用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

烹飪錦囊 今日: 221|主題: 109192

[用具] 意大利不銹鋼鑊

大宅

國民生產總值:2374

BKXmas勳章

http://www.serafinozani.com.hk/
這個牌子有冇人用過?好用?

王國熱話
無限公司報稅
股票集中討論區 - 你問我答!
823 vs 941 邊隻好?
英国保誠雋陞儲蓄計劃

公爵府

國民生產總值:28635

大廚勳章 BKXmas勳章

報紙有示範 video :

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifes ... 1016_00982_001.html

佢用咗 W 牌 電磁爐 示範 210~230℃ 自動恆溫功能 ,
應該靠得住 !!

不過 , 如果配搭用其他牌子嘅電磁爐 , 可能就唔 work 都唔出奇 .

自動恆溫功能 的確係好正 , 但若果要換過個電磁爐 至 work , 咁就要再諗諗嘞
Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle
invite all people to the moment of εὕρηκα !
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

大宅

BKXmas勳章

khman 發表於 16-10-17 21:20
報紙有示範 video :

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20161016/bkn-20161016120349071-1016_00982_0 ...

明火會不同?

公爵府

東東公主 發表於 16-10-18 04:42
明火會不同?
用 明火 的話 , 就不會有 自動恆溫 功能。
亦即是 , 如果 放棄使用電磁爐的話 , 它跟其他牌子的鍋具 再也沒有多大的分別啊 ~

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle
invite all people to the moment of εὕρηκα !
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

大宅

BKXmas勳章

khman 發表於 16-10-18 07:49
用 明火 的話 , 就不會有 自動恆溫 功能。
亦即是 , 如果 放棄使用電磁爐的話 , 它跟其他牌子的鍋具 再也沒 ...

明白! 多謝你!

公爵府

東東公主 發表於 16-10-18 11:05
明白! 多謝你!

My pleasure ~
我也多謝閣下嘅分享啊 !!

我之前 都估唔到 香港市面出現 恆溫功能 嘅鍋具 會係呢個牌子 .
我之前 剩係知道 以下呢隻牌子 可以做到 恆溫功能 , 不過 香港代理冇入貨 , 所以 香港冇得賣 :

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vdZo_nJt3rA#t=305s

佢嘅 恆溫功能 係 :
Control-Induc

425℉[=218.3℃] automatically start weaken the absorbtion of induction power !
finally reach & keep constant @475~485℉ [=246~251.7℃]

ご馳走様

大宅

BKXmas勳章

khman 發表於 16-10-18 13:46
My pleasure ~
我也多謝閣下嘅分享啊 !!

你有冇用過?

公爵府

東東公主 發表於 16-10-18 19:46
你有冇用過?
冇啵 ~

其實 , 我已經回歸返 使用 傳統 易潔(teflon)塗層 鍋具 嘞 ~

因為 , 使用 不銹鋼 鍋具 嘅溫度要求 太高 >200℃ , 會將 d 食材 燒得很燥熱 , 即係產生出 丙烯酰胺(acrylamide)!

由於 我對 食物安全嘅要求 遠比 食物味道嘅要求 高 , 所以 我怕咗用呢 d 冇塗層 嘅鑊。

ご馳走様

大宅

BKXmas勳章

khman 發表於 16-10-18 20:58
冇啵 ~

我也是為了食物安全而找不銹鋼!咁即係如果個鑄層不脫落,其實也(emoji)?

你個個幾錢?

公爵府

東東公主 發表於 16-10-21 20:30
我也是為了食物安全而找不銹鋼!咁即係如果個鑄層不脫落,其實也(emoji)?

你個個幾錢?

teflon(PTFE) 易潔塗層 嘅主要問題 有 兩個 :

1/ 有毒 的 黏貼劑 PFOA . 它的作用是把 teflon 黏結到 鍋具表面 .
  因此 , 如果 teflon 塗層脫落 , 就會有機會 把 黏合層 的 PFOA 暴露出來 , 引起安全問題 .

2/ teflon(PTFE) 易潔塗層 在 250℃ 以上 會變壞, 產生毒氣 .

換言之 , 只要選購那些標明 不含 PFOA 的 teflon 易潔塗層鍋具 , 就不用擔心塗層脫落 所產生的問題了 .

另外 , 使用時 也要設法 避免出現溫度 超過 250℃ , 否則 就會燒壞塗層 (變成 經常 黐底) , 並且釋放毒氣 !!

因此 , 有 "恆溫" 功能 的鍋具是十分重要的 !

by the way , 我有很多 易潔鍋具 , 價錢不一 , 用途有別。

而我最想買到的 易潔鍋具 須要有以下各個特點 :
1/ 不含 PFOA 的 鑽石塗層
2/ 不銹鋼底部 (最好 全個鍋具 都係不銹鋼)
3/ 重量要大 , 不要輕身的
4/ 適用於電磁爐
5/ 塗層表面有顯示溫度的 "火紅點" pattern
6/ 可以 輕鬆 拆除的手柄
7/ 恆溫功能

可惜 , 市面暫時仲未有具備以上所有條件的 teflon 易潔鍋具 .

ご馳走様

大宅

國民生產總值:4276

BKXmas勳章

khman 發表於 16-10-18 20:58
冇啵 ~

第一次聽見, 用易潔廚具是為食物健康著想!
有道理有道理!

公爵府

yucl_hk 發表於 16-10-23 00:34
第一次聽見, 用易潔廚具是為食物健康著想!
有道理有道理!
睇返 日本仔 嗰 d 超過 萬元 嘅電飯煲 都係用 傳統 teflon(PTFE) 易潔塗層 , 其實都有道理㗎 ~
ご馳走様

大宅

BKXmas勳章

khman 發表於 16-10-21 23:03
teflon(PTFE) 易潔塗層 嘅主要問題 有 兩個 :

1/ 有毒 的 黏貼劑 PFOA . 它的作用是把 teflon 黏結到 鍋 ...

可以分享你現在用什麼鑊?
工人煮餸好難要她做到恆溫!!

公爵府

東東公主 發表於 16-10-23 12:41
可以分享你現在用什麼鑊?
工人煮餸好難要她做到恆溫!!

我多數用 ecosway 嗰隻 38cm 瓷晶鑊 .
如果 d 食材 有硬骨、硬殼 會刮傷塗層 , 我就改用 黑金剛 (阿蘇 推薦嗰隻) .

我嘅恆溫方法 , 多數都係靠個 "鼻" , 聞到油煙味就知道開始 over heat , 要收細個火 .
至於 幾熱 ? 先至有 油煙味呢 ? 那就視乎所使用的食油 種類 和 級數 .
我現在用 ghee (類似 無鹽牛油) , d 油煙 會有濃烈嘅芝士牛油香味 ~

要確保工人煮餸時 能夠恆溫 , 就要靠 "科技" 嘞 !!
市面上除咗 "尚尼" IHC 鍋具 能夠保證 恆溫之外 , 其實 仲有其它 "科技" 嘢 可以讓 工人 也能夠輕易做到恆溫 :

1/ 可以調校溫度嘅爐灶 , 例如 :
  - Pan 記 新款嘅 雙頭 電磁爐
  - 陶燒寶 (鐵板燒) 電陶爐
  - 米技 Miji 電陶爐

2/ Bruno (或 Rasonic 或 其它 OEM 牌子) 小丸子(章魚燒) 多功能電烤盤 (hot plate)

3/ 類似 Bruno hot plate 嘅其他牌子 電鍋 , 例如 :
  - 象印 鐵板燒
  - 天上野 照燒鍋
  - 雙面電烤板 (cuisinart、princess、....)

注意 :
電鍋/電烤盤 嘅火力 比 爐灶 弱很多 .
因此 , 以電鍋/電烤盤 烹調 , 須要花多一點時間 .

另外 , 淘X 可以搵到 火力 較大的 電鍋/電烤盤 ~
ご馳走様

大宅

BKXmas勳章

khman 發表於 16-10-23 14:46
我多數用 ecosway 嗰隻 38cm 瓷晶鑊 .
如果 d 食材 有硬骨、硬殼 會刮傷塗層 , 我就改用 黑金剛 (阿蘇 推 ...

咁我都係等減價買ihc! U are so professional!! Thx a lot

khman    發表於 16-10-24 07:35
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎