用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 40|主題: 48974

35週2,仔仔得4.8磅,係咪偏小?

複式洋房

國民生產總值:498

昨天35週2產檢,仔仔得4.8磅,醫生話正常,但比我心目中輕,本身估計有5磅以上,點樣可以係短時間內谷肥仔仔啊?請指教。

子爵府

國民生產總值:13869

2016夢想成真

引用:昨天35週2產檢,仔仔得4.8磅,醫生話正常,

原帖由 wws1120 於 16-10-18 發表
昨天35週2產檢,仔仔得4.8磅,醫生話正常,但比我心目中輕,本身估計有5磅以上,點樣可以係短時間內谷肥仔 ...
相信出世時都夠磅既,食下雞蛋、飲奶、飲湯、瞓下,其實自己隨心食野啦,冇謂咁大壓力…加油!
我35w1d時,仔仔已6.3lb,不過我由20w開始已留意磅數增長…

別墅

國民生產總值:545

Bibima620 發表於 16-10-18 09:49
相信出世時都夠磅既,食下雞蛋、飲奶、飲湯、瞓下,其實自己隨心食野啦,冇謂咁大壓力…加油!
我35w1d時, ...

請問你記唔記得你仔仔廿八週時磅數?西e次次都話我啱日子,正常。但中e話肚細,要幫長胎。

子爵府

國民生產總值:13869

2016夢想成真

引用:Quote:Bibima620 發表於 16-10-18 09:49 相

原帖由 summersnowman 於 16-10-18 發表
請問你記唔記得你仔仔廿八週時磅數?西e次次都話我啱日子,正常。但中e話肚細,要幫長胎。
...
有…我由懷孕開始就登記自己及bb資料,直到現在
我25w跳到29w做檢查,29w2d係3.5lb

複式洋房

國民生產總值:272

回覆樓主:

我琴日33w1d 私家話呀B大約4磅左右
拒話如果40週先出世 應該都可以有6磅左右
會係中碼-中細碼B
私家同政府都話我個肚比教細 但就話對呀B無咩影響

複式洋房

ttscarlet 發表於 16-10-18 10:24
我琴日33w1d 私家話4lb

我33週去看,都有4.18磅,過左兩星期都係重左0.6左右

複式洋房

ttscarlet 發表於 16-10-18 10:24
我琴日33w1d 私家話呀B大約4磅左右
拒話如果40週先出世 應該都可以有6磅左右
會係中碼-中細碼B

我本身肥底,所以都藏到肚,不過私家一路都話正常,中size

複式洋房

wws1120 發表於 16-10-18 10:26
我33週去看,都有4.18磅,過左兩星期都係重左0.6左右

我28週知道呀B個肚比較跟唔上 細左2週左右
腳骨還可以 係得個頭最標準 私家再睇埋個發育對照表 就話發育唔太理想 100個B排尾20
嚇死 叫我訓同休息多d (但我已經無做野)日日2杯奶 1-2隻蛋 我自已食多d牛 因為我唔太鐘意食肉
So far琴日33w再去睇 100個B排尾25 叫好左小小 私家就話呀B唔會點再突然大好多 照返依條生長線上就無問題

複式洋房

wws1120 發表於 16-10-18 10:28
我本身肥底,所以都藏到肚,不過私家一路都話正常,中size

中size我就覺得可以接受 起碼都唔係細size先啦 我地都生得無禁辛苦

複式洋房

ttscarlet 發表於 16-10-18 10:36
中size我就覺得可以接受 起碼都唔係細size先啦 我地都生得無禁辛苦

其實中size同細size個range 係點分架?

複式洋房

wws1120 發表於 16-10-18 10:37
其實中size同細size個range 係點分架?

我睇個私家拒係有個表
有3條線 分別係頭肚腳骨既size
最高個條係大size 中間即係正常 最底個條即係細size 跟住醫生會指出呀B個3個部位每次檢查係咩野size 再推算出呀B既發育情況
我呀B頭size一路都係貼住條中線生長
頭同腳骨就貼住最抵個條線 但好在唔係跌出左條線

大宅

國民生產總值:1822

我呀b頭圍,腹圍同大腿骨都超前幾日至兩星期,但體重就落後左幾日,我都唔明點解

子爵府

國民生產總值:10476

tambbqueen 發表於 16-10-18 10:52
我呀b頭圍,腹圍同大腿骨都超前幾日至兩星期,但體重就落後左幾日,我都唔明點解
...
咁搞笑?

子爵府

國民生產總值:10476

wws1120 發表於 16-10-18 09:39
昨天35週2產檢,仔仔得4.8磅,醫生話正常,但比我心目中輕,本身估計有5磅以上,點樣可以係短時間內谷肥仔 ...
我35週,阿仔5磅3,屬中碼

複式洋房

Froggreen 發表於 16-10-18 11:12

你5磅3都屬中碼,甘我4.8咪應該中碼偏細

複式洋房

Froggreen 發表於 16-10-18 11:12

我心目中理想仔仔磅數,5.3

大宅

國民生產總值:1822

Froggreen 發表於 16-10-18 11:10
咁搞笑?

醫生無特別講,所以我又無問。
因為好似有2wks差別都係acceptable吧?

複式洋房

tambbqueen 發表於 16-10-18 11:21
醫生無特別講,所以我又無問。
因為好似有2wks差別都係acceptable吧?

我問過政府醫生同助產姑娘
拒地都話+-2週係可以接受

複式洋房

國民生產總值:151

Bibima620 發表於 16-10-18 10:19
有…我由懷孕開始就登記自己及bb資料,直到現在
我25w跳到29w做檢查,29w2d係3.5lb

我同你差唔多,29 w 有3.5lbs, 醫生話有點太大,叫我食少d甜野多d蛋白質,等ar B細番少少去中碼B會易生d

複式洋房

Lavenderjanis 發表於 16-10-18 11:45
我同你差唔多,29 w 有3.5lbs, 醫生話有點太大,叫我食少d甜野多d蛋白質,等ar B細番少少去中碼B會易生d:g ...

甜野會肥b?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎