用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 3855|主題: 890566

原來甘多長輩係甘  

大宅

國民生產總值:4194

BKXmas勳章

身邊聽過好多同輩朋友講,奶奶或媽,未有未生之前,又話幫手凑,當生左話見到係女,就話唔湊。我聽到好唔開心,掂解自己係女人還要去貶低女人呢。我好好彩,由细到大係最细,家人對我愛護,但原來係唔必然。女人唔係人?好多時大過左,女係最顧家。男人為何出生就有優勢?女人唔爭女人,係傳統思想?有時真係好難怪為何大家婆媳關係會甘!唔好話特別對仔好或女好,公平D就好!

lovingfridayli    發表於 16-10-18 13:11

男爵府

國民生產總值:5501

BKXmas勳章

回覆樓主:

你朋友get錯意思,話幫手揍即係間中玩下,唔等如每日貼身照顧。比我都唔揍,辛苦左咁多年仲唔夠咩,得閒嘅未幫下手囉,叫我長揍真係有錢都唔願。

funfun759    發表於 16-10-18 17:24
esmehouse    發表於 16-10-18 16:52
yumui61    發表於 16-10-18 14:44
keroppi_pororo    發表於 16-10-18 13:33
facialchung    發表於 16-10-18 13:07

男爵府

國民生產總值:8988

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

樓主心態有問題, 自己仔女, 無謂免強老人家湊, 下下希望老人家湊, 到母親節時, 唔好慈母上身, 以為自己好偉大, 真正偉大係中長老

翡翠宮

國民生產總值:98566

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆:原來甘多長輩係甘

我阿媽,外母一早講明,被會玩唔會湊~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

國民生產總值:6421

BKXmas勳章

回覆樓主:

長輩湊係bonus 唔係責任,佢地有權選擇湊唔湊,湊邊個,點樣湊,父母唔like咪唔好靠人

funfun759    發表於 16-10-18 17:25
esmehouse    發表於 16-10-18 16:53
keroppi_pororo    發表於 16-10-18 13:34
wcpcelia    發表於 16-10-18 12:38
Chirley    發表於 16-10-18 10:20

子爵府

國民生產總值:10821

好媽媽勳章 BKXmas勳章

superkingdom 發表於 16-10-18 08:10
身邊聽過好多同輩朋友講,奶奶或媽,未有未生之前,又話幫手凑,當生左話見到係女,就話唔湊。我聽到好唔開 ...

你意思係湊孫囝、唔湊孫囡,咁又唔覺喎!我身邊的老人家重女輕男的多

不過我覺得都唔應該旨意老人家幫手湊,當然如果佢哋好樂意湊,咁就無問題,否則就唔好煩到老人家啦!

彩鑽殿

國民生產總值:851082

2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

唔係的..我阿媽/99, 都講唔想湊, 不論男女架

男爵府

國民生產總值:7530

BKXmas勳章

回覆樓主:

俾長老湊分分鐘多左個港童,公主王子病。
不過重男輕女真係根深蒂固,希望我地呢一代會改到。

伯爵府

國民生產總值:18908

環保接龍勳章 BKXmas勳章

大把朋友係生仔,個99都唔肯湊! 又見有朋友生女,99湊到小學!所以唔一定關生仔生女事。
事實上湊小朋友真係困身又辛苦!吃力不討好的工作!

大宅

國民生產總值:3334

BKXmas勳章

回覆樓主:

我都覺唔係仔定女孫嘅問題,只係嚟玩唔會長凑,太困身

男爵府

國民生產總值:8559

BKXmas勳章

superkingdom 發表於 16-10-18 08:10
身邊聽過好多同輩朋友講,奶奶或媽,未有未生之前,又話幫手凑,當生左話見到係女,就話唔湊。我聽到好唔開 ...

你本身心態問題,長輩湊大你還不夠,還要湊下一代?你做什麼?
講到公平,由自己身體力行開始。

侯爵府

國民生產總值:21402

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

點解自己生小朋友就要老人家湊呢?責任係自己,唔想湊就唔好生,我有個朋友又係咁,話湊小朋友係嫲嫲責任,佢咁得閒當然要幫手架啦,聽到我完全唔想應佢

公爵府

國民生產總值:27518

動物勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 夏天玩到顛 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 BKXmas勳章

係... 我都聽朋友講過.... 佢 99 知道佢有左好開心架...又話送咩帶又話幫佢煲薑醋到時生左會過黎幫手......
後尾照左知道係囡黎 99 就係咁話搵多個醫生照下, 照
清楚尐..... 佢都有照做結果都一樣...... 之後 99 就對之
前既承諾不了了之....咩帶就好小事.... 薑醋先大獲.... 日
子差不多係佢心血來潮叫C6問99煲左未...點知發現係未...
講真你唔想煲就出聲講.... 好彩佢有問唔係到時生個時先
知無薑醋就大件事, 佢馬上搵阿媽幫手雖然佢媽媽唔識煲,
好在佢媽媽有很多 C9 朋友都識馬上幫手.....

男爵府

國民生產總值:8362

BKXmas勳章

我反而覺得多長輩左喜歡"女"多D, 因為會"嗲"下佢地,佢地會冧D

子爵府

國民生產總值:13130

BKXmas勳章

樓主思想唔正確,被網路思想涂毒左,
上一輩,再上一輩,全部基本係媽媽一個湊大,
得呢一代先成日聽到話生完比99,婆婆湊,
好唔得閒都好,媽媽永遠有責任湊自已生的小朋友,
而責任不在其他人。

別墅

國民生產總值:776

認識瑞士牛牛第一回 BKXmas勳章

回覆樓主:

我媽同細佬住,媽無奈應承幫佢湊女,但太上心,事事親力親為,唔俾請工人,連夜晚也同房照顧,一晚醒幾次,辛苦都照做,無停手
結果一年後捱得太盡患了癌症,我地而家仲要照顧番佢,這件事我一世也不會原諒我細佬,根本不應自以老人家湊B,從旁幫手就可以

伯爵府

國民生產總值:19568

動物勳章 BKXmas勳章

我自己有仔有女,其實傳統上有人重男輕女就一定。但好多時我見只有女兒的媽媽本身也是有點心態上的問題,其實如果心態正面,又點會比人地言行影響情緒?

伯爵府

國民生產總值:19568

動物勳章 BKXmas勳章

話時話,真係唔好要長輩湊,好辛苦,比佢地休息下啦。

寶石宮

國民生產總值:305024

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

講同做係兩回事, 除非夾好左點湊點幫手, 唔係算把啦

翡翠宮

國民生產總值:98566

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

引用:我都覺唔係仔定女孫嘅問題,只係嚟玩唔會長

原帖由 vincentjoan 於 16-10-18 發表
我都覺唔係仔定女孫嘅問題,只係嚟玩唔會長凑,太困身
責任超級大,又困身~

我們以後一定不會凑孫,不論男女~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎