自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一早講明唔會湊只會玩,我亦冇諗過要佢地幫手。
感激遇上你~

侯爵府

850212 發表於 16-10-18 08:16
你朋友get錯意思,話幫手揍即係間中玩下,唔等如每日貼身照顧。比我都唔揍,辛苦左咁多年仲唔夠咩,得閒嘅 ...

最重要係班c6知,唔好以為個阿媽一句就想幫手湊就大安主意,其實女人面一句底一句
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

有啲係兩公婆諗住唔生, 但奶奶會叫新抱生,不過講明唔會幫手湊...咁點解要叫人生?!

珍珠宮

回覆樓主:

呢個係溝通問題。老人家話幫手,但當時有無講清楚點幫手?

男爵府

大力大力 發表於 16-10-18 09:26
責任超級大,又困身~

我們以後一定不會凑孫,不論男女~

X 2
湊大左自己嘅,老左當然想去玩下

男爵府

chinglui 發表於 16-10-18 16:30
有啲係兩公婆諗住唔生, 但奶奶會叫新抱生,不過講明唔會幫手湊...咁點解要叫人生?! ...

算啦,唔係有乜好講

男爵府

lam133 發表於 16-10-18 13:42
第時你仔女,生B叫你湊,
你都覺辛苦。

而家啲人個個都有工人,第日點會識湊孫

男爵府

回覆樓主:

我朋友個小朋友7點就要上校車,朋友叫奶奶630到佢家幫手,奶奶唔想,佢勁不滿,叫老公出聲,結果奶奶日日630就到,佢講時語氣係覺得奶奶唔啱。
我回佢一句,你自己都唔想起身啦,我係奶奶更加唔想,630上到黎,咪遲極5點幾要起身,6點要出門口?!
一日半日就話者,日日喎!
而家啲人都幾自私下,仲唔會感恩,覺得應份嘅。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

其實老人家年紀大,要幫D後生湊孫是不容易的,雖然很大精力,
BB細又成日要抱他們,BB識行識走又要追實他們,
老人家都唔夠氣了,大家要互相體諒啊!

大宅

回覆 Auathena 的帖子

湊小朋友要好多心力同勞力, 好錫仔女先會湊孫架, 要好好珍惜

伯爵府

我都同囡講左唔揍孫!我囡讀緊中一!

伯爵府

我見到奶奶揍我姑仔嘅小朋友燦左好多!又老得快左!

琥珀宮

引用:身邊聽過好多同輩朋友講,奶奶或媽,未有未

原帖由 superkingdom 於 16-10-18 發表
身邊聽過好多同輩朋友講,奶奶或媽,未有未生之前,又話幫手凑,當生左話見到係女,就話唔湊。我聽到好唔開 ...
我唔覺得有好多老人家選舉性別而湊孫!

其實為自己好,打算比老人家湊都一定要有plan B後備,老人家身體話唔埋,隨時轉差想湊都有心無力!

伯爵府

老人家話湊都唔比佢湊啦
Bb 無日無夜咁食瞓食屙掃完風放低一陣又食
邊有得抖
自己生都覺得攰

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主思維有問題。大囡生仔我都唔想湊。但她同老公要搵食。襯家又返工。我唔幫也不能。而且幫手同照顧是两碼子事。唔好搞錯

珍珠宮

BK Milk勳章

我99就係呢種重男輕女嘅女人,我大肚時死都話我肚裡面係仔,就算同佢講照左係女都唔信,到出世見到係女連抱都唔抱我真係好想知道佢其實係咪男人

好彩我媽咪唔係好似佢咁!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 superkingdom 的帖子

我覺得未必關生仔定生女,可能而家女多過男先有呢D錯覺,我媽都話幫我湊,到我生咗個仔,佢見到先話驚整親佢唔敢湊,我又無野,都冇辦法立即揾人,返工前都揾到。老實講,D後生多數都係自己想生,都唔會因為唔想生但有人湊就生

公爵府

850212 發表於 16-10-18 08:16
你朋友get錯意思,話幫手揍即係間中玩下,唔等如每日貼身照顧。比我都唔揍,辛苦左咁多年仲唔夠咩,得閒嘅 ...

佢阿媽當初對住大身抱説坐月包在佢身上
結果個度缩仔同孤寒身抱就只给2千佢阿媽當人工
佢阿媽嫌辛苦,幫左一星期已話身抱搞得掂,自己閃了
個孤寒身抱又唔捨得請工人,自己頂硬上,好衰唔衰個b發燒,老公返夜班,佢天寒地抱個b看急症,结果有頭風
最後這個經常晒娘家有米的孤寒身抱 就一痛十多年風了
可以講係佢自己都有責任!!
講真,這世界亦很多搵對方笨做人存在!
99雖然唔啱,但那兩公婆一樣cheap
所以我幾時都話靠自己最實際

首頁

尾頁

跳至