用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 5698|主題: 869907

80後做地盤,月賺16萬<--唔駛訓咩..  

琥珀宮

國民生產總值:182881

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

建造業總工會與各類工程的承包商達成共識,並公布2016/17年度加薪的16個工種平均加幅7.75%,但幅度比上年度低近3個百分點,當中日薪最高為混凝土工人,達2,500元。建造業總工會理事長周聯僑指,有「80後」混凝土工人每日在地盤工作最少18小時,月賺16萬元,然後下一個月便去旅行。不過有醫生及體育學者指,過分拼搏從事勞動工作對身體無益,有機會體力透支而暈倒,肌肉易拉傷,集中力亦受影響,易生工業意外。

據建造業總工會公布,有關加薪幅度將於下月1日實施,而16個工種平均加薪幅度由3.8%至13.6%不等,平均為7.75%,幅度較去年加幅10.3%為低,但工會認為尚算滿意。其中加幅最高的工種為「天花間隔」,達13.6%,日薪增至1,000元,而混凝土工種加幅雖僅8.7%,但日薪可達2500元,是建造業工種之最。

周聯僑更指,有27歲從事混凝土工種的工人,每日工作最少18小時,月薪達16萬元,「佢做足一個月,地盤覺,朝早八點,一路做到凌晨兩、三點,只五個鐘左右,每月16萬元,之後揹背囊去玩(旅行)。」周又指,2022年將是香港基建工程高峰,政府工程支出總額達1,600億元,私人工程亦達2,000億元,人手需求殷切,故期望更多年輕人入行。

體育學者:易致體力透支暈倒

不過浸大體育系副教授雷雄德指,長時間勞動又缺乏睡眠,肌肉難以恢復,容易拉傷,且有機會因體力透支而暈倒。家庭醫生李福基亦指,成年人每日最少需睡眠7小時,若睡眠不足,除了身體出現副作用,有研究曾指精神也會崩潰,更甚是會影響集中力,有礙判斷,易生工業意外。

珍珠宮

國民生產總值:30452

環保接龍勳章 大廚勳章

如果咁樣淨係做足一個月搵得16萬有乜意思?
即係純粹搵快錢?

funfun759    發表於 16-10-18 17:23
siu05    發表於 16-10-18 07:43

禁止訪問

國民生產總值:4672

男爵府

國民生產總值:8903

如果份工唔係辛苦,點會比咁高人工丫。好天曬落雨淋。仲分分鍾比判頭拖糧....

wcpcelia    發表於 16-10-18 08:50

水晶宮

國民生產總值:57010

畀面勳章

咁又未必個個月開足工既

琥珀宮

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

uhtcl2006 發表於 16-10-18 00:21
即係純粹搵快錢?

咪囉, 咁搵完16萬又點...

一係就一年返幾個月工咁?

琥珀宮

KamMui 發表於 16-10-18 00:25
如果份工唔係辛苦,點會比咁高人工丫。好天曬落雨淋。仲分分鍾比判頭拖糧....
...

有幾多人16萬丫...
拖糧就一蚊都冇

果次響九龍灣, 睇住D 地盤阿叔抗議..好慘..有汗出冇糧出

子爵府

國民生產總值:10998

回覆:80後做地盤,月賺16萬<--唔駛訓咩..

為左去玩

禁止訪問

國民生產總值:4672

琥珀宮

kkc886 發表於 16-10-18 00:36
前排新聞講有個工程畢業生 為左高人工 做紮鐵 當時好多人讚佢能屈能伸 又話老闆好欣賞佢 但我就搖頭嘆息 ...

到時成3張先同人地新畢業爭JUNIOR 位咩...

琥珀宮

sfuhsg 發表於 16-10-18 00:33
為左去玩

我覺得有D 水份

伯爵府

國民生產總值:19454

回覆樓主:

佢老豆做判頭就可能咁做。邊個地盤日日有十八個鐘頭石屎比你落?定日日等到三更半夜先落石屎計足三工?

大宅

國民生產總值:1239

回覆樓主:

夠啦 16萬可以俾到居屋首期

男爵府

國民生產總值:7498

uhtcl2006 發表於 16-10-18 00:21
即係純粹搵快錢?

是否一個個工程咁計?
我朋友的男友是外國人,又係做地盤,每月有十萬八萬收入,佢地完左個工程,一般幾個月,然後就休息半年,周圍旅行流浪。然後又揾工程做賺錢旅行

珊瑚宮

國民生產總值:112268

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

係真?

16萬可以窮遊成年了型呀

我like

子爵府

國民生產總值:14061

kkc886 發表於 16-10-18 00:36
前排新聞講有個工程畢業生 為左高人工 做紮鐵 當時好多人讚佢能屈能伸 又話老闆好欣賞佢 但我就搖頭嘆息 ...

其實。。。。點解無呢?

我反而認為佢有在地盤實戰經驗,又有學歷支持,會更快上位。

翡翠宮

國民生產總值:79180

如果係真既, 佢咁搏都好過游手好閒等人養. 不過小心工業意外就真.

混凝土工人實際工作包括d 乜?

別墅

國民生產總值:806

呢行人工係幾高,開一開ot計雙工,不過糧期唔準呢

大宅

國民生產總值:2648

我又唔覺有咩問題喎,辛苦錢尼,反而要小心身體驚捱壞就真

別墅

國民生產總值:806

cathy-tse 發表於 16-10-18 02:33
係真?

辛苦一個月 可以抖一年半載周圍去, 都好過成年做足先得果2、30萬啦(岩岩大學畢業低到果啲得果8、9000一個月
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎