用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 50|主題: 23576

BB尿道炎發高燒入院

複式洋房

國民生產總值:395

BB尿道炎發高燒入院,BB 2個半月大入院,非常痛心,又俾醫生check呢樣又check果樣,點解會尿道炎?屋企已經幾下個人幫忙湊B, 都照顧到阿B咁樣,好自責,我唔應該把照顧BB託俾其他人,我先係BB媽咪。

大宅

國民生產總值:1024

畀面勳章 BK Milk勳章

想問醫生有無講點解會尿道炎?

大宅

國民生產總值:1702

GloriaSS 發表於 16-10-18 05:16
BB尿道炎發高燒入院,BB 2個半月大入院,非常痛心,又俾醫生check呢樣又check果樣,點解會尿道炎?屋企已經 ...

其實係囝囝定囡囡呀?
男女生理結構唔同,有時媽媽都未必知同囝囝換片要清潔咩嘢地方。我同我個仔換片,都話俾我太太知要留意啲乜。
通常囝囝會少啲尿道炎,因為有前列線加速,所以尿尿時去得好快咁沖咗出嚟,唔會倒留番入去。囡囡呢…就要靠地心吸力啦,所以大啲機會啲尿留係度,又或者抹時抹錯方向,都易有尿道炎。

複式洋房

國民生產總值:347

回覆樓主:

一般來說, bb女 較bb仔 易有尿道炎, 因為尿道較接近肛門, 所以清潔下面要由上而下, 避免把大便 去到尿道

但反覆尿道炎, 亦有可能係bb 結構問題, 如尿道瓣膜薄弱, 令排尿排唔清或 倒流

複式洋房

MonsterGary 發表於 16-10-18 10:32
其實係囝囝定囡囡呀?
男女生理結構唔同,有時媽媽都未必知同囝囝換片要清潔咩嘢地方。我同我個仔換片,都 ...

我既係BB仔,中午仲玩得好開心,夜晚就突然發燒唔退了,都唔知仲咩事,我地自認都好認真處理勸換尿片,唉!醫生話急性哦!都要話俾我知原因嫁,我下次可以預防下

大宅

GloriaSS 發表於 16-10-18 16:16
我既係BB仔,中午仲玩得好開心,夜晚就突然發燒唔退了,都唔知仲咩事,我地自認都好認真處理勸換尿片,唉 ...
BB仔呢,可能尿道結構上有D 問題,而引致尿液倒流,拎到細菌入番去。聽吓醫生意見,睇吓洗唔洗做顯影。
平時清潔時最好拎一塊新既棉花+熟水去抹一抹包皮前面出尿果個位啦,不過留意吓,咁細個反唔到包皮既,等大D啦。

呢個blog友都既經歷講得幾詳細,可以參考吓
http://cherryrry.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2986902

侯爵府

國民生產總值:22343

自責都冇用喇,問請問醫生咩原因導致咁既,然後問清楚要注意d咩

侯爵府

國民生產總值:23849

我覺得而家至緊要系問清楚點解會尿道炎
唔好自責喇~~
BB快D好返
你自己都要注意休息~

複式洋房

GCHK 發表於 16-10-18 22:19
我覺得而家至緊要系問清楚點解會尿道炎
唔好自責喇~~
BB快D好返

醫生根本答你唔到,就話有很多原因,而家要等報告搵下原因哦

大宅

國民生產總值:2166

ProAbsorb勳章 認識瑞士牛牛第二回

引用:Quote:GCHK 發表於 16-10-18 22:19 我覺得

原帖由 GloriaSS 於 16-10-18 發表
醫生根本答你唔到,就話有很多原因,而家要等報告搵下原因哦
我個仔都係,佢三個半月,又係無啦啦發高燒39.6,而家等緊報告

別墅

國民生產總值:660

MonsterGary 發表於 16-10-18 10:32
其實係囝囝定囡囡呀?
男女生理結構唔同,有時媽媽都未必知同囝囝換片要清潔咩嘢地方。我同我個仔換片,都 ...
睇完你解釋我要再教 6299 應該點同 bb 抹下體

大宅

jess818 發表於 16-10-19 09:39
睇完你解釋我要再教 6299 應該點同 bb 抹下體

其實好簡單,抹多一吓,以防係包皮啲尿留係度啫。

翡翠宮

國民生產總值:91874

唔好自責喇,bb有事大家都唔想,睇下有咩辦法唔好有下次

複式洋房

wahiuma 發表於 16-10-19 11:24
唔好自責喇,bb有事大家都唔想,睇下有咩辦法唔好有下次

係啊!而家大家都諗緊好多野,諗下係唔係邊個步驟出錯左。換尿片要抺,可能之前偷懶,諗住都係尿尿,無抺,要勤換片,而家規定工人要3-4小時就換佢片,唔好常日抱住佢係身上,我地太疼BB,都抱住佢趴係身上訓教,仲有無其他,我諗漏左??

水晶宮

國民生產總值:61462

你都唔想架,唔好自責,以後注意下就OK喇。

大宅

GloriaSS 發表於 16-10-19 11:32
係啊!而家大家都諗緊好多野,諗下係唔係邊個步驟出錯左。換尿片要抺,可能之前偷懶,諗住都係尿尿,無抺 ...
其實成日抱都唔關事既,BB仔先會換片請飲茶咋。不過之前我個仔都係三至四個鐘換片,佢濕o左片或者大大o左都唔會叫換片囉。
我覺得尿道未成熟晒o者,放心啦。我同事個仔都試過啦

子爵府

國民生產總值:11973

唯有勤換片啦, 我C6以前都試過尿道炎入醫院吊藥, 醫生都無講係咩原因

複式洋房

國民生產總值:104

GloriaSS 發表於 16-10-18 05:16
BB尿道炎發高燒入院,BB 2個半月大入院,非常痛心,又俾醫生check呢樣又check果樣,點解會尿道炎?屋企已經 ...

我個女5個月,上2星期反反覆覆微燒,之後去左醫院,原來感染病毒導致抵抗力差左,容易染到大腸桿菌,所以攪到尿道炎,依家食緊抗生素

複式洋房

monchhichijoyce 發表於 16-10-19 23:17
我個女5個月,上2星期反反覆覆微燒,之後去左醫院,原來感染病毒導致抵抗力差左,容易染到大腸桿菌,所以 ...

BB發燒要立即睇醫生

複式洋房

國民生產總值:104

GloriaSS 發表於 16-10-20 12:55
BB發燒要立即睇醫生

有睇,仲睇左2次,不過唔退燒先去醫院
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎