用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

想生BB 今日: 131|主題: 89148

灰爆。。唔知仲係咪可以有bb

複式洋房

國民生產總值:285

話說我同老公打算下年開始造人。。早排去家計會做懷孕前檢查。。因為我有隱性輕微地中海貧血。。

之後尋日拎報告,發現我老公原來都有隱性輕微地中貧血。。兩個星期後見醫生。。

我老公大我多過十年,一直都想快啲有bb。。點知宜家咁。。真係。。。好灰。。

我想知係咪咁既情況唔可以有呢?

子爵府

國民生產總值:12608

可以有, bb有機會中重型。
唔知可唔可以做Ivf +pgs, 減少不幸懷有重型問題胎兒

子爵府

國民生產總值:12901

2016夢想成真

好似有分甲同乙型,如果你同老公一個甲一個乙就無問題啦

別墅

國民生產總值:980

引用:話說我同老公打算下年開始造人。。早排去家

原帖由 mcml23 於 16-10-18 發表
話說我同老公打算下年開始造人。。早排去家計會做懷孕前檢查。。因為我有隱性輕微地中海貧血。。

之後尋日 ...
可以有架!
我哥同嫂都係隱性,生左bb依家3歲都係隱性
不過風險再問清楚
祝你成功

侯爵府

國民生產總值:20515

回覆樓主:

太擔心就做ivf,做埋pgd確保基因無問題先植入

禁止訪問

國民生產總值:9421

複式洋房

國民生產總值:144

mcml23 發表於 16-10-18 08:01

之後尋日 ...

我同我老公驗血都話check 到有地中海貧血,但醫生話可以再抽血check DNA(要夫婦一齊),最後話check 唔到有地中海貧血的基因,確定話我地都唔係地中海貧血,所以你睇下是否一定係地中海貧血,因為一般醫生抽血check 果隻只係可以簡單check 到係有貧血,再估你係地中海貧血,尤其是男人有貧血時,醫生一定會話係地中海貧血架,因為佢無M血,唔會因爲依個原因引致貧血,所以一般醫生都唔會叫男人再check DNA架。我地都係因為想生b,想搞清楚d,先check DNA. 另外就算兩個都有地中海貧血都可以透過ivf,剔走有問題既胎先放胎,所以都唔洗驚,但一定會複雜d。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎