚊枝藥房買,5個月開始搽,一直好好完全無紋。第二胎快五個月但未開始搽,都未有紋,可能因為肚未係好大。

子爵府

國民生產總值:10452

我三個月開始查,而家38週無紋

別墅

國民生產總值:525

macylee115 發表於 16-10-17 19:03
不用羨慕,我痕咗4個月到生,我捱咗其他嘢啫

我都係, 無紋但勁肚痕, 宜家陀細b, 5個月又生粒粒勁痕

洋房

Froggreen 發表於 16-10-17 23:32
我三個月開始查,而家38週無紋

頭三個月唔搽得嗎?

大宅

JCSO 發表於 16-10-17 23:50
我都係, 無紋但勁肚痕, 宜家陀細b, 5個月又生粒粒勁痕

個種痕係停了到,又冇乜嘢可以揸,只可以盡忍,我個時起夏天,真係痕死

別墅

國民生產總值:974

我大約12週開始見少少肚時搽bio oil, 但即刻起粒粒,所以之後一路咩都冇搽!而家24週touch wood 仲未爆紋,但都怕個肚再大D會爆紋,諗緊搽唔搽!

水晶宮

國民生產總值:61516

第一胎果陣就有擦,依家第二胎,仲未擦,我覺得如果爆紋,擦乜嘢都冇用。

複式洋房

國民生產總值:155

我差唔多三個月就開始搽~

當潤膚都好
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎