用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 304|主題: 49054

bb一歲剛打水豆針,但我懷孕12wk之前未出過水豆,好擔心

複式洋房

國民生產總值:284

護士話BB 有機會會出疹,但一出疹孕婦唔可以接觸,加我本身無出過水豆,驚會感染到影響胎兒,有無媽媽試過我呢個情況,係咪真係要避開bb一排先?我見紙到寫住仲要要避開6週咁耐

別墅

國民生產總值:845

問下醫生好喎!我大仔打一歲針都有出疹,但因為我有出過水痘有抗體就無影响,你無抗體小心d好.

翡翠宮

國民生產總值:91928

有機會,但係依家bb都未出啊

複式洋房

p_s 發表於 16-10-19 10:38
問下醫生好喎!我大仔打一歲針都有出疹,但因為我有出過水痘有抗體就無影响,你無抗體小心d好. ...

我前日問醫生,醫生話以佢所知水豆對初期孕婦影響不大,就算我真係有水豆都唔會影響個胎,但政府同我上網睇都唔係咁講,好奇怪

複式洋房

wahiuma 發表於 16-10-19 11:22
有機會,但係依家bb都未出啊

有d bb係唔會出,希望我個囡係其中一個

大宅

國民生產總值:2353

ProAbsorb勳章 育兒性格勳章

出疹好普遍?

複式洋房

kukarma 發表於 16-10-20 08:51
出疹好普遍?

我身邊有d有出有d無出,都算普遍掛

複式洋房

國民生產總值:455

回覆樓主:

通常一生人會生1-2次水痘的(第二次叫生蛇),
其實可唔可以請家人幫手照顧?因為年紀越大其實會用覺多的時間好返,我有個朋友30歲先生水痘要差唔多成2個幾星期先好返到,又要休息又要食藥好鬧攪....有左Bb其實都係唔好食藥,雖然安全但都有風險,希望你仔仔快D好返啦

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎