用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4935|主題: 869330

又係食飯唔睇價錢的聰明

琥珀宮

國民生產總值:182677

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

萬元埋單!渝女誤信食評網 單點當自助餐吃

10月17日(一) 13:44

【on.cc東網專訊】重慶一名孔姓女子日前根據食評網站「大眾點評網」上的資訊,到一間日本餐廳設宴款待親友。不料埋單時她看見餐費高達1.4萬元,當場嚇傻。餐廳員工解釋,食評網上的「302元/人」,只是估算的人均消費價格,而並非自助餐價錢。孔認為被食評網誤導,遂向當地工商部門投訴。 

當日孔女士一家要請朋友吃飯,她遂於「大眾點評網」上挑選合適餐廳,見到涉事的日本料理店在網站上有不俗的口碑,且價格標示為「302元/人」。她認為如此標價即是按每人收費302元的自助餐,遂浩浩蕩蕩帶着十多位親朋好友光顧該間日本料理店。 

眾人以為是自助餐,於是瘋狂飽吃一頓,豈料在結帳時,孔女士驚見服務員取來的帳單上,價錢竟是14535元。餐廳經理解釋,網站上所寫的價格,並非每人302元的自助餐價格,而是經估算後的人均消費價格。 

「這竟然不是自助餐?!」孔女士認為自己被網站完全誤導,無奈自己於事前沒向服務員問清楚,最終只能都硬着頭皮付帳。事後網站客服人員表示會將問題向上級匯報,而孔女士則已向工商部門投訴。 

大宅

國民生產總值:2926

回覆:又係食飯唔睇價錢的聰明

並不是“誤信”,係“誤解”
對個網好唔公平。。。

寶石宮

國民生產總值:300158

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

琥珀宮

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:並不是“誤信”,係“誤解”對個網好唔公平

原帖由 終極熊貓 於 16-10-17 發表
並不是“誤信”,係“誤解”
對個網好唔公平。。。
同火炭大排檔一樣....

openrice就好 d..寫 200-400 咁

大宅

引用:Quote:原帖由 終極熊貓 於 16-10-17 發表並

原帖由 good_pig 於 16-10-17 發表
同火炭大排檔一樣....

openrice就好 d..寫 200-400 咁
火炭大排檔係點? 有寫每人(約)幾錢引人入去食?

大宅

國民生產總值:1707

咁蠢既人都有.

侯爵府

國民生產總值:20876

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

但係個餐牌應該有價錢㗎?!

大宅

我google過
大眾點評有好清楚寫“人均”
openrice就無字,但用range

都好清楚表達係平均每人消費參考,所以真係事主唔小心睇錯get錯wor~

wcpcelia    發表於 16-10-18 09:41

珍珠宮

國民生產總值:33409

fuhk 發表於 16-10-17 22:43
但係個餐牌應該有價錢㗎?!

我食過大陸任食個餐牌有價錢㗎

珍珠宮

國民生產總值:44171

環保接龍勳章 2015xmas

回覆樓主:

唔係應該問清楚先
大家好,我是子悠~~

琥珀宮

PinPin 發表於 16-10-17 22:44
我食過大陸任食個餐牌有價錢㗎

我都食過, 因為佢有任食同散叫都係果D野...

琥珀宮

終極熊貓 發表於 16-10-17 22:43
我google過

再打死狗講價

琥珀宮

終極熊貓 發表於 16-10-17 22:39
火炭大排檔係點? 有寫每人(約)幾錢引人入去食?

加大唔問價...
食完先知咁貴

琥珀宮

終極熊貓 發表於 16-10-17 22:43
我google過

水月料理 添加分店
89条评论 人均:307元 | 口味:9.1 | 环境:9.2 | 服务:9.2

地址: 新南路160号龙湖晶郦馆A馆3楼(法拉利4S店楼上)

电话: 023-67301887

特色:

係WO...APPS就唔知LU

珊瑚宮

國民生產總值:103971

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

咁都唔睇餐牌

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎