用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

婦女醫護 今日: 40|主題: 29867

產後痔瘡問題

複式洋房

國民生產總值:440

BKXmas勳章

我想知如果做手術痛唔痛?
入院要住幾多日?
傷口幾耐先好?
要休息幾多日先返到工?
Thx

王國熱話
最後兩個月,感覺日子過得好慢。
催生
飲親水都會嘔,仲可以飲乜野⋯⋯?
純個人感受 – 夾到既陪月十分重要 !

禁止訪問

國民生產總值:148

BKXmas勳章

別墅

國民生產總值:984

BKXmas勳章

LING14 發表於 16-10-18 09:50
我想知如果做手術痛唔痛?
入院要住幾多日?
傷口幾耐先好?

我搵林子倩醫生做照腸同傳統割痔瘡(割外痔三粒)全身麻醉,我醒既時候己經做完哂所有野,下午2點做,即日6點幾可以返屋企, 我個人既感覺,痛方面, 如果你不嬲有痔疮痛既, 手術後既痛楚比痔疮痛輕的,頭幾日洗傷口比較麻煩, 不論大小我都用花灑淋,再印乾再搽佢比果支局部麻醉啫喱,返工方面, 其實寫左十日假,我10月7號做完, 10月12號開始返工,頭兩日因為擔心去完大要洗傷口,返工冇咁方便,所以返下午,跟住既日子時間返全日。。不論大小完都用濕紙巾抹,保持清潔乾爽!我發現其實用濕紙巾抹原來比厠紙更加乾淨同吾痛。不過醫生其實有講會痛一個月,但我覺得痛個方面都可以接受既。
不過真係要講,痔瘡好小會突然間好番, 有問題既要即刻睇醫生去處理,痔疮手術有好多種吾一定要做傳統既,真係要做既醫生會話你知你要做邊類形既手術,越拖只會越嚴重, 傷口又越大。 希望以上資料幫到你啦。

大宅

國民生產總值:4605

BKXmas勳章

回覆樓主:

我搵李綺雯醫生做照腸同埋傳統割痔瘡 我都係生完之後有痔瘡

嗰傷口有少少痛但係可以接受
醫生俾咗兩個禮拜 病假,
開咗啲藥水我浸傷口
有藥膏搽傷口
同埋有啲止痛藥
纖維粉同埋草餅
我住養和醫院
埋單要五萬蚊
我有買保險同埋公司都有
可以claim 足

回覆 LING14 的帖子

您好 LING14,比較細小既痔瘡有來機會係媽媽生完bb後自己好返,媽媽睇左醫生?
醫生話需要做手術?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎