用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

爸爸專區 今日: 6|主題: 15494

何謂直板

大宅

國民生產總值:2535

BK Milk勳章

請問何謂直板?定議係咩?謝謝!

王國熱話
開心傾~~Part 80
有無(5x6x7x)年全職媽咪入黎吹吹水(101)?
新手媽咪。有冇80後全職媽媽,傾傾計
土瓜灣 ftm

複式洋房

國民生產總值:442

回覆樓主:

全原裝冇改裝

大宅

BK Milk勳章

hkppman 發表於 16-10-17 21:28
全原裝冇改裝

多謝回覆!咁如有換過車門、沙板,有焊接都不可稱為直板是嗎?

珍珠宮

國民生產總值:30304

gabagee.B 發表於 16-10-17 21:39
多謝回覆!咁如有換過車門、沙板,有焊接都不可稱為直板是嗎?
維修過不算改過, 是直版

大宅

BK Milk勳章

howmuch 發表於 16-10-17 21:41

多謝回覆!咁其實直板嘅定義都好廣泛!

大宅

國民生產總值:2277

正確黎講, 直版係指未曾撞過既車
就好似直版銀紙一樣, 要完全"冇花冇痕", 就係直版

至於話改裝過就唔係直版?
以"未曾撞過既車"為定義, 改裝左未撞過都係屬於直版
但確實有好多因為撞左, 而去大改掩掩飾飾亦有很多
呢D要搵專家驗過先可確定

珍珠宮

gabagee.B 發表於 16-10-17 21:48
我理解直版, 著眼於有冇改動,...
其實, 用直版來型容二手車, 都只是簡化宣傳, 你看車都要看/問清楚, 去到尾都是講like唔like, 而不是直唔直...

複式洋房

國民生產總值:276

howmuch 發表於 16-10-18 11:37
我理解直版, 著眼於有冇改動,...
其實, 用直版來型容二手車, 都只是簡化宣傳, 你看車都要看/問清楚, 去到尾 ...
架車糸咪直版唔糸睇有無改裝而糸有睇無大碰撞過, 何胃大撞小撞就無乜標準旦大撞到要換龍門架或要燒焊呢啲就肯定唔糸直版. 如果有改动就唔屬於直板...就唔会有啲車盤list一大堆改裝清單旦又强調架車糸堅直版.

大宅

BK Milk勳章

多謝各位回覆!
另外,我想再問,賣方有無責任要同買方講清楚架車有無曾經改裝/更換過任何呢?因我新手,近日睇緊二手車,所以特別多嘢問。謝謝

複式洋房

gabagee.B 發表於 16-10-17 21:48
直板定義的確好廣泛. 有人認為完全無碰撞先算系亦有人覺得小撞如泊車撞凹都算直板.

珍珠宮

HU2783 發表於 16-10-18 12:34
架車糸咪直版唔糸睇有無改裝而糸有睇無大碰撞過, 何胃大撞小撞就無乜標準旦大撞到要換龍門架或要燒焊呢啲就 ...
參考而已

珍珠宮

gabagee.B 發表於 16-10-18 12:41
多謝各位回覆!
另外,我想再問,賣方有無責任要同買方講清楚架車有無曾經改裝/更換過任何呢?因我新手,近 ...
責任! 我估你問, 他便要真答. 至於亂答, 當然有問題啦! 但你又點追究呢? 如果要白紙黑字咁問/答, 我相信交易一定唔成...

複式洋房

多謝各位回覆!
另外,我想再問,賣方有無責任要同買方講清楚架車有無曾經改裝/更換過任何呢?因我新手,近 ...
如果你自己對車唔熟識而又想買二手車, 你可以去某啲代理既二手部門度買車会比較有保証當然車價都相對貴少少. 如果堅持想平靚正在二手車網揾車你可以揾上門驗車公司如hkxx. 點都好過靠車主去話你知架車既狀况.

男爵府

國民生產總值:7542

引用:全原裝冇改裝

原帖由 hkppman 於 16-10-17 發表
全原裝冇改裝
呢個定義,可以喺邊度搵到?

男爵府

引用:Quote:gabagee.B 發表於 16-10-17 21:39 多

原帖由 howmuch 於 16-10-17 發表
焊接都係維修,又算直版?

男爵府

引用:多謝各位回覆!另外,我想再問,賣方有無責

原帖由 gabagee.B 於 16-10-18 發表
多謝各位回覆!
法例有講到銷售過程,如果無透露重要資料,都會違法。

男爵府

國民生產總值:5876

多謝各位回覆!
如果係咁,字眼唔係重點
重點係要先驗後俾錢
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎