用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3856|主題: 870238

珍珠宮

國民生產總值:48402

好媽媽勳章

見另一個post 講中三反叛期, 我回想年底就17 歲嘅肺女, 冇比過脾氣我受

當然性格好大主導, 但我亦係佢高小時已開始終步處。 你鐘意小魔女doremi, 我就陪你喪睇, 你鐘意玩過山車, 我就陪你玩 (最高記錄, 連玩7 次space montain, 連玩3次樂天跳樓機)你鐘意running man, 我就專業過你, 個期你話鐘意玩水晶, 我就去圖書館刨閂晒d 書, 變半專家, 你鐘意hp, 你睇9萬次我都陪你睇, 佢地d新聞, 我仲update 過佢。 務求令到可以有計傾。 變相我同佢講道理佢都服。

一齊品仔

一齊扮靚 , 明明佢著短裙唔好睇, 佢又鐘意, 我就會話, 你好有taste , 不過你著個褲顯得你瘦d。

總之, 你睇佢唔順時, 你都要話佢啱, 然後再講出自己感受。

做功課做到發脾氣, 我同佢一齊發, 一齊鬧, 鬧完我又會話: 其實冇責任心嘅老師, hea 教嘅老師至唔比功課學生做。 之後佢又會氣順再做。

我明白, 性格係好主要原因, 但想分享下相處, 比處於反叛期, 未到反叛期少年嘅父母分享下

EllenHui    發表於 16-10-18 15:26

男爵府

國民生產總值:5673

真系好欣賞你的育兒方法,同兒女好似朋友甘相處,將來有仔女都要學習

大宅

國民生產總值:2916

Thanks for share

珍珠宮

國民生產總值:44346

回覆樓主:

你哋嘅相處方式好開心,最難得你肯陪佢一齊癲而又樂在其中,仲會知道最新潮流,唔會out。

大宅

國民生產總值:4771

回覆樓主:

多謝你分享。我相信1定有用。因如我媽媽係咁我都會好開心。但想問如咁樣會唔會小左份尊重? 因小朋友感覺你是朋友時就唔當你是母親

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:分享😎 肺女冇反叛期

個期佢like 追韓劇, 我要追得快過佢,update過佢, 有d 男團女團, 我認得仲快過佢, 佢會反問我近期有咩好追, 我有時講韓劇, 會彈句步步驚心好好睇, 佢又會跟我睇, 我見佢鐘意, 我已經係佢未開始睇桐華其他故事時, 我已刨晒桐華其他書, 務求準備佢萬一鐘意咗桐華作品時我又會做到專家。 介紹過好野比佢, 佢對我品味有信心, 往後佢接觸嘅野, 我加意見佢都會聽我講, 同佢睇完d 懸疑片, 我就會加句dan brown 個d 勁好睇, 結果又成功咁推動到佢睇多套英文小說

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:多謝你分享。我相信1定有用。因如我媽媽係

原帖由 fishfish121 於 16-10-18 發表
多謝你分享。我相信1定有用。因如我媽媽係咁我都會好開心。但想問如咁樣會唔會小左份尊重? 因小朋友感覺你 ...
又唔會, 我惡係上來, 佢會知訂。

因為我從來冇係個女面前發過老脾, 所以佢都唔會。

子爵府

國民生產總值:14358

畀面勳章 2015xmas

Pulmma 發表於 16-10-18 08:05
個期佢like 追韓劇, 我要追得快過佢,update過佢, 有d 男團女團, 我認得仲快過佢, 佢會反問我近期有咩 ...

好勁!要封你做偶像

大宅

國民生產總值:3218

你好偉大,做你個女好幸福

珍珠宮

國民生產總值:32335

夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆樓主:

但係禾唔追星,好難投其所好喎

別墅

國民生產總值:675

好厲害!你對女女付出咁多時間,佢feel到既

水晶宮

國民生產總值:56360

回覆樓主:

都要佢受先得啊

珍珠宮

國民生產總值:38681

好利害啊

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:分享😎 肺女冇反叛期

我仲做緊樣長期實驗, 由幼稚園做起, 到現在我仲做緊, 就係每個月, 我阿媽個份家用, 我係必定叫肺女幫我比婆婆, 但從細到大, 我冇講過1 句: 你大個要養我呀依類說話。 希望潛言默化, 比佢知, 我仲有能力, 可以養到父母 希望將來佢識做

catcatmak    發表於 16-10-18 14:22
whywhite22    發表於 16-10-18 12:08

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:都要佢受先得啊

原帖由 fatchu@home 於 16-10-18 發表
都要佢受先得啊
所以係要由佢未到反叛期之前要做

大宅

國民生產總值:1593

Pulmma 發表於 16-10-18 07:25
見另一個post 講中三反叛期, 我回想年底就17 歲嘅肺女, 冇比過脾氣我受

當然性格好大主導, ...

大宅

國民生產總值:2466

引用:我仲做緊樣長期實驗, 由幼稚園做起, 到現

原帖由 Pulmma 於 16-10-18 發表
我仲做緊樣長期實驗, 由幼稚園做起, 到現在我仲做緊, 就係每個月, 我阿媽個份家用, 我係必定叫肺女幫 ...
西利! 雖然未有小朋友 但你既態度值得學習

水晶宮

國民生產總值:74288

好好!

翡翠宮

國民生產總值:79278

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 2015xmas 2016夢想成真

Pulmma 發表於 16-10-18 08:25
我仲做緊樣長期實驗, 由幼稚園做起, 到現在我仲做緊, 就係每個月, 我阿媽個份家用, 我係必定叫肺女幫 ...

果然厲害!!

大宅

國民生產總值:4687

跪求解決睇手機良方。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎