用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 40|主題: 23623

上奶問題

複式洋房

國民生產總值:256

我11號生b, 但由於bb要分開瞓,所以埋身餵人奶機會少,琴日開始有谷奶(石頭胸),但泵出嚟又唔係好多,係咪即係我唔夠人奶呀?點樣先可以多啲呢?

禁止訪問

國民生產總值:1129

男爵府

國民生產總值:8048

Yanyenyan 發表於 16-10-17 23:32
我11號生b, 但由於bb要分開瞓,所以埋身餵人奶機會少,琴日開始有谷奶(石頭胸),但泵出嚟又唔係好多,係咪 ...

石頭胸就證明D奶谷住,一定要泵出來,唔係好容易發炎。妳勤D埋身,飲多D魚湯,就會上奶。

男爵府

國民生產總值:6308

回覆樓主:

谷即係有奶,但泵唔出有可能乳腺未通,用力推下或者煲通草水試下

複式洋房

國民生產總值:251

Yanyenyan 發表於 16-10-17 23:32
我11號生b, 但由於bb要分開瞓,所以埋身餵人奶機會少,琴日開始有谷奶(石頭胸),但泵出嚟又唔係好多,係咪 ...

泵之前,用毛巾暖敷下,再按摩

複式洋房

回覆 missjp 的帖子

我宜家都有keep住三個鐘泵一次,不過左右加埋都係得1-2oz

複式洋房

回覆 RubyYu07 的帖子

我有keep住三個鐘到泵一次,希望遲啲就會多啲奶啦

複式洋房

回覆 aquaQ 的帖子

知道,等我試下先

複式洋房

love-momo 發表於 16-10-18 14:56
谷即係有奶,但泵唔出有可能乳腺未通,用力推下或者煲通草水試下
通草水係咩嚟架?喺邊度會有得賣呀?

男爵府

國民生產總值:6308

Yanyenyan 發表於 16-10-18 20:09
通草水係咩嚟架?喺邊度會有得賣呀?

通草係中藥黎,用黎煲湯或者煲水可以通乳腺

男爵府

國民生產總值:8048

Yanyenyan 發表於 16-10-18 20:07
回覆 RubyYu07 的帖子

我有keep住三個鐘到泵一次,希望遲啲就會多啲奶啦 ...

其實泵奶始終都無BB埋身啜效果咁好,所以都係盡量比佢埋身啜。

複式洋房

love-momo 發表於 16-10-18 20:30
通草係中藥黎,用黎煲湯或者煲水可以通乳腺
明白,等我試下先
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎