用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 40|主題: 120569

工人續約但要返印尼2星期,你地會不會帶工人打避孕針?

大宅

國民生產總值:2408

我怕佢會大肚....... 如果打,應該邊個付錢?

王國熱話
售二手兒童玩具、摺餐椅
100%新 米妮人型大公仔 $200
BB 公仔 85%新 會叫,可換衫
Japan gals 天然水素水面膜 30片 $120

複式洋房

國民生產總值:118

angieip 發表於 16-10-18 00:23

想知

大宅

國民生產總值:3846

回覆樓主:

僱主有權?

大宅

國民生產總值:4359

我覺得你一定要工人自己都想才能捉她去打,否則違反人權喎。
你自己想人唔大肚,不是她自己,當然由你付錢

大宅

國民生產總值:4359

同埋我唔會捉人去打避孕針。我覺得生仔係佢人權。打份工啫!!!! 唔通果排公司忙,老板怕唔夠人手,就可以捉你去打針咩? 聽都未聽過。俾人告都似。既然我哋覺得冇可能發生自己身上,點可以要工人咁做呢?

男爵府

國民生產總值:7119

angieip 發表於 16-10-18 00:23
你可以要求在佢同意下打,當然由你支付啦又唔係姐姐要求,唔好講到要求姐姐打針係僱主權利咁,你知唔知打針會有副作用亦不能保證唔影響將來生育?

大宅

國民生產總值:3330

我前工人試過打針,當時佢己四十歲,有三個子女,亦無意再生bb.費用我俾!

大宅

國民生產總值:2408

yiqiyihui 發表於 16-10-18 02:00
同埋我唔會捉人去打避孕針。我覺得生仔係佢人權。打份工啫!!!! 唔通果排公司忙,老板怕唔夠人手,就可以捉 ...

你用個(捉)字就令到個意思錯哂啦,當然工人願意打,只不過我覺得,工人簽得約,就算不帶她打針,理應知道不要令自己大肚,做好措施避孕,相反仲想生就可以話不續約返去生b
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎