用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 783|主題: 869773

請教公共泳池\"暖水\"情況

子爵府

國民生產總值:10042

阿仔4歲初學游水,現階段只係浸水多,而家著左2.5mm話凍,吾知遲d有暖水會吾會好d……
但又見人post 話暖水池其實都凍,請大家報下料,邊個公共泳池係暖?凍?堅凍呢?
記得d post:
暖: 未知
凍: 藍田,斧山道
堅凍: 屯門
(有錯請指正,謝謝大家)

男爵府

國民生產總值:7005

熱血勳章 2015xmas

honthont 發表於 16-10-18 01:15
阿仔4歲初學游水,現階段只係浸水多,而家著左2.5mm話凍,吾知遲d有暖水會吾會好d……
但又見人post 話暖水 ...

如果以遲吓冬天嚟計,斧山真係好凍吓,點解我咁講呢!因我都到過官塘游,比較下就算兩邊水溫一樣,但斧山當風,官塘無風乜濟,所以當喺水度停一陣都會感到凍,仲有你小朋友學水係單對單?若果係都好d,否則1對幾個學生,教練分開教時,梗有學員埋一邊踢水,水活動唔夠又會凍

水晶宮

國民生產總值:58465

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

尖沙咀,b3係暖水,仲周圍開埋暖燈。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

引用:Quote:honthont 發表於 16-10-18 01:15 阿

原帖由 keykeyman 於 16-10-18 發表
如果以遲吓冬天嚟計,斧山真係好凍吓,點解我咁講呢!因我都到過官塘游,比較下就算兩邊水溫一樣,但斧山 ...
咁官塘屬暖or 一般or 偏凍 (如斧山為堅凍比較)?
因為本身官塘學的
謝謝

子爵府

引用:尖沙咀,b3係暖水,仲周圍開埋暖燈。

原帖由 chowqv 於 16-10-18 發表
尖沙咀,b3係暖水,仲周圍開埋暖燈。
咁又幾好wow, 謝謝,不過對我要搭多幾個站

水晶宮

honthont 發表於 16-10-18 02:53
咁又幾好wow, 謝謝,不過對我要搭多幾個站

要注意,佢地b3開放時間,同埋有時只俾優殘人士使用。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

honthont 發表於 16-10-18 02:52
咁官塘屬暖or 一般or 偏凍 (如斧山為堅凍比較)?
因為本身官塘學的
謝謝

我諗係用正常嚟形容,因唔會係暖水,暖水游好辛苦吧!
再補充,有時凍親係上水嗰吓到行入更衣室,官塘比斧山亦係好得多,因斧山實在太扯風

男爵府

現穿2.5都凍,遲吓仲 ,講真不如你都落水,佢游你游,佢停你停咪知凍唔凍囉!

我親身體驗過,所以我知,喺一般無暖燈暖風機下要整堂都唔停咁游,其實ok,但稍停一陣,就會開始覺凍

伯爵府

國民生產總值:15731

畀面勳章

泳池暖水只不過是平時室溫咁,冬天落水時唔會有冰凍感覺,並唔會好似冲涼D暖水咁熱,大概22,23度左右。

彩鑽殿

國民生產總值:801743

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

真心講, 凍, 係上水/落水果下...如果KEEP住在水裡郁動, 其實OK的...
(PS: 10度左右都一樣有照落水)

水晶宮

國民生產總值:52127

BK Milk勳章

買多件抓毛三褲入面打底
如果都係坐多仲未學游
我个人覺得到出年暑假再學比較好
坐响到吾郁講吾凍就呃人既
冷親仲大件事
不過幾時開始學架
点會仲未游

珊瑚宮

國民生產總值:103003

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

4 yrs 又怕凍, 仲係浸水階段, 不如明年回暖先學!!!

子爵府

國民生產總值:14340

畀面勳章 2015xmas

4 yrs 仲未到不停游階段, 會好凍.

比我會出年暑假先再游

子爵府

chowqv 發表於 16-10-18 08:00
要注意,佢地b3開放時間,同埋有時只俾優殘人士使用。
請問咩係B3? 我上網揾唔到B3開放時間, 謝謝!

侯爵府

國民生產總值:21613

我小朋友細個時,冬天都係斧山,我全程落水游埋一份,穿保暖衣都凍,總之全程唔可以停,一唔游就凍,一上水要跑去更衣室,這樣的日子渡過了好幾年。

別墅

國民生產總值:546

回覆樓主:

一停就個個池都涷架啦

男爵府

國民生產總值:8597

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 熱血勳章 畀面勳章

所謂暖水池其實係得廿零度...唔係三十幾度沖涼果D咁..
所以暖水池極其量只能講係 "唔凍", 室內泳池有冷氣....又自然會再凍少少..
基本上係要不停游先暖到身....一停低一定凍..

其實唔急的話不如遲一年, 出年夏天先學..

水晶宮

aaaiqc 發表於 16-10-18 09:49
請問咩係B3? 我上網揾唔到B3開放時間, 謝謝!

我記錯了,應該叫b2

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

chowqv 發表於 16-10-18 13:19
我記錯了,應該叫b2

唔該曬

珍珠宮

國民生產總值:30571

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

凍丫,我女而家已經叫凍着左保暖衣都凍到震晒,下星期最後一堂我就停啦,夏天先再學。荔枝角泳池
感激遇上你~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎