用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3618|主題: 869667

你放棄,他不放棄

翡翠宮

國民生產總值:88816

ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 2015xmas

有語言遲緩唔係等於弱智呀

返2度地方。
一間學前1.5月,
老師話放棄,下月唔好再報,
叫我找專業導師教。
除説話外,我仔係1.5月學習得很好,
進步多多,同小朋友交流,同人打招呼,
執玩具,坐定定等,分離,樣樣做到,係欠呢樣未開金口

為有下月唔報,又唔想阻住

第2間1個月,個人言語訓練,
我講呢件時,佢話唔會放棄我仔,本來星期二同四,佢同姑娘傾下,下月星期一的1小時分離有其他小朋友一起上,星期二就減番一小時同四就正常2小時,姑娘建議這樣。

我想阿仔有群體慨生活同學習ge。

仔2歲2個月,努力學習中。

我政府同協康排緊中。

珍珠宮

國民生產總值:30361

好媽媽勳章

有些人講野唔叻, 性格內向, 但個腦轉得快, 一樣讀到書. 我身邊都有這類人.

funfun759    發表於 16-10-18 17:16
lam133    發表於 16-10-18 14:53

大宅

國民生產總值:3876

其實導師自己知教唔掂而放棄,我覺得無問題喎,總好過錢照收,但又教唔到丫。

侯爵府

國民生產總值:24342

hashtag影視迷勳章 2015xmas

2歲2個月又唔係真係好大, 有時佢一下想講就會不停講啦, 唔好太過擔心!

.........................................

大宅

國民生產總值:1239

回覆樓主:

愛因斯坦3歲先講野添呀

翡翠宮

ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 2015xmas

野原美冴 發表於 16-10-18 10:28
其實導師自己知教唔掂而放棄,我覺得無問題喎,總好過錢照收,但又教唔到丫。
...

係呀,好真係算係咁

我會幫阿仔,搵到合適的。

翡翠宮

jaycee_mami 發表於 16-10-18 10:15
有些人講野唔叻, 性格內向, 但個腦轉得快, 一樣讀到書. 我身邊都有這類人.
...

呢代,要1歲講單字,2歲講句子,
3歲講段文

逼人做怪獸家長

翡翠宮

yeniewong 發表於 16-10-18 10:33
愛因斯坦3歲先講野添呀

總有一日識講野

珍珠宮

國民生產總值:32543

回覆樓主:

加油!

公爵府

國民生產總值:27903

回覆:你放棄,他不放棄

我仔都未識講野1歲9個月,因為大女都有語言遲緩,而家讀小學有學校跟進緊

大宅

國民生產總值:3449

回覆樓主:

陳錦鴻仔仔一個好例子,佢好似出左本書講述佢同仔仔生活訓練,可以睇吓學來借鏡。

子爵府

國民生產總值:13876

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

辛苦你啦媽媽, 加油! 最緊要小朋友有進步, 遲咪遲囉大家都吾想

lam133    發表於 16-10-18 14:52

男爵府

國民生產總值:9134

回覆樓主:

咪鬼理佢地,佢地教唔掂就話唔得,唔好把責任放係孩子身上,我仔3歲半先至講句子,仲要係10隻字都無既句子,依家5歲幾已經識駁嘴,唔駛擔心,語言要慢慢學無得急,小朋友每個月都進步緊,加油呀!

翡翠宮

BREADWING 發表於 16-10-18 11:17
我仔都未識講野1歲9個月,因為大女都有語言遲緩,而家讀小學有學校跟進緊

...

咁姐姐口音咬字如何?

翡翠宮

tingtingalex 發表於 16-10-18 11:21
陳錦鴻仔仔一個好例子,佢好似出左本書講述佢同仔仔生活訓練,可以睇吓學來借鏡。
...

係呀,謝分享。

翡翠宮

BLouie 發表於 16-10-18 12:25
辛苦你啦媽媽, 加油! 最緊要小朋友有進步, 遲咪遲囉大家都吾想

其實問題不太差,
早學就可以。

翡翠宮

天道總司 發表於 16-10-18 12:35
咪鬼理佢地,佢地教唔掂就話唔得,唔好把責任放係孩子身上,我仔3歲半先至講句子,仲要係10隻字都無既句子 ...

我又唔擔心,有人肯教佢,
我也開心,見每日進步。

係社會現在,到每階段做唔到或慢,
個年齡就斷定為特殊兒童。

我平常心,正面些。

hohoyy    發表於 16-10-18 14:08

珍珠宮

國民生產總值:44148

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

我女25個月前2日見健康院醫生,同佢講bb發音好唔正醫生又話無問題。如果冇其他問題樓主又其實不用太担心

珍珠宮

國民生產總值:32278

lam133 發表於 16-10-18 12:45
我又唔擔心,有人肯教佢,
我也開心,見每日進步。

我之前返n班、大半年都未講過野、老師都叫我唔駛心急、佢係慢但唔係唔識講野、突然有日就跟住唱歌、可能外國人睇得開d、我都好感激佢地。

翡翠宮

國民生產總值:95311

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lam133 發表於 16-10-18 10:06
有語言遲緩唔係等於弱智呀

返2度地方。

其實兩歲兩個月好細咋喎,未識講野有幾奇?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎