用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1153|主題: 868653

想學彈結他 , 請問有咩平平地既途徑

大宅

國民生產總值:3648

只係想學下樂器 , 結他應該係較簡單既一種

我見出面有 d 結他都係幾百蚊 , 初學較用嗎 ? 出去上堂有冇邊間平平地架 ?

thanks

大宅

國民生產總值:3414

amychan784 發表於 16-10-17 23:11

我見出面有 d 結他都係幾百蚊 , 初學較用嗎 ? 出去上堂有冇邊間 ...

如果係玩玩下,我會去工聯會試下先,價錢唔貴又學到基本野,有興趣先再跟琴行長學,其實結他自學都無咩問題,最緊要練熟d chord

珍珠宮

國民生產總值:42717

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我見出面有 d 結他都係幾百蚊 , 初學較用嗎 ? 出去上堂有冇邊間 ...

可以上youtube打“小學雞”望望,教得唔錯

wcpcelia    發表於 16-10-18 10:27

大宅

國民生產總值:2246

我也是對著看”小學雞”結他網試,知道自己左右手能配合,然後才找老師學的。我第一個結他買了5-6百元左右,三年前買,樓主有沒有需要?有需要可以送給你,連袋。

大宅

國民生產總值:4509

畀面勳章

Li_Sa 發表於 16-10-18 09:54
我也是對著看”小學雞”結他網試,知道自己左右手能配合,然後才找老師學的。我第一個結他買了5-6百元左右 ...

請問初學,想買結他,有咩要注意呢?

男爵府

國民生產總值:9763

上youtube,我仔都係咁學,彈得似模似樣,我c6話亞仔冧死女

大宅

國民生產總值:2246

想像你是想學木結他而非電結他吧!木結他分古典和民謠結他,初學兩款都可用。古典結他弦是魚絲,按起來手指不那麼痛;民謠結他弦是鋼線來的,按起來手指會痛些。但是民謠結他琴頸細,手指不用張的那麼開。

我一直用民謠結他,因為我想強類似流行典的歌。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎