自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

我最記得你分享過教女主旨係要佢學識感恩

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

多謝樓主的分享, 好好睇

男爵府

回覆:分享😎 肺女冇反叛期

好好既方法,希望我都可以做到,即刻收藏先

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:Pulmma 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

Pulmma 發表於 16-10-18 12:33
細個時, 招招積積咁, 遲1,2 日未比家用就追到我甩褲, 到後期就早幾日就不停叫我好準備, 希望e個實驗成 ...

子爵府

Pulmma 發表於 16-10-18 08:07
又唔會, 我惡係上來, 佢會知訂。

因為我從來冇係個女面前發過老脾, 所以佢都唔會。

收藏左。要向你學習

子爵府

細個時, 招招積積咁, 遲1,2 日未比家用就追到我甩褲, 到後期就早幾日就不停叫我好準備, 希望e個實驗成 ...

希望我都學到你1半。同女女關係似朋友

大宅

回覆 fishfish121 的帖子

好有毅力既叻媽!~多謝分享~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

欣賞你既努力, 我亞仔快16我覺得佢中一,二最反叛, 但只係情緒上失控多, 而家中四, 佢去邊都會早幾日問定我, 佢鍾意踢波,我唔睇波, 但會幫手book場俾佢,放假陪佢去捉精靈咁. 雖然佢講野語氣好"倔", 不過只要唔過份我都當佢係乖仔至緊要有交帶

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

Pulmma 發表於 16-10-18 08:25
我仲做緊樣長期實驗, 由幼稚園做起, 到現在我仲做緊, 就係每個月, 我阿媽個份家用, 我係必定叫肺女幫 ...
呢樣掂喎....等我都開始試吓

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔而家都係中三,
都冇反叛過~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

Pulmma 發表於 16-10-18 07:25
見另一個post 講中三反叛期, 我回想年底就17 歲嘅肺女, 冇比過脾氣我受

當然性格好大主導, ...
樓主,多謝你的分享。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

多謝分享, 要向你學習

侯爵府

樓主真係擺放好多心思時間去教養自己嘅兒女,仲要係由細到大都持之以恆,有回報(冇反叛期...等等)係你應得的。
我自問(自以為)都係一個好媽媽,都會陪個仔吃喝玩樂,投其所好,佢喺一間鋪頭睇足一個鐘我就陪足一個鐘冇投訴/催促、事情盡量由佢角度去睇、鼓勵佢讀書亦鼓勵佢去玩...... 同佢感情都好好。不過就冇做到佢鍾意嘅電腦遊戲自己都打埋一份(例如LL),佢鍾意嘅書/戲自己都走去睇,冇做到比佢行先幾步、親身蒐集資料去培養同曠闊佢嘅興趣,好多時亦忍唔住同佢講大道理(羅羅嗦嗦)... 比起樓主,我真係小巫見大巫。

男爵府

回覆樓主:

好人好事之好媽好女

子爵府

回覆:分享😎 肺女冇反叛期

good mom!

伯爵府

淨睇文字都睇到出,两母女相處之道,令人感到融合!
BB你來咗啦?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

太辛苦了, 我做不到。

珍珠宮

2024年龍年勳章

肺女一定係孝順女, 你放心等收家用!

首頁
34567...8

尾頁

跳至