用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4930|主題: 869329

針灸時, 如果身體虛, 係咪唔可以落太多針?

子爵府

國民生產總值:11211

我本身肩膀痛, LOWBACK腰痛, 盤骨痛, 頸痛, 肩胛骨位痛, 咁我就去做針灸, 我去嗰間係理療中心, 我之前都睇過好幾次, 唔係第一次去, 佢嗰度除左針灸, 仲有開藥, 刮痧, 整骨都有, 但要逐PART計錢
咁我一入到去就同個醫師講左我邊度有痛, 想搵佢做針灸, 咁佢照舊都有幫我把脈, 但我本身已經有食緊睇開既醫師既中藥, 咁所以我就同佢講話唔駛開藥喇, 佢話我好虛, 唔食藥唔得, 我無同佢講咁多話我已經有食緊中藥, 咁佢就由得我啦, 照幫我落針, 但只係落針喺肩膀就算, 其他部位無同我落針, 咁我就問佢啦, 佢話我太虛, 落咁多針對我身體唔好

我當時半信半疑, 我未聽過針灸會影響, 同佢理論左一陣, 佢話如果我堅持要落埋其他部位針, 就比多一次針灸錢, 咁我就拒絕, 之後做埋推拿就走, 佢連幫我復位都無, 之前有的

我想問下大家, 個醫師有無佢道理? 我之前都有搵佢幫我做針灸, 不過之前係有食埋藥粉, 咁加埋做推拿, 我貪佢呢度可以有得針炙加埋電仲有得落燈(點知佢今次都無同我落燈)仲可以做埋推拿(會有限埋時間做), 針灸+電+落燈先至有效架, 佢今次無幫我落燈都算, 但點解唔幫我針埋其他部位? 係咪真係佢所講的身體太虛唔可以落咁多針? 有無JM聽過咁既說法呀? 我唔識, 唔敢話個醫師唔岩, 但我覺得好似無乜根據

因為針灸費係另外比的, 即我比左個錢, 個錢係做針灸, 咁其實係應該唔限部位架嘛, 我有需要針咪要針囉, 我身體虛就唔可以針太多針??? 我真係唔係好識

大宅

國民生產總值:4385

回覆樓主:

我身體都虛,但落好多針

子爵府

felica218 發表於 16-10-17 23:25
我身體都虛,但落好多針

我都係第一次聽體質虛同針灸係有衝突既

佢淨係幫我針肩膀, 頸痛, LOWBACK痛都無同我針到, 唔明佢點解唔針埋, 我同佢講我呢D位都痛, 佢話我身體好虛, 唔同我落咁多針, 話對我身體唔好, 我就係唔知係唔係, 所以上來問下咁多位意見

大宅

國民生產總值:4385

回覆樓主:

我唔知您既情況,大家病症唔同

我係虛氣虛血, 有歪骨同坐骨神經骨
我頸位 手臂 兩隻腳既大脾小腿,pat對上少少都有針,我諗都有十幾針

侯爵府

國民生產總值:20849

我聽我針灸師講過, 針其實有長短, 太虛真係唔可以用太長太多針.不過JM case就唔清楚.

子爵府

咁如果我身體太虛就唔可以治療腰同頸咩?

咁如果我身體虛, 咁岩又有腰痛, 頸痛咁點算呀? 呢個就係我既疑問

咁佢唔幫我針腰, 頸, 我咪一路唔會好番?

佢連一針都唔落落去我腰, 頸等位置, 咁等呢D位置自己好呀?

子爵府

felica218 發表於 16-10-17 23:51
我唔知您既情況,大家病症唔同

我係虛氣虛血, 有歪骨同坐骨神經骨

我係體質虛弱, 我都有盤骨歪, 坐骨神經痛, 頸痛等問題, 仲有肩痛同肩胛骨痛

我都有向個醫師講, 佢把我脈話我好虛, 但我已經有睇緊出面既醫師食緊中藥調理架喇, 只是唔方便同佢講, 因我唔駛佢開藥粉比我

男爵府

國民生產總值:8203

畀面勳章

我試過有幾樣唔舒服,又係問醫hm點解唔針嗰度?
醫生話有啲地方針咗A 就唔好針B 囉

子爵府

mmmo 發表於 16-10-18 00:25
我試過有幾樣唔舒服,又係問醫hm點解唔針嗰度?
醫生話有啲地方針咗A 就唔好針B 囉
...

但係現在我係肩有事, 腰有事, 同頸, 都唔同地方, 無理由唔針埋腰同頸掛? 淨係針隻手咁樣其他地方就會好?

大宅

國民生產總值:1790

zoie_w 發表於 16-10-17 21:23
我本身肩膀痛, LOWBACK腰痛, 盤骨痛, 頸痛, 肩胛骨位痛, 咁我就去做針灸, 我去嗰間係理療中心, 我之前都睇 ...

身體虛真係越針越虚和暈,食ㄧ至二星期中藥 ,好氣d再針la.

彩鑽殿

國民生產總值:801061

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

呢樣無聽過...反而本身怕痛, 醫生就住某D位唔落針就試過

公爵府

國民生產總值:29121

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 樂桃猴年勳章

zoie_w 發表於 16-10-18 00:29
但係現在我係肩有事, 腰有事, 同頸, 都唔同地方, 無理由唔針埋腰同頸掛? 淨係針隻手咁樣其他地方就會好? ...
其實有時係其中一樣痛,令到肌肉拉緊影響身體其他地方痛,只要其中一方針完放鬆番肌肉,其他部位自然會放鬆番.

同太虛真係唔會同你一次針太多部位,怕身體受唔住.

通常醫師會問我邊個部位最唔舒服最痛,就針個部位.如腰'頸'肩一齊唔舒服,都係選針肩先,下次先針其他部位.醫師話肩拉住頸,頸再拉住腰.只要肩放鬆咗,其他兩位都得到放鬆.

子爵府

lilysun123 發表於 16-10-18 08:18
身體虛真係越針越虚和暈,食ㄧ至二星期中藥 ,好氣d再針la.

原來真係會咁架? 其實我有食中藥, 不過唔係呢個醫師開, 因呢個醫師開的係藥粉, 我唔係咁鐘意食藥粉, 同埋我體質好難補氣, 虛不受補

子爵府

yoma1975 發表於 16-10-18 10:10
其實有時係其中一樣痛,令到肌肉拉緊影響身體其他地方痛,只要其中一方針完放鬆番肌肉,其他部位自然會放鬆番. ...

但係我尋日推拿完+佢幫我針左肩, 我今日條腰都仲係痛, 唔似係幫我放鬆埋其他肌肉喎

其實我又唔係要佢針到我好似仙人掌咁, 佢係準既, 落一兩針已經OK, 已經可以幫到我舒緩腰痛

BTW, 我針完幾日之後會鬆好多, 但隔左幾日又再緊過, 到底點樣先可以好得番哂呢??

大宅

國民生產總值:1790

zoie_w 發表於 16-10-18 10:26
原來真係會咁架? 其實我有食中藥, 不過唔係呢個醫師開, 因呢個醫師開的係藥粉, 我唔係咁鐘意食藥粉, 同 ...

我之前係耳水不平吾係痛症可能吾ㄧ樣。

子爵府

lilysun123 發表於 16-10-18 11:18
我之前係耳水不平吾係痛症可能吾ㄧ樣。

我係屬於痛症掛!

公爵府

國民生產總值:29778

回覆 zoie_w 的帖子

我個中醫係唔會比我落針

子爵府

國民生產總值:10386

回覆樓主:

我睇開既中醫師話,無料既醫師先落好多針我同佢講過舊老闆傷肩膊落左六七十枝針

子爵府

luvkaka 發表於 16-10-18 11:22
回覆 zoie_w 的帖子

我個中醫係唔會比我落針

下?! 點解呀? 咁如果你同時間有痛症呢? 都唔可以針灸?

子爵府

snoopyiu 發表於 16-10-18 11:33
我睇開既中醫師話,無料既醫師先落好多針我同佢講過舊老闆傷肩膊落左六七十枝針
...

我都知道呀! 有料既睇準個位一針就係, 根本唔駛落咁多針

但我講呢個醫師, 係連我個部位(腰, 頸)都無落到針, 一針都唔同我落, 咁我點鬆番呀, 佢話我太虛, 唔同我落太多針, 呢點我明(我當我明啦, 雖然我都真係唔明體質虛同針灸有咩關係, 但我當係啦), 咁我無叫佢落好多針, 咁起碼我同佢講左我呢D地方有痛, 但佢都唔幫我落針, 淨係同我針肩膊咋, 咁我條腰, 頸點算呀, 佢話靠推拿推番鬆佢, 但我都想靠埋針灸嘛, 佢話為我好唔同我針埋其他部位
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎